Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com Učimo zajedno. Rastemo zajedno. I mama i deca. Milena Kostić Mon, 06 Jul 2020 16:23:02 +0000 en-GB hourly 1 https://mamaizmagareceklupe.com/wp-content/uploads/2016/12/cropped-kvadrat-2-32x32.jpg Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com 32 32 Lagani voćni sladoled https://mamaizmagareceklupe.com/lagani-vocni-sladoled/ https://mamaizmagareceklupe.com/lagani-vocni-sladoled/#respond Mon, 06 Jul 2020 16:23:00 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4501 Iz edicije – mama nastavlja da gnjavi sa isprobavanjem novih recepata (a kako drugačije kad sam se dočepala novih kalupa za sladoled?) – isprobali smo recept za jedan osvežavajući, ledeni, voćni dezert. Potrebni sastojci: 200g …

The post Lagani voćni sladoled appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Iz edicije – mama nastavlja da gnjavi sa isprobavanjem novih recepata (a kako drugačije kad sam se dočepala novih kalupa za sladoled?) – isprobali smo recept za jedan osvežavajući, ledeni, voćni dezert.

Potrebni sastojci:

 • 200g smrznutog voća (višnje, maline, kupine, borovnice ili šta već želite) – mi smo koristili višnje
 • 1 zrela zamrznuta banana
 • sok 1/2 limuna
 • 1 kafena kašika meda

Sve sastojke ubaciti u blender pa ujednačiti u kašu.

Sipati u kalupe i staviti u zamrzivač na 3, 4 sata.

I uživajte!

The post Lagani voćni sladoled appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/lagani-vocni-sladoled/feed/ 0
Krem sladoled iz kuhinje https://mamaizmagareceklupe.com/krem-sladoled-iz-kuhinje-2/ https://mamaizmagareceklupe.com/krem-sladoled-iz-kuhinje-2/#comments Sun, 05 Jul 2020 19:24:36 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4489 Iako sam veoma studiozno svake sezone sakupljala recepte za domaće sladolede, nekako, nisam ih realizovala. Čak sam imala i neke kalupe za iste – koje su deca posle prisvojila za igru. Na scenu stupa kuma …

The post Krem sladoled iz kuhinje appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Iako sam veoma studiozno svake sezone sakupljala recepte za domaće sladolede, nekako, nisam ih realizovala. Čak sam imala i neke kalupe za iste – koje su deca posle prisvojila za igru.

Na scenu stupa kuma i nabavka novih slatkih kalupa. Pa kako onda da ih ne isprobam, i to već isti dan?

Ne znam da li ste ljubitelj onih krem sladoleda iz točilica? Kod nas u kući svi jesu (mi odrasli prednjačimo) i stoga je baš recept tog tipa prvi došao na isprobavanje.

Koji sastojci su potrebni:
 • slatka pavlaka
 • jogurt grčkog tipa
 • šećer
 • 1 kk ekstrakta vanile
 • eurokrem (ili bilo koji drugi krem)

Kao što vidite, nisam navela količine. Od pavlake, jogurta i šećera pravi se osnova. U tu osnovu možete da dodate po svom nahođenju šta želite od ukusa.

Pavlaka i jogurt idu u istom odmeru (npr. 2dl jednog sa 2 dl drugog), a šećer duplo manje (na 2dl pavlake ide 1dl šećera).

Prvo se slatka pavlaka umuti u čvrst šlag, a onda doda šećer i na kraju jogurt, pa sve zajedno umutiti.

Kako sam u ovaj sladoled planirala čokoladni krem, ovom prilikom sam šećer još prepolovila da ne bude previše slatko.

Kad se doda krem i sve ujedini, napune se kalupi i stavi u zamrzivač na jedan dan.

Ovaj kremasti sladoled se ne zamrzne kao oni gde se dodaje voće, sokovi, sirupi i slično, te više podseća na one sladolede iz točilica, sa početka teksta.

The post Krem sladoled iz kuhinje appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/krem-sladoled-iz-kuhinje-2/feed/ 1
Pepa Prase rođendan https://mamaizmagareceklupe.com/pepa-prase-rodjendan/ https://mamaizmagareceklupe.com/pepa-prase-rodjendan/#respond Tue, 28 Apr 2020 17:39:30 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4453 Zvanično više nemamo bebu. Ok, znam da je suštinski nemamo već godinu dana, al nekako sa pune dve to je to. U poslednje vreme, najmlađa gospođica je počela da pokazuje ljubav prema Pepi Prasetu. I, …

The post Pepa Prase rođendan appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Zvanično više nemamo bebu. Ok, znam da je suštinski nemamo već godinu dana, al nekako sa pune dve to je to.

U poslednje vreme, najmlađa gospođica je počela da pokazuje ljubav prema Pepi Prasetu. I, kako smo se u ovim izolacijskim danima potrudili i za prethodnu proslavu starijeg sina, pao je dogovor i da na jedan sladak način obeležimo i njen dan.

Sve ideje su dosta lagane i nisu potrebne posebne veštine (sem pravljenja torte, al tu pribegavam da angažujem nekoga kome to bolje ide).

1.Pano Pepa Prase

Nije ništa posebno, ali klinci su se obradovali kao ludi kad su ga videli. Prvobitno je zamišljen od najlona, ali ove posebne prilike su me omele u većim traženjima. Stoga, poslužila su 2 velika hamera, kolaž papir i malo krep papira.

Od 1 plavog hamera (za nebo) i 1 zelenog (za donji deo) napravimo osnovu. Zeleni malo iskrojimo da dobijemo brdašce. I zalepimo jedno na drugo.

Od kolaž papira (ili hakera u boji) napravimo elemente – kuću, krov, prozore, oblake, sunce, Pepu i Džordža.

Od krep papira (ili od neke reciklirane papirne kese) napravite drvo, a krošnju mogu da zamene baloni (mada može i krep papir i za to).

2. Blatnjave barice

Ima li neko ko ne zna šta je to što Pepa najviše voli? Pa da skače po blatnjavim baricama.

Stoga, time inspirisano, evo jednog slatkog posluženja.

Šta vam treba?

 • puding od čokolade (i prateći mleko i šećer za njegovu pripremu)
 • izmrvljeni čokoladni keks
 • gumene bombone u obliku crvića
 • čaše

Puding skuvamo prema uputstvu, pa rasporedimo u čaše (1 puding je za neke 4 čaše), pa posle nekih 5 minuta, gore pospite čokoladni keks, zabodite jednog “crvića” i dopunite sa još malo keksa.

I prijatno!

3. Pepa Prase mini-maske

Već znate da više volim da pravimo kostime nego da ih kupujemo. Iako, nećete verovati, prvi jedini kostim gotov koji smo kupili je bio kostim Džordža Praseta, i to pre 5 godina.

Najmlađi malci po pravilu ne vole neke velike kostime, pa smo ovde išli na minimalno i – pravili samo nos iliti njušku Pepe Praseta.

Šta vam treba za to:

 • kartonska kutija za jaja
 • roza i ciklama akrilne boje (ili obične tempere al u gušćem sloju)
 • lastiš guma
 • skalpel, makaze

Skalpelom isečete onu kupu u koju uđe jaje, malo oblikujete da strane budu što približnije.

Rozom bojom obojite taj deo, a kad se prosuši, ciklama bojom docrtate nozdrve.

Izmerite dužinu gume spram obima detetove glave, pa sa strane kartona probušite manje rupe i tu provučete (sa unutrašnje strane vežete čvor).

I eto porodice Prase.

4. Torta

Ovo nam je, inače, druga Pepa Prase torta. Prva je bila za isto drugi rođendan najstarije ćerke.

Najmanje je bitno kakva će tačno biti, dok god je ukusna, zar ne?

A bar danas internet je put ideja na ovu temu.

U prilogu su naše dve, možda kao inspiracija nekome.

5. Mala dekoracija

I na kraju, evo jedne male i slatke ideje za dekoraciju stola:

Iskoristili smo naše stare patkice za kupanje i dodali dekoraciju gnezdo (ovo je bilo bez boje pa sam dodala, ali ako imate možda od Uskrsa, iskoristite).

The post Pepa Prase rođendan appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/pepa-prase-rodjendan/feed/ 0
Hari Poter i uskršnja jaja https://mamaizmagareceklupe.com/hari-poter-i-uskrsnja-jaja/ https://mamaizmagareceklupe.com/hari-poter-i-uskrsnja-jaja/#respond Sat, 18 Apr 2020 08:52:59 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4428 Unazad već četiri godine (ovo je peta) opredeljujem se da pored jaja koje šaraju klinci, imamo neka išarana u nekoj određenoj temi. Ove godine tema je Hari Poter. Ne moram naglašavati da sam fan istog, …

The post Hari Poter i uskršnja jaja appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Unazad već četiri godine (ovo je peta) opredeljujem se da pored jaja koje šaraju klinci, imamo neka išarana u nekoj određenoj temi. Ove godine tema je Hari Poter.

Ne moram naglašavati da sam fan istog, jel da? I raduje me što je dvoje starijih stasalo da gledaju filmove, a najstarija i da čita knjige iz tog serijala.

Šarala sam, kao i prethodnih godina, akrilnim bojama. Ili, kako često piše, akril tempera. U knjižara se mogu nabaviti i na komad i više u kompletu, i cena im nije mala. Ali koriste se štedljivo, i traju godinama.

Prethodne primere nisam postavljala neki poseban postupak jer, iskreno, zavisi od lične umešnosti. Ovaj put jesam fotografisala par faza, čisto da imate bolji utisak. Videćete da se okruženje i osvetljenje promenilo, al imajte razumevanja, trebalo mi je 4 i po sata da ih dovršim.

Par faza izgleda ovako: prvo olovkom iscrtavam okvirno konture, bet nekih većih detalja. Zatim, bojim donje slojeve, osnovu, pa kosu i na kraju, idu detalji – oči, nos, usta, naočare i ako ima još ponešto.

Jaja sam srećom ove godine našla bela. Ipak, čak i da ne nađete, možete ih izbeleti i sami. Samo u vodu u kojoj se kuvaju dodajte kašiku alkoholnog sirćeta, pa kad se skuvaju, pod mlaz hladne vode i sunđerom ih istrljajte. Samo pažljivo, beljena jaja su poroznije ljuske.

Likove, pretpostavljam, prepoznajete, ali odvojiću ih i pojedinačno.

I na kraju, ovako izgleda Hari Poter i družina na okupu:

Privatna arhiva @maminaizmagareceklupe

The post Hari Poter i uskršnja jaja appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/hari-poter-i-uskrsnja-jaja/feed/ 0
Uskršnji zeka obeleživač za knjige https://mamaizmagareceklupe.com/uskrsnji-zeka-obelezivac-za-knjige/ https://mamaizmagareceklupe.com/uskrsnji-zeka-obelezivac-za-knjige/#respond Thu, 16 Apr 2020 21:22:04 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4407 Još jedan od predloga u uskršnjem ruhu, a o kojem pišem zahvaljujući još jednom zadatku za domaći našim školarcima. Ovog puta, u pitanju je obeleživač za knjige u motivu Uskršnjeg zeke. Slatko i korisno. Šta …

The post Uskršnji zeka obeleživač za knjige appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Još jedan od predloga u uskršnjem ruhu, a o kojem pišem zahvaljujući još jednom zadatku za domaći našim školarcima.

Ovog puta, u pitanju je obeleživač za knjige u motivu Uskršnjeg zeke.

Slatko i korisno.

Šta vam je potrebno?

 • hamer u beloj boji
 • kolaž papir
 • kanap
 • spajalica
 • selotejp, lepak, makaze
 • flomaster u crnoj boji

Prvo od belog hamera isečete pravougaonik, pa ga presavite uspravno i izravnajte. Iscrtajte konture zeke, pa isecite oba lista istovremeno.

Na jednom na spoljnoj strani, nacrtajte oči, nos, obraze (ili zalepite kolaž papir za isto), a na spoljnoj strani drugog nacrtajte repić.

Zatim, pričvrstite spajalicu za unutrašnju stranu zadnjeg lista, pomoću selotejp. Pazite da je fiksiran samo gornji deo spajalice, jer neće moći da se zakači za list knjige. Takođe, neka duži deo spajalice bude na tom zadnjem listu.

Kad to uradite, zalepite dve strane zeke jedna na drugu pomoću lepka.

Odmerite dužinu kanapa (spram knjiga gde ćete koristiti obeleživač), pa ga savijte na pola i provucite kroz spajalicu (napomena: na fotografiji vidite da smo privukli kroz donji deo, ali kad smo na kraju pokušali da stavimo u knjigu, videli smo da to ometa, pa je ipak bolje zakačiti ga za onu krivinu u sredini).

Na dnu svakog kraja kanapa napravite manji čvorić, radi boljeg lepljenja kasnije.

Isecite oblik jaja, po 2 ista za svaki deo kanapa. Možete od kolaž papira, možete od bilo kojeg drugog. Sami da šarate, nalepite na njih, šta želite.

Između dve sredine stavite kraj kanapa, pa zalepite lepkom. Možete koristiti štipaljku da pojača dodir i olakša lepljenje.

I, eto ga zeka. Sad samo da odaberete knjigu za čitanje i prepustite se uživanju.

The post Uskršnji zeka obeleživač za knjige appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/uskrsnji-zeka-obelezivac-za-knjige/feed/ 0