Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com Učimo zajedno. Rastemo zajedno. I mama i deca. Milena Kostić Sun, 09 Feb 2020 22:55:05 +0000 en-GB hourly 1 https://mamaizmagareceklupe.com/wp-content/uploads/2016/12/cropped-kvadrat-2-32x32.jpg Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com 32 32 Epizoda: bračna kriza https://mamaizmagareceklupe.com/epizoda-bracna-kriza/ https://mamaizmagareceklupe.com/epizoda-bracna-kriza/#comments Sun, 09 Feb 2020 22:47:46 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=3674 Eto je još jedna. Četvrta već po redu. I ne, onih sedam godina nema nikakve veze sa tim. Na svake dve godine prolazimo istu – pelensku. Ništa ne stavlja brak na probu kao period odvikavanja …

The post Epizoda: bračna kriza appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Eto je još jedna. Četvrta već po redu.

I ne, onih sedam godina nema nikakve veze sa tim.

Na svake dve godine prolazimo istu – pelensku.

Ništa ne stavlja brak na probu kao period odvikavanja od pelena.

Mada, pomalo smešno to da kažem jer ne postoji dan za ovih 118 meseci da nismo nekome promenili pelenu. Množina doduše.

I na svake dve godine naiđe period kupovine jedinice i petice. Prosto osećam poglede neverice kojim me prodavačice prate po radnji. Valjda misle da preporodajem one druge.

A posle nekih mesec dana dojadi mi da one butke velike ubacujem u pelene. I kreću pregovori oko odvikavanja.

Znam, treba pratiti dete da li je spremno (sve znam, Bojana, al’ ne treba mi teorija već da zamahneš čarobnim štapićem i rešiš mi problem).

U našem slučaju, pratimo da li smo mi spremni.

Najčešće nismo u isto vreme. I eto ti se kriza prišunjala.

Jedno navaljuje i sklanja tepihe, drugo gunđa.

kriza
photo credit: Spoma Avramov

Pre par dana stigla je najava. Dobili smo info iz vrtića da su počeli da ih stavljaju na noše.
Prvo sam konstatovala da su preuranjeno to počeli, pa onda shvatila da sam preuranjeno to konstatovala.

A onda sve već videla unapred šta se sprema. Baš kao i prošli “skoro-pa” put.

Sećam se, beše to u kasno proleće 2018. Otoplilo lepo, već smo i decu puštali u kratkim rukavima, iako sam ih opominjala i dalje za hladan beton. Treba imati granicu uvek.

Par nedelja pre toga postali smo roditelji po peti put. Ne mogu sad u dan da se setim. I tu nekako dođe ista poruka. Krenuli su na noše u vrtiću.

Ponesena entuzijazmom, kažem ja mužu da skinemo pelene. Počne on da se mršti, al’ razmišlja, bolje pustiti ovu, ta se pet puta porađala, ko zna šta može da uradi.

I tako ti ja izvučem rezerve gaćica, dokupimo neke sa motivom superheroja zarad podmićivanja i sklonimo tepih.
Krene onaj mali sa manje entuzijazma da sarađuje. Do kraja drugog dana više čistih gaća nije bilo. Mašina za pranje veša je radila prekovremeno. A ja sam guglala mašine za sušenje istog.

Svoju teritoriju je pošteno obeležio na više kota. Mužu počelo oko da igra i da izlaže slučaj u korist vraćanja pelena.

Kad je obeležio i naslon garniture u dnevnoj, kapitulirala sam. Skinula sam gaće i spasla brak.

Nije sve kako zvuči (mada, opet, imam ja petoro dece).

Idemo dalje.

Pelene je skinuo u atmosferi letnjeg gušta, na moru, uz mnoštvo oksitocina i melatonina.
Sve ono što blagonaklono deluje na brak. I skidanje pelena.

I, eto nas, dve godine kasnije isto rastojanje. Sve miriše na… to.

Mada je vreme i otarasiti se onog tepiha, čim i ovo peto obeleži svoju teritoriju.

The post Epizoda: bračna kriza appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/epizoda-bracna-kriza/feed/ 1
Zdravo zimo, zbogom kaputi https://mamaizmagareceklupe.com/zdravo-zimo-zbogom-kaputi/ https://mamaizmagareceklupe.com/zdravo-zimo-zbogom-kaputi/#comments Sun, 02 Feb 2020 22:33:39 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4225 Ok, nije da se ova zima pokazala svojom jačinom. Ipak, uzdajući se u neke najavljene prognoze, možda ipak pokaže svoje hladne zube. Kad spominjem zimu, i tekući raspust (u nekim krajevima) ne mogu da se …

The post Zdravo zimo, zbogom kaputi appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Ok, nije da se ova zima pokazala svojom jačinom. Ipak, uzdajući se u neke najavljene prognoze, možda ipak pokaže svoje hladne zube.

Kad spominjem zimu, i tekući raspust (u nekim krajevima) ne mogu da se ne osvrnem na putovanja i posebno,na putovanja kolima sa decom.

Jer, kad je zima, a treba negde da putujemo sa decom, prirodno se nameće nedoumica – kako decu obući u vožnji. Jer, ne želimo da se smrznu dok čekamo da se kola ugreju, a ne želimo ni posle da prokuvaju.

Ipak, retko koji roditelj je svestan da ta nedoumica ima i mnogo širi aspekat, onaj bezbednosni, a to je – da li odevanje dece (zimi) utiče na njihovu bezbednost tokom vožnje.

Da, utiče.

zima
sedište BeSafe iZi Combi X4 ISOfix

Obično ćemo decu ubaciti u skafandere, jer nam je to, budimo iskreni, najjednostavnije, pri čemu se nećemo brinuti da li im je hladno.

Ipak, treba biti svestan da sve te pufnaste stvari – skafander, perjane jakne, onemogućavaju pravilno korišćenje dečjih auto-sedišta.

Uradimo jedan test. Obucite dete u perjanu jaknu, ubacite ga u kola, stavite u sedište i vežite pojasevima. Onako jako kako bi i inače to radili, jako stegnuto tako da može najviše 1 prst da se provuče kod ključne kosti.

A zatim, otkopčajte pojaseve, izvadite dete, skinite mu jaknu i vratite u sedište. Pojaseve, tako kako ste ostavili od prethodnog vezivanja, ponovo vežite.

Šta ćete primetiti? Da ima previše prostora između njih i deteta. Slobodno uradite test – uhvatite palcem i kažiprstom pojas kod ključne kosti, kao da štipate. Ako to možete da izvedete – da, pojas je nedovoljno zategnut.

To je sav taj prazan prostor koji je stvorila jakna. A koji će se manifestovati pri nekom potencijalnom udesu, kad se sabije. A dete isklizne iz sedišta u kojem ste ga, kako ste mislili, propisno vezali.

Ali šta raditi ako ne smeju skafanderi?

Pa dovijanje nam sledi. Kao i uvek u roditeljstvu.

Opcije koje nam preostaju su:

 • ako ne žurite, prvo zagrejte vozilo, pre no što dete uđe u njega
 • donesete dete do kola u skafanderu/jakni, a onda ga skinete i vežete u sedište, pa pokrijete ćebetom (plus kapa i rukavice)
 • umesto pokrivanja ćebetom, starije dete, posle vezivanja može da obuče jaknu naopačke, spreda
 • oblačenje u plišane, vunene stvari, slojevito (plus kapa i rukavice)
 • dete koje koristi tzv. buster sedišta može da ostane u jakni, ali je raskopča, da bi pojas vozila kojim se vezuje prišao što bliže telu i, posle vezivanja se zakopča preko svega toga.

Možete, doduše, ponekad naići na razne domišljate dodatke za sedišta, osmišljene da utople decu, ali, generalno, ta korišćenja su na sopstvenu odgovornost jer mogu biti škodljiva, a često i nebezbedna ili čak opasna solucija.

I, sad, zima slobodno može da dođe.

P.S. Pre 2 godine o istom sam pričala i u prilogu na linku ispod.

The post Zdravo zimo, zbogom kaputi appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/zdravo-zimo-zbogom-kaputi/feed/ 1
Najvrednijih 5 saveta za bolji san dece (a time i roditelja) https://mamaizmagareceklupe.com/najvrednijih-5-saveta-za-bolji-san-dece/ https://mamaizmagareceklupe.com/najvrednijih-5-saveta-za-bolji-san-dece/#respond Tue, 24 Dec 2019 20:35:45 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4171 Nema roditelja koji se kad tad ne pomiri sa svetom istinom – nikad se više neće naspavati. I mnoge su roditeljske bitke vezane baš za detetovo spavanje. Čak i kad se rode, želimo to da …

The post Najvrednijih 5 saveta za bolji san dece (a time i roditelja) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Nema roditelja koji se kad tad ne pomiri sa svetom istinom – nikad se više neće naspavati.

I mnoge su roditeljske bitke vezane baš za detetovo spavanje.

Čak i kad se rode, želimo to da kontrolišemo i želimo da provode dosta vremena u spavanju. Što, naravno, podstakne Marfija da uplete svoje prste i ne dozvoli to.

Ako imate dete koje je brzo počelo da spaja više sati noću, nemojte nikome spominjati jer verovatno će krenuti istu noć da se budi.

Al’, manje više, do nekog trećeg rođendana većina dece usvoji neki ritam spavanja.

Ili mi postanemo promoćurniji da time vladamo.

San je nešto što je detetu neophodno. Često u razgovoru sa drugim roditeljima slušam neverice oko našeg odlaska u krevet i nefleksibilnosti pri tome.

Sjajno je ugađati deci i činiti ih srećnim. Ali verujem da je ipak naš zadatak da više vodimo računa o tome koje su ima potrebe i da radimo na tome da to sprovodimo.

Jedna od njih je svakako spavanje.

Ako bih sumirala koji su to saveti koje sam dobila, a i koje nastojim da sprovodim, to bi bilo ovih 5.

 1. Odrediti neophodan broj sati sna

Deca se razlikuju, mi se razlikujemo, nekome treba više sati, nekome manje, sna. Pre par godina sam mislila da preterujem u vremenu koliko deca spavaju, pa sam dopustila da duže ostaju budni. A onda sam uočila da su sutradan razdražljivi, plačljivi, time i teže sarađuju. Čak sam ubeđena i da je taj period – kad su bili i češće prehlađeni u vrtiću, bio povezan sa manjkom sna.

Onda sam uvela da idu na spavanje sat vremena ranije – što je iskreno bilo pola sata ranije nego što im treba. Ali bar početno dok nisu počeli da se navikavaju na ranije odlaske na spavanje.

 • Odrediti vreme za popodnevno spavanje

Ja sam velika spavalica. Bar sam bila pre dece. I najviše sam volela vikende kad sam (kako sam mislila) konačno dočekala da spavam duže.

I sad bih rado spavala, uvek. Ipak, deca su primer da nije baš sjajno uvek spavati. Pogotovo ako je u pitanju popodnevno spavanje.

Moji su to popodnevno spavanje izbacili u različitim uzrastima. Tačno u skladu sa onim da se svako dete razlikuje. Insistiranjem da spavaju kad su isto „prerasli“ ili, u našem slučaju, posle tri popodne, rezultiranje nemogućnošću uspavljivanja uveče. Ili, čak, ponašanjem kao da su uznemireni ili umorni.

Stoga, već poznavajući kako se ko od njih potreba i kome fali dodatni sat sna, tako to i sprovodimo.

 • Večernja rutina

Večernja rutina je nešto što ćete često čuti kao postulat dobrog sna. Nije baš uvek, ali iskustvo itekako pokazuje da umnogome pomaže, jer dete tako zna šta sledi sledeće, pa to pomaže da se opusti i brže počinje da mu se spava.

To ne mora biti ona rutina koja se pomalo bajkolizuje – ušuškana deca sa roditeljima, čitanje knjige svako veče i slčino. To treba da bude ono što vama i deci prija. Ako je to čitanje knjige, sjajno. Ako samo leškarite i grlite se, sjajno.

Kod nje je jedino bitno da se uvek sprovodi. Kod nas je to kupanje, večera, leškarenje i ponekad čitanje. I uvek u približno vreme.

 • Hladnija prostorija

Bolje se spava u hladnijem prostoru. Ima to neke veze sa melatoninom, hormonom, ali nećemo se sad upuštati u fiziologiju. Suština je da je san dublji ako telo nije pretopljeno, te se nekako trudimo da deca nisu previše natruntana ili da je soba pretopla.

I to smo naučili na teži način. Kako drugačije kad si roditelj? Stalno gunđamo babama što žele decu da pretople, a onda ulovimo sebe kako to isto radimo deci. Znala sam da obučem i pidžamu i čarape i džak za spavanje. I oni su se stalno budili noću. Pa sam nekako savladala strah da će se smrznuti i vreme je pokazalo da se ipak lakše spava bez toliko stvari na sebi.

san
photo credit: Spoma Avramov
 • Smanjiti tenziju pred spavanje

Visok kortizol (da, još jedan hormon) je još jedan faktor koji može da remeti san. Taj hormon stresa ne dozvoljava da nam se telo opusti, a i san koji se nastavlja je često isprekidan, ponekad uz noćne more.

Zatim, tu je i ona loša navika koja polako sve više zaokupljuje i nas odrasle, a to je konstantno gledanje u telefone, tablete, televizore. Uveče smo smpremni za spavanje kad onaj već spomenuti melatonin poraste, a gledanje u ekran pola sata poremeti i odloži san bar još dva sata.

Stoga, zlatno pravilo je da bar sat, dva pred spavanje nema ekrana. Svetla u sobi su mekša, ili većinom pogašena. Sva buka koja može da se umanji, umanji se.

Tu je i stari savet da popijemo čaj, na primer od matičnjaka, ili neki drugi topli napitak da se opustimo. Mi nekako nemamo tu naviku (mada bih volela), a onda je samim tim to teže preneti i deci.

Pre nekih mesec dana uvelimo smo Calmosine Sommeil, napitak za bolji san. U pitanju je prirodan proizvod na bazi fitoterapije, kao gotov sok u kesici. I da me ne shvatite pogrešno, ni najmanje ne služi da sedira decu (tako nešto ne bih nikad uzela u obzir da razmatram – čak i kad sam dobila savete u teškim periodima nespavanja da im dam neki analgetik da bi „bolje“ spavali) već da poboljša sam kvalitet sna. Za sad, nastavljamo da ga pijemo.

Takođe, čini mi se da pomalo dižemo tenziju samo najavljujući vreme za spavanje i fokusirajući se na to, umesto da nekako laganije, opuštenije sprovedemo (gore pomenutu) rutinu.

Bonus savet: I to će proći!

Tekst nastao u saradnji sa Save Health Srbija

The post Najvrednijih 5 saveta za bolji san dece (a time i roditelja) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/najvrednijih-5-saveta-za-bolji-san-dece/feed/ 0
Deca u kuhinji: slatki mafini sa čokoladom https://mamaizmagareceklupe.com/slatki-mafini-sa-cokoladom/ https://mamaizmagareceklupe.com/slatki-mafini-sa-cokoladom/#respond Thu, 19 Dec 2019 21:19:52 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4162 Dugo nisam objavljivala recepte koje mogu najmlađi da prave sami ili uz minimalnu pomoć. Nekako, nije bilo nekih koji su se posebno izdvajali, a dok je trenulo, najstariji su veliko školarci i neprimetno, mnogo toga …

The post Deca u kuhinji: slatki mafini sa čokoladom appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Dugo nisam objavljivala recepte koje mogu najmlađi da prave sami ili uz minimalnu pomoć. Nekako, nije bilo nekih koji su se posebno izdvajali, a dok je trenulo, najstariji su veliko školarci i neprimetno, mnogo toga sami preuzimaju u ovom polju.

Zadesilo se da se kod najstarije ćerke organizovalo druženje u školi i jedno od zaduženja je bilo da se pripremi nešto za jelo.

Njene ideje su bile mafini, iako to nije često u našoj kući. Čak, do ove prilike sam bila ubeđena da jednostavno ne uspevam da uradim to kako treba, iako se fanatično pridržavam recepata (za koje svi kažu da su prelaki).

Tek sad, a ponovila sam u danima posle u nekoliko ponovnih pokušaja, shvatam da je tajna u papirnim korpicama – nešto što nisam praktikovala misleći da je kalup kao kalup dovoljno. Sad shvatam da nije.

Recept stvarno jeste jednostavan, čak podstiče malo merenja, što je za školarce zanimljivo. Rekla bih da je za uzrast 8+ bez ikakvih problema u samostalnom izvođenju.

Elem, šta su sastojci?

 • 250g brašna
 • 2 kafene kašike praška za pecivo
 • 1/2 kafene kašikice sode bikarbone
 • 2 kašike kakaa
 • 175g šećera
 • 150g čokoladnih ljuspica ili ako ne nađete, iseckane ili izrendane čokolade za kuvanje
 • 250ml mleka
 • 90ml ulja
 • 1 jaje
 • 1 kašika ekstrakta vanile

Suve sastojke, sem čokolade, pomešati, pa dodati prethodno sjedinjene vlažne (jaje umutiti viljuškom, pa dodati mleko, ulje i vanilu). Ravnomerno umešati, pa dodati deo čoko ljuspica.

U kalupe poređati papirne korpice, pa ih napuniti po pola ili malo jače (ako imate kašiku za sladoled, to je dobra mera). Malo prostresti kalup, da se izjednači sadržaj u korpicama.

Gore pobacati čoko mrvice, pa staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 10 do 15 minuta, zavisno od rerne. Mafini su gotovi kad porastu i budu kompaktni (ne i tvrdi).

mafini

The post Deca u kuhinji: slatki mafini sa čokoladom appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/slatki-mafini-sa-cokoladom/feed/ 0
7 caka za sređivanje kuće (kad imate decu) https://mamaizmagareceklupe.com/7-caka-za-sredjivanje-kuce/ https://mamaizmagareceklupe.com/7-caka-za-sredjivanje-kuce/#comments Wed, 13 Nov 2019 20:45:31 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4143 Budimo iskreni – sređena kuća je utopija čim dobijete dete. A sa svakim sledećim, haos raste progresivno. To i jeste jedno od najvećih prilagođavanja između onoga što ste navikli pre dece i sad. Nisam nikad …

The post 7 caka za sređivanje kuće (kad imate decu) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Budimo iskreni – sređena kuća je utopija čim dobijete dete. A sa svakim sledećim, haos raste progresivno.

To i jeste jedno od najvećih prilagođavanja između onoga što ste navikli pre dece i sad.

Nisam nikad bila opsednuta sređivanjem i spremanjem stana. Iskreno. Težila sam tome da bude zdrava sredina, ali nikad nisam opsednuto sređivala svaki pedalj stana.

Sa većim brojem dece, pa još kad radite od kuće, to je i neizvodljivo. Jer, ne mogu baš sebi da priuštim da umesto da dovršavam tekst ribam kupatilo ili sklanjam igračke.

I nekad je baš zahtevno dok prelaziš preko igračaka, kažeš (podvikneš) hiljaditi put da sklone nešto ili te dočeka celokupni escajg koji posedujete spreman za pranje.

Ipak, nekako uspevamo da isplivamo. Nekako. Nisam baš sigurna da nas opran veš neće zatrpati, al’ sve drugo uspevamo da balansiramo.

Kad bih sumirala šta je bitno, verujem da većinu toga i sami znate. A, opet, možda baš sve te cake na jednom mestu budu motivišuće da vam pomognu da budete brži (jer, ko želi da vreme troši na spremanje?) i efikasniji.

sređivanje

#1 NABAVITE DOBRU NOSILJKU

Deca se motaju oko nogu dok brišemo, peremo, ribamo. A, opet, one najmlađe ne možemo samo negde da spustimo i da su nam van vidokruga. Probala sam. Trčala sam tamo vamo, gubila vreme, peri ruke, vraćaj se nazad. Sve je trajalo višestruko duže.

Da ne pričam što imaju neku neodljivu potrebu da bacaju stvari u wc šolju. Igračke, wc papir, jabuke (da, pišem iz iskustva). Ili skidaju one korpice za mirise na ivicama istih. Pogotovo ovaj mali što sedi na noši pored, samo rukom – hop i gurne onu kuku i ode korpica u šolju. Ovih nedelja praktikujem Duck gel diskove protiv kamenca. Imitiram nekog opasnog revolveraša sa njima i zasmejavam decu. Samo zamislite te poteze kad izvučem plastični aplikator, pa istisnem gel na samu šolju u obliku diska. Ništa da čačkaju, a i nema dodatnih bakterija da se nakupljaju na onim korpicama. 

Tako sam odlučila da budem praktična i mudra, u skladu sa tim da imam petoro dece. Ionako sam ih nosala u maramama i nosiljkama napolju, pa zašto ne bih i unutra? Nekad čak i odremaju pride, pa dobijete i tišinu pride. Kako danas to popularno kažu, „win-win“ situacija.

#2 UKLJUČITE DECU

Ok, neću sad da se pozivam na neke Montesori preporuke i sve druge teorije, ovo je, po meni, zdravorazumsko. Deca uče posmatrajući nas, i uključena u poslove sa nama. Tako mi je nekako prirodno da im od malih nogu učimo da obavljaju mnoge stvari samostalno.

Jorgan možda neće bit zategnut onako kako bi to vi, ali jednom hoće. Neće usisati svaku mrvu, ali će razviti osećaj da upale usisivač kad primete da je potrebno (ili žele da uklone dokaze da su nešto prosuli – ali i to je u redu).

Školarci mogu da bace smeće kad krenu u školu. I svakako da održavaju svoju sobu, počev od prostora gde uče, pa nadalje.

Ne bih od toga pravila neke velike pompe. Ne vidim svrhu da im se plaća za to, podmićuje, ucenjuje i slično. Sitne nagrade povremeno, zašto da ne. Ali cilj je da sami razviju osećaj za to, a ne da bude koristoljublje.

Mada se ja ne bih bunila da mi neko kupi čokoladu jer sam izribala kupatilo.

privatna arhiva

#3 UPOTREBITE PRAVA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Uh, mislim da bih mogla da napišem doktorat na temu šta sam sve isprobala od sredstava za čišćenje i njihove pojedinačne prednosti i mane. Šta da radim, često se povedem lepim pakovanjem i reklamom.

Mada, kako sam shvatila da tako često i bespotrebno bacam novac (koji ionako nemam), smanjila sam eksperimentisanje i držim se par stvari za koje znam da nisu bačene pare. A i rade posao.

Uzmimo na primer Duck tečnost za wc šolju. Lepo pakovanje, više mirisa pa svako nađe sebi šta mu se sviđa (meni onaj bor uvek favorit), onaj labuđi vrat na flaši (u redu, znam da je patka u pitanju, al’ meni je ovo asocijacija) pomogne da nanesem tečnost gde treba bez nekog cimanja i skine sve – i kamenac i prljavštinu. Još da može samo da se nanosi, dok ja spavam ili čitam, imalo bi 11 zvezdica. Ovako smo 10.

Šalim se, naravno. Muž je tu da uskoči (dok ja spavam ili čitam).

#4 OGRANIČITE PROSTOR ZA IGRU

Mi smo imali sobu za igru, danas je to soba najmlađe ćerke. Al’, da budem iskrena, i dalje je zovemo soba za igru jer je tu skladište.

I, iako ima dana kad se kućom ori moja vika da igračke sklone iz dnevne sobe, to je mesto gde se igraju, a i skladište igračke.

Nekad uhvatim sebe kako idem po kući i sakupljam usput predmete kojima tu nije mesto, ali nada me ne napušta da će jednom shvatiti i prihvatiti da se igračke ne mogu iznositi iz ograničenog dela.

Inače, shvatila sam vremenom da onaj moj sistem da imaju sjajne organizatore za igračke, pa kutije, police, obeleženo bojama, crtežima, trte-mrte, nema vajde jer klinci jednostavno stave sve gde stignu. Stoga, kao dodatna caka može da posluže neke kutije za „među-sakupljanje“, odnosno nešto gde će sakupiti sve što nije na mestu, čisto da nije na putu. A onda, jednom nedeljno, sve to pretresti i vratiti na mesta gde stvarno treba da su (i onda se pola sata diviti kako ste domišljato organizovali njihove stvari – pre no što ih istresu napolje opet).

privatna arhiva

#5 UKLONITE SVE ŠTO JE VIŠAK

Priznajem, što se tiče igračaka (a i mnogih drugih stvari), u našoj kući ja sam najveći problem. Najteže mi je da ih bacim, poklonim, uklonim. Uvek mislim da će se deca kad tad setiti njih, da će se igrati i biti srećni do kraja života.

To se neće desiti. Sem možda ako neka ne preživi do njihove dece, pa da se sentimentalno sećaju kako je to bila baš njihova igračka.

Tako da, sentimentalnost na stranu i srežite viškove. Poklonite onima kojima treba, u vrtiće, ustanove gde borave deca, preko neke lokalne „sharing is caring“ grupe. Bilo gde gde će nekome značiti. Polomljene i pokvarene igračke se svakako neće same popraviti, pa čemu držanje istog (mada, još ne gubim nadu da ću negde naći delove slagalica koje nedostaju, samo treba da budem upornija, zar ne?).

Jer naša deca će se i dalje držati istog.

Ista stvar je i sa odećom, dečijom, vašom, i bilo čim drugim što stoji a nema namenu.

Takođe, bacajte papire. Stare račune (ako je važno, kopirajte više njih na 1 papir), silne crteže koje deca donose iz vrtića, reklame, stare novine. Uvek možete one baš drage stvari da stavite u jednu fasciklu. I dalje je to manje od gomile koja zauzima kuhinjski pult.

Ima inače ta zanimljivost oko kuhinjskog pulta. Nikad se ne vidi. Jer to je baš zgodno mesto da spustite nešto samo na tren, „možda je važno“, „možda će zatrebati“, „vidi neki šraf“, „evo ga točak nekog autića“. I onda, sve ostane tu večnost (a ne samo tren).

Neće trebati. Bacite.

#6 PRATITE VEŠ (JER ĆE NAM VEŠ DOĆI GLAVE)

Već sam gore nagovestila da nam je veš najslabija tačka. Na žalost, toliko ga bude da ako ste vi slabi teško da ćete ga savladati. Iskreno. Kao manja stena koja svakim danom proždire sve više i više našeg prostora, plašeći nas da ćemo morati da se odselimo jer nećemo imati stvarni prostor da živimo i bistvujemo unutra.

Stavila bih i fotku pride, al’ prizor je previše strašan, a ne želim da nekog uznemiravam.

Uglavnom, ono što sebi morate (a i ja) podvući je da se veš u roku 24 sata mora deportovati u ormare. Mora. Inače se razvlači po stolicama i podu, rizikujući da u sebe usisa onog ujka Milisava, pauka koji se u gornjem desnom uglu odomaćio od kako je zahladnelo. I pola prašine koju nekako privlači kao magnet.

Peglanje ne praktikujem unapred, tek kad je potrebno nešto da se obuče. Treba samo razvrstati sve to kome od nas sedam isto pripada.

privatna arhiva

#7 MULTITASKING NEKAD IPAK PALI

Nisam posebno veliki ljubitelj multitaskinga, priznajem. Ipak, kad je sređivanje u pitanju, neke stvari mogu da se povežu i time uštede vreme.

Već spomenuh gore školarce i bacanje smeća kad krenu u školu. Tu je prebrisavanje kupatila posle tuširanja, kuhinjskog pulta posle kuvanja, ubacivanje suđa u mašinu odmah posle jela, peglanje uz gledanje dobre serije, brisanje polica uz slušanje možda neke online edukacije. Ima tu ideja.

I, na kraju, kad sve sumiramo, nije smak sveta ako nije sve tip top. Uz decu je svaki dan izazov sam po sebi. I sređena kuća je utopija.

Lično, prihvatam da idem dan po dan. Lagano. Dok nas veš ne zatrpa.

/tekst pisan u saradnji sa Duck-om/

The post 7 caka za sređivanje kuće (kad imate decu) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/7-caka-za-sredjivanje-kuce/feed/ 2