Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com Učimo zajedno. Rastemo zajedno. I mama i deca. Milena Kostić Tue, 20 Oct 2020 07:42:47 +0000 en-GB hourly 1 https://mamaizmagareceklupe.com/wp-content/uploads/2016/12/cropped-kvadrat-2-32x32.jpg Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com 32 32 Mameći svet nije uvek čaroban i lep https://mamaizmagareceklupe.com/mameci-svet-nije-uvek-caroban-i-lep/ https://mamaizmagareceklupe.com/mameci-svet-nije-uvek-caroban-i-lep/#respond Tue, 20 Oct 2020 07:38:07 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4587 Moj svet, čaroban i lep… A tu je često i druga strana medalje. Juče se jedna mama rasplakala dok sam bila u poseti. Novopečena, prvi put. Pričale smo o svemu što može da oseća u …

The post Mameći svet nije uvek čaroban i lep appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Moj svet, čaroban i lep…

A tu je često i druga strana medalje.

Juče se jedna mama rasplakala dok sam bila u poseti. Novopečena, prvi put.

Pričale smo o svemu što može da oseća u ovom periodu. I počela je da plače.
Jer sebe ne prepoznaje.
Ne zna ko razmišlja u njoj, ko dela u njeno ime, zašto emocije nemaju kontrolu.

Ne zna zašto svet nije skroz čaroban i lep kako je očekivala, rekla bih prirodno, pošto je donela na svet jedno biće.
Pošto je toliko uzvišenu stvar učinila. Nešto što je čekala 9 meseci.

A sreća dolazi povremeno, u naletima. Najčešće kad beba spava i smeška se u snu. Kad nam se čini da nešto radimo solidno.
Dobro ne, jer nas osećaj da nemamo blage gde smo i kako dalje preplavi od momenta kako dobijemo otpusnicu iz porodilišta.
A imamo to biće koje u potpunosti zavisi od nas.

Instinktu se retko veruje. Kako i bi, odakle nam iskustvo da se opravdamo pred sobom?
I šta god učinimo, bojimo se svakog poteza koji publika ocenjuje i procenjuje nas kao roditelja.

Plače ti jer ti se plače. Plače ti se jer nisi ushićena sve vreme. Plače ti se jer te griže savest što ti se plače.

Besna si jer ne ide po zamislima. Jer imaš osećaj da se ne snalaziš. Ili ti kažu da se ne snalaziš.

To čarobno biće je tu tako kratko, a tebi se već čini da si podbacila u novoj ulozi.

Niko da kaže da svi prolazimo kroz to. Objašnjavaju to uz reči “ma, hormoni“, kao da smo manje vredne tada. Čekamo da prođe.
A nekad ne prođe ni brzo ni lako niti uopšte.

Teška je ta adaptacija. Nije ni čudo što kažu da se u momentu najizazovnijeg dela porođaja (kad se mešaju naponi i kontrakcije) rađamo kao majke. Ono što sledi nije ništa manje izazovna adaptacija.

I što su naša očekivanja od nas samih viša, što oštrije sebe korimo, to je ona još izazovnija. Kao da već nije sama po sebi.

Roditeljstvo se uči, čvrsto verujem u to. Učimo svaki dan. Jer mi danas nismo ono od juče, kao ni naše dete. I kad shvatimo da smo tabula rasa u ovoj ulozi i da mi smo ti koji ispisujemo stranice, možda oprostimo sebi sve (ne)postojeće pogrešne korake i dopustimo sebi i da osećamo.

The post Mameći svet nije uvek čaroban i lep appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/mameci-svet-nije-uvek-caroban-i-lep/feed/ 0
Epizoda: izlet https://mamaizmagareceklupe.com/epizoda-izlet/ https://mamaizmagareceklupe.com/epizoda-izlet/#respond Mon, 24 Aug 2020 22:07:43 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4533 Naiđe tako period entuzijazma kad počnemo da planiramo gde možemo da lutam, putujemo, obilazimo.Izguglamo, zapišemo, pregledamo Michelin app za najbrži put, i kažemo da idemo. Tako prvo saplitanje bude ujutru. Prosek kašnjenja u polasku je …

The post Epizoda: izlet appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Naiđe tako period entuzijazma kad počnemo da planiramo gde možemo da lutam, putujemo, obilazimo.
Izguglamo, zapišemo, pregledamo Michelin app za najbrži put, i kažemo da idemo.

Tako prvo saplitanje bude ujutru. Prosek kašnjenja u polasku je sat vremena. To se ne zna gde je patika jednog od članova, gde je posuda za vodu za kuče, kasni doručak, najstarijoj kao i svakoj pre-teen treba peglanje u poslednji momenat.

Svađanje koja će se igračka poneti za usput i zaboravljanje da se ponese planirana lopta.

Najčešće na nekom 15km prvo se oglasi da je žedno. Odmah su i ostali. Pa neko vreme ubeđuješ da ćete naći negde da kupite vodu.

Što se, naravno, ne dešava jedan duži period.

A pošto se ne nalazi radnja, odmah pada pitanje prvi put. “Koliko još?”

Radnja stiže kao spas, i dok se spremam da izađem, već sam dobila dodatni spisak jer su sad i gladni.
Logično potpuno. Žedni su zbog nabrzinu pojede og doručka. A sad su gladni jer su žedni.

To zahteva niz začuđenih pogleda prodavca dok završim porudžbinu. Svakom svoja kesa inače imamo rat u kolima. I priznajem da sam kukavica, al ne daje mi se to opet da slušam.

I pošto prebrodimo još nekoliko desetina puta pitanje kad stižemo i konstatacije da je to baš dugo, konačno i stignemo.

Iz kola izlazimo uz zadršku jer se ubeđujemo da ne nose silne igračke, jakne i slično. Jer nema više kolica da se to potrpa, već smo muž i ja na kraju kamile tegljači.
Njima, naravno, sve to treba. Najviše pola sata, posle kojih eto nas tegljači.

Prvi korak koji treba savladati je uklaviriti pod koje vrste ulaznica potpadamo. Jer, ono porodične i slične – zaboravite. Obično imamo 2 do 4 viška dece.

Negde tu nam sad sine i da nismo proverili da li mogu psi unutra. Nema veze, jedno će da otpada i dežurna dok drugo vija decu.

Naravno, početnu zamku nikako da preskočimo. Prepuni entuzijazma, započnemo da deci objašnjavamo značaj tog nečega. Upljujemo se u iščekivanju prvog pitanja.

“Kad ćemo ići negde da jedemo?”
Ok, vreme je za tihi nastavak obilaska.

“Sklonite se odatle! Pazi gde staješ! Ljudi prolaze, pomerite se!”

Sve to u stilu zen nindže, odlučnog glasa ali ne da me gledaju kao “pogle ovu što se dernja na decu”.

Jedno oko na zanimljivostima zbog kojih smo došli, drugo na deci. Prebrojavanje stalno, i stalno se bar dvaput štrecnem gde je neko od njih. Sreća pa mi muž uvek ima odgovor gde je to neko.

A onda eto prvog koje ne želi da hoda. I, kako to obično biva, zaboravili da ponesemo nosiljku. Pa je muž nosi. Ja već nosim ranac i torbu. I par onih jakni i igračaka koje nisu ostavili u kolima. A koje im ne trebaju više, naravno.

Svi znaci govore samo jedno – ubrzajmo koliko možemo i nadajmo se povratku… jednom… da na miru sve to posetimo. Kad deca uđu u pubertet i ne budu želela sa nama, a mi još budemo dovoljno mobilni da to i savladamo.

The post Epizoda: izlet appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/epizoda-izlet/feed/ 0
Lagani voćni sladoled https://mamaizmagareceklupe.com/lagani-vocni-sladoled/ https://mamaizmagareceklupe.com/lagani-vocni-sladoled/#respond Mon, 06 Jul 2020 16:23:00 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4501 Iz edicije – mama nastavlja da gnjavi sa isprobavanjem novih recepata (a kako drugačije kad sam se dočepala novih kalupa za sladoled?) – isprobali smo recept za jedan osvežavajući, ledeni, voćni dezert. Potrebni sastojci: 200g …

The post Lagani voćni sladoled appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Iz edicije – mama nastavlja da gnjavi sa isprobavanjem novih recepata (a kako drugačije kad sam se dočepala novih kalupa za sladoled?) – isprobali smo recept za jedan osvežavajući, ledeni, voćni dezert.

Potrebni sastojci:

  • 200g smrznutog voća (višnje, maline, kupine, borovnice ili šta već želite) – mi smo koristili višnje
  • 1 zrela zamrznuta banana
  • sok 1/2 limuna
  • 1 kafena kašika meda

Sve sastojke ubaciti u blender pa ujednačiti u kašu.

Sipati u kalupe i staviti u zamrzivač na 3, 4 sata.

I uživajte!

The post Lagani voćni sladoled appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/lagani-vocni-sladoled/feed/ 0
Krem sladoled iz kuhinje https://mamaizmagareceklupe.com/krem-sladoled-iz-kuhinje-2/ https://mamaizmagareceklupe.com/krem-sladoled-iz-kuhinje-2/#comments Sun, 05 Jul 2020 19:24:36 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4489 Iako sam veoma studiozno svake sezone sakupljala recepte za domaće sladolede, nekako, nisam ih realizovala. Čak sam imala i neke kalupe za iste – koje su deca posle prisvojila za igru. Na scenu stupa kuma …

The post Krem sladoled iz kuhinje appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Iako sam veoma studiozno svake sezone sakupljala recepte za domaće sladolede, nekako, nisam ih realizovala. Čak sam imala i neke kalupe za iste – koje su deca posle prisvojila za igru.

Na scenu stupa kuma i nabavka novih slatkih kalupa. Pa kako onda da ih ne isprobam, i to već isti dan?

Ne znam da li ste ljubitelj onih krem sladoleda iz točilica? Kod nas u kući svi jesu (mi odrasli prednjačimo) i stoga je baš recept tog tipa prvi došao na isprobavanje.

Koji sastojci su potrebni:
  • slatka pavlaka
  • jogurt grčkog tipa
  • šećer
  • 1 kk ekstrakta vanile
  • eurokrem (ili bilo koji drugi krem)

Kao što vidite, nisam navela količine. Od pavlake, jogurta i šećera pravi se osnova. U tu osnovu možete da dodate po svom nahođenju šta želite od ukusa.

Pavlaka i jogurt idu u istom odmeru (npr. 2dl jednog sa 2 dl drugog), a šećer duplo manje (na 2dl pavlake ide 1dl šećera).

Prvo se slatka pavlaka umuti u čvrst šlag, a onda doda šećer i na kraju jogurt, pa sve zajedno umutiti.

Kako sam u ovaj sladoled planirala čokoladni krem, ovom prilikom sam šećer još prepolovila da ne bude previše slatko.

Kad se doda krem i sve ujedini, napune se kalupi i stavi u zamrzivač na jedan dan.

Ovaj kremasti sladoled se ne zamrzne kao oni gde se dodaje voće, sokovi, sirupi i slično, te više podseća na one sladolede iz točilica, sa početka teksta.

The post Krem sladoled iz kuhinje appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/krem-sladoled-iz-kuhinje-2/feed/ 1
Frozen rođendanska proslava https://mamaizmagareceklupe.com/frozen-rodjendanska-proslava/ https://mamaizmagareceklupe.com/frozen-rodjendanska-proslava/#respond Wed, 27 May 2020 09:01:00 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4477 Dok dođemo do ovog rođendana, najčešće istrošimo sve – i ideje, i volju, i vreme i nekako ovaj rođendan bude najslabije organizovan. Tako to ide kad si poslednja u nizu od njih pet koja slavi …

The post Frozen rođendanska proslava appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Dok dođemo do ovog rođendana, najčešće istrošimo sve – i ideje, i volju, i vreme i nekako ovaj rođendan bude najslabije organizovan. Tako to ide kad si poslednja u nizu od njih pet koja slavi u šest sedmica.

Ipak, ove godine ova izolacija je učinila svoje da se malo više angažujem da svečanije provedemo ovaj dan.

Zaleđeno kraljevstvo iliti Frozen je tema koja se, slobodno mogu reći, nasleđuje u našoj porodici, s obzirom da je taman najstarija ćerka istu prevazišla, a nastavila ju je srednja. Dok dođe najmlađa na red, moći ćemo da obeležimo više od decenije Frozen ludila u našoj kući.

Svi predlozi koje ću prikazati su dosta jednostavni, pa ne zahtevaju poseban trud i uveće. Za torte sam već jednom pisala da to prepuštam umešnijim od mene.

1. Frozen domaći plastelin (+ Frozen modlice)

Domaći plastelin je jedna od, slobodno mogu da kažem, onih igara koje uvek drže pažnju mojoj deci. Od kad smo ga prvi put pravili pre 6 godina, do danas, i mlađi i stariji rado se igraju sa njim.

Ovog puta, s obzirom na temu, plastelin smo pravili samo u plavoj boji, a pride, da bi dočarali ledenu fantaziju, dodali smo šljokice.

Sam recept možete potražiti u posebnom tekstu, a ovde vam u slikama ostavljam da vidite kako je sve to izgledalo.

2. Ledeni slajm

Kako može da bude zabava, a da nema slajma? Dobro, da se ja pitam, može i bez toga. Al’ ovo nije moja zabava.

Recept za slajm onakav sa kakvim sam vas već upoznala, razlika je samo što smo u recept dodali lepak sa šljokicama.

3. Frozen torta

Kako proslava bez rođendanske torte? Tu baš ima dovoljno ideja na internetu, da imate inspiraciju za svaku priliku.

Zanimljivo je da smo Frozen tortu imali i za zajedničku proslavu 5. rođendanan najstarije i 1. rođendana srednje ćerke.

4. Olaf lutke

Jedna Frozen zabava ne može da prođe već najvećeg optimiste – Olafa.

Maske se prave jednistavno. Potrebno je da uzmete jedan okrugao beli kartonski tanjir, špatula za držač i više kolaž papira (u crnoj i narandžastoj boji). Vrlo jednostavno, zar ne? Inspiraciju sam našla ovde.

5. Mala dekoracija

I evo jedne lake ideje za dekoraciju na stolu. Potrebno je da imate plavi krep papir i tečni lepak sa šljokicama. I neku lepu teglu.

The post Frozen rođendanska proslava appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/frozen-rodjendanska-proslava/feed/ 0