Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com Učimo zajedno. Rastemo zajedno. I mama i deca. Milena Kostić Fri, 03 Jan 2020 22:57:02 +0000 en-GB hourly 1 https://mamaizmagareceklupe.com/wp-content/uploads/2016/12/cropped-kvadrat-2-32x32.jpg Mama iz magareće klupe https://mamaizmagareceklupe.com 32 32 Najvrednijih 5 saveta za bolji san dece (a time i roditelja) https://mamaizmagareceklupe.com/najvrednijih-5-saveta-za-bolji-san-dece/ https://mamaizmagareceklupe.com/najvrednijih-5-saveta-za-bolji-san-dece/#respond Tue, 24 Dec 2019 20:35:45 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4171 Nema roditelja koji se kad tad ne pomiri sa svetom istinom – nikad se više neće naspavati. I mnoge su roditeljske bitke vezane baš za detetovo spavanje. Čak i kad se rode, želimo to da …

The post Najvrednijih 5 saveta za bolji san dece (a time i roditelja) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Nema roditelja koji se kad tad ne pomiri sa svetom istinom – nikad se više neće naspavati.

I mnoge su roditeljske bitke vezane baš za detetovo spavanje.

Čak i kad se rode, želimo to da kontrolišemo i želimo da provode dosta vremena u spavanju. Što, naravno, podstakne Marfija da uplete svoje prste i ne dozvoli to.

Ako imate dete koje je brzo počelo da spaja više sati noću, nemojte nikome spominjati jer verovatno će krenuti istu noć da se budi.

Al’, manje više, do nekog trećeg rođendana većina dece usvoji neki ritam spavanja.

Ili mi postanemo promoćurniji da time vladamo.

San je nešto što je detetu neophodno. Često u razgovoru sa drugim roditeljima slušam neverice oko našeg odlaska u krevet i nefleksibilnosti pri tome.

Sjajno je ugađati deci i činiti ih srećnim. Ali verujem da je ipak naš zadatak da više vodimo računa o tome koje su ima potrebe i da radimo na tome da to sprovodimo.

Jedna od njih je svakako spavanje.

Ako bih sumirala koji su to saveti koje sam dobila, a i koje nastojim da sprovodim, to bi bilo ovih 5.

 1. Odrediti neophodan broj sati sna

Deca se razlikuju, mi se razlikujemo, nekome treba više sati, nekome manje, sna. Pre par godina sam mislila da preterujem u vremenu koliko deca spavaju, pa sam dopustila da duže ostaju budni. A onda sam uočila da su sutradan razdražljivi, plačljivi, time i teže sarađuju. Čak sam ubeđena i da je taj period – kad su bili i češće prehlađeni u vrtiću, bio povezan sa manjkom sna.

Onda sam uvela da idu na spavanje sat vremena ranije – što je iskreno bilo pola sata ranije nego što im treba. Ali bar početno dok nisu počeli da se navikavaju na ranije odlaske na spavanje.

 • Odrediti vreme za popodnevno spavanje

Ja sam velika spavalica. Bar sam bila pre dece. I najviše sam volela vikende kad sam (kako sam mislila) konačno dočekala da spavam duže.

I sad bih rado spavala, uvek. Ipak, deca su primer da nije baš sjajno uvek spavati. Pogotovo ako je u pitanju popodnevno spavanje.

Moji su to popodnevno spavanje izbacili u različitim uzrastima. Tačno u skladu sa onim da se svako dete razlikuje. Insistiranjem da spavaju kad su isto „prerasli“ ili, u našem slučaju, posle tri popodne, rezultiranje nemogućnošću uspavljivanja uveče. Ili, čak, ponašanjem kao da su uznemireni ili umorni.

Stoga, već poznavajući kako se ko od njih potreba i kome fali dodatni sat sna, tako to i sprovodimo.

 • Večernja rutina

Večernja rutina je nešto što ćete često čuti kao postulat dobrog sna. Nije baš uvek, ali iskustvo itekako pokazuje da umnogome pomaže, jer dete tako zna šta sledi sledeće, pa to pomaže da se opusti i brže počinje da mu se spava.

To ne mora biti ona rutina koja se pomalo bajkolizuje – ušuškana deca sa roditeljima, čitanje knjige svako veče i slčino. To treba da bude ono što vama i deci prija. Ako je to čitanje knjige, sjajno. Ako samo leškarite i grlite se, sjajno.

Kod nje je jedino bitno da se uvek sprovodi. Kod nas je to kupanje, večera, leškarenje i ponekad čitanje. I uvek u približno vreme.

 • Hladnija prostorija

Bolje se spava u hladnijem prostoru. Ima to neke veze sa melatoninom, hormonom, ali nećemo se sad upuštati u fiziologiju. Suština je da je san dublji ako telo nije pretopljeno, te se nekako trudimo da deca nisu previše natruntana ili da je soba pretopla.

I to smo naučili na teži način. Kako drugačije kad si roditelj? Stalno gunđamo babama što žele decu da pretople, a onda ulovimo sebe kako to isto radimo deci. Znala sam da obučem i pidžamu i čarape i džak za spavanje. I oni su se stalno budili noću. Pa sam nekako savladala strah da će se smrznuti i vreme je pokazalo da se ipak lakše spava bez toliko stvari na sebi.

san
photo credit: Spoma Avramov
 • Smanjiti tenziju pred spavanje

Visok kortizol (da, još jedan hormon) je još jedan faktor koji može da remeti san. Taj hormon stresa ne dozvoljava da nam se telo opusti, a i san koji se nastavlja je često isprekidan, ponekad uz noćne more.

Zatim, tu je i ona loša navika koja polako sve više zaokupljuje i nas odrasle, a to je konstantno gledanje u telefone, tablete, televizore. Uveče smo smpremni za spavanje kad onaj već spomenuti melatonin poraste, a gledanje u ekran pola sata poremeti i odloži san bar još dva sata.

Stoga, zlatno pravilo je da bar sat, dva pred spavanje nema ekrana. Svetla u sobi su mekša, ili većinom pogašena. Sva buka koja može da se umanji, umanji se.

Tu je i stari savet da popijemo čaj, na primer od matičnjaka, ili neki drugi topli napitak da se opustimo. Mi nekako nemamo tu naviku (mada bih volela), a onda je samim tim to teže preneti i deci.

Pre nekih mesec dana uvelimo smo Calmosine Sommeil, napitak za bolji san. U pitanju je prirodan proizvod na bazi fitoterapije, kao gotov sok u kesici. I da me ne shvatite pogrešno, ni najmanje ne služi da sedira decu (tako nešto ne bih nikad uzela u obzir da razmatram – čak i kad sam dobila savete u teškim periodima nespavanja da im dam neki analgetik da bi „bolje“ spavali) već da poboljša sam kvalitet sna. Za sad, nastavljamo da ga pijemo.

Takođe, čini mi se da pomalo dižemo tenziju samo najavljujući vreme za spavanje i fokusirajući se na to, umesto da nekako laganije, opuštenije sprovedemo (gore pomenutu) rutinu.

Bonus savet: I to će proći!

Tekst nastao u saradnji sa Save Health Srbija

The post Najvrednijih 5 saveta za bolji san dece (a time i roditelja) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/najvrednijih-5-saveta-za-bolji-san-dece/feed/ 0
Deca u kuhinji: slatki mafini sa čokoladom https://mamaizmagareceklupe.com/slatki-mafini-sa-cokoladom/ https://mamaizmagareceklupe.com/slatki-mafini-sa-cokoladom/#respond Thu, 19 Dec 2019 21:19:52 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4162 Dugo nisam objavljivala recepte koje mogu najmlađi da prave sami ili uz minimalnu pomoć. Nekako, nije bilo nekih koji su se posebno izdvajali, a dok je trenulo, najstariji su veliko školarci i neprimetno, mnogo toga …

The post Deca u kuhinji: slatki mafini sa čokoladom appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Dugo nisam objavljivala recepte koje mogu najmlađi da prave sami ili uz minimalnu pomoć. Nekako, nije bilo nekih koji su se posebno izdvajali, a dok je trenulo, najstariji su veliko školarci i neprimetno, mnogo toga sami preuzimaju u ovom polju.

Zadesilo se da se kod najstarije ćerke organizovalo druženje u školi i jedno od zaduženja je bilo da se pripremi nešto za jelo.

Njene ideje su bile mafini, iako to nije često u našoj kući. Čak, do ove prilike sam bila ubeđena da jednostavno ne uspevam da uradim to kako treba, iako se fanatično pridržavam recepata (za koje svi kažu da su prelaki).

Tek sad, a ponovila sam u danima posle u nekoliko ponovnih pokušaja, shvatam da je tajna u papirnim korpicama – nešto što nisam praktikovala misleći da je kalup kao kalup dovoljno. Sad shvatam da nije.

Recept stvarno jeste jednostavan, čak podstiče malo merenja, što je za školarce zanimljivo. Rekla bih da je za uzrast 8+ bez ikakvih problema u samostalnom izvođenju.

Elem, šta su sastojci?

 • 250g brašna
 • 2 kafene kašike praška za pecivo
 • 1/2 kafene kašikice sode bikarbone
 • 2 kašike kakaa
 • 175g šećera
 • 150g čokoladnih ljuspica ili ako ne nađete, iseckane ili izrendane čokolade za kuvanje
 • 250ml mleka
 • 90ml ulja
 • 1 jaje
 • 1 kašika ekstrakta vanile

Suve sastojke, sem čokolade, pomešati, pa dodati prethodno sjedinjene vlažne (jaje umutiti viljuškom, pa dodati mleko, ulje i vanilu). Ravnomerno umešati, pa dodati deo čoko ljuspica.

U kalupe poređati papirne korpice, pa ih napuniti po pola ili malo jače (ako imate kašiku za sladoled, to je dobra mera). Malo prostresti kalup, da se izjednači sadržaj u korpicama.

Gore pobacati čoko mrvice, pa staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 10 do 15 minuta, zavisno od rerne. Mafini su gotovi kad porastu i budu kompaktni (ne i tvrdi).

mafini

The post Deca u kuhinji: slatki mafini sa čokoladom appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/slatki-mafini-sa-cokoladom/feed/ 0
7 caka za sređivanje kuće (kad imate decu) https://mamaizmagareceklupe.com/7-caka-za-sredjivanje-kuce/ https://mamaizmagareceklupe.com/7-caka-za-sredjivanje-kuce/#comments Wed, 13 Nov 2019 20:45:31 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4143 Budimo iskreni – sređena kuća je utopija čim dobijete dete. A sa svakim sledećim, haos raste progresivno. To i jeste jedno od najvećih prilagođavanja između onoga što ste navikli pre dece i sad. Nisam nikad …

The post 7 caka za sređivanje kuće (kad imate decu) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Budimo iskreni – sređena kuća je utopija čim dobijete dete. A sa svakim sledećim, haos raste progresivno.

To i jeste jedno od najvećih prilagođavanja između onoga što ste navikli pre dece i sad.

Nisam nikad bila opsednuta sređivanjem i spremanjem stana. Iskreno. Težila sam tome da bude zdrava sredina, ali nikad nisam opsednuto sređivala svaki pedalj stana.

Sa većim brojem dece, pa još kad radite od kuće, to je i neizvodljivo. Jer, ne mogu baš sebi da priuštim da umesto da dovršavam tekst ribam kupatilo ili sklanjam igračke.

I nekad je baš zahtevno dok prelaziš preko igračaka, kažeš (podvikneš) hiljaditi put da sklone nešto ili te dočeka celokupni escajg koji posedujete spreman za pranje.

Ipak, nekako uspevamo da isplivamo. Nekako. Nisam baš sigurna da nas opran veš neće zatrpati, al’ sve drugo uspevamo da balansiramo.

Kad bih sumirala šta je bitno, verujem da većinu toga i sami znate. A, opet, možda baš sve te cake na jednom mestu budu motivišuće da vam pomognu da budete brži (jer, ko želi da vreme troši na spremanje?) i efikasniji.

sređivanje

#1 NABAVITE DOBRU NOSILJKU

Deca se motaju oko nogu dok brišemo, peremo, ribamo. A, opet, one najmlađe ne možemo samo negde da spustimo i da su nam van vidokruga. Probala sam. Trčala sam tamo vamo, gubila vreme, peri ruke, vraćaj se nazad. Sve je trajalo višestruko duže.

Da ne pričam što imaju neku neodljivu potrebu da bacaju stvari u wc šolju. Igračke, wc papir, jabuke (da, pišem iz iskustva). Ili skidaju one korpice za mirise na ivicama istih. Pogotovo ovaj mali što sedi na noši pored, samo rukom – hop i gurne onu kuku i ode korpica u šolju. Ovih nedelja praktikujem Duck gel diskove protiv kamenca. Imitiram nekog opasnog revolveraša sa njima i zasmejavam decu. Samo zamislite te poteze kad izvučem plastični aplikator, pa istisnem gel na samu šolju u obliku diska. Ništa da čačkaju, a i nema dodatnih bakterija da se nakupljaju na onim korpicama. 

Tako sam odlučila da budem praktična i mudra, u skladu sa tim da imam petoro dece. Ionako sam ih nosala u maramama i nosiljkama napolju, pa zašto ne bih i unutra? Nekad čak i odremaju pride, pa dobijete i tišinu pride. Kako danas to popularno kažu, „win-win“ situacija.

#2 UKLJUČITE DECU

Ok, neću sad da se pozivam na neke Montesori preporuke i sve druge teorije, ovo je, po meni, zdravorazumsko. Deca uče posmatrajući nas, i uključena u poslove sa nama. Tako mi je nekako prirodno da im od malih nogu učimo da obavljaju mnoge stvari samostalno.

Jorgan možda neće bit zategnut onako kako bi to vi, ali jednom hoće. Neće usisati svaku mrvu, ali će razviti osećaj da upale usisivač kad primete da je potrebno (ili žele da uklone dokaze da su nešto prosuli – ali i to je u redu).

Školarci mogu da bace smeće kad krenu u školu. I svakako da održavaju svoju sobu, počev od prostora gde uče, pa nadalje.

Ne bih od toga pravila neke velike pompe. Ne vidim svrhu da im se plaća za to, podmićuje, ucenjuje i slično. Sitne nagrade povremeno, zašto da ne. Ali cilj je da sami razviju osećaj za to, a ne da bude koristoljublje.

Mada se ja ne bih bunila da mi neko kupi čokoladu jer sam izribala kupatilo.

privatna arhiva

#3 UPOTREBITE PRAVA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Uh, mislim da bih mogla da napišem doktorat na temu šta sam sve isprobala od sredstava za čišćenje i njihove pojedinačne prednosti i mane. Šta da radim, često se povedem lepim pakovanjem i reklamom.

Mada, kako sam shvatila da tako često i bespotrebno bacam novac (koji ionako nemam), smanjila sam eksperimentisanje i držim se par stvari za koje znam da nisu bačene pare. A i rade posao.

Uzmimo na primer Duck tečnost za wc šolju. Lepo pakovanje, više mirisa pa svako nađe sebi šta mu se sviđa (meni onaj bor uvek favorit), onaj labuđi vrat na flaši (u redu, znam da je patka u pitanju, al’ meni je ovo asocijacija) pomogne da nanesem tečnost gde treba bez nekog cimanja i skine sve – i kamenac i prljavštinu. Još da može samo da se nanosi, dok ja spavam ili čitam, imalo bi 11 zvezdica. Ovako smo 10.

Šalim se, naravno. Muž je tu da uskoči (dok ja spavam ili čitam).

#4 OGRANIČITE PROSTOR ZA IGRU

Mi smo imali sobu za igru, danas je to soba najmlađe ćerke. Al’, da budem iskrena, i dalje je zovemo soba za igru jer je tu skladište.

I, iako ima dana kad se kućom ori moja vika da igračke sklone iz dnevne sobe, to je mesto gde se igraju, a i skladište igračke.

Nekad uhvatim sebe kako idem po kući i sakupljam usput predmete kojima tu nije mesto, ali nada me ne napušta da će jednom shvatiti i prihvatiti da se igračke ne mogu iznositi iz ograničenog dela.

Inače, shvatila sam vremenom da onaj moj sistem da imaju sjajne organizatore za igračke, pa kutije, police, obeleženo bojama, crtežima, trte-mrte, nema vajde jer klinci jednostavno stave sve gde stignu. Stoga, kao dodatna caka može da posluže neke kutije za „među-sakupljanje“, odnosno nešto gde će sakupiti sve što nije na mestu, čisto da nije na putu. A onda, jednom nedeljno, sve to pretresti i vratiti na mesta gde stvarno treba da su (i onda se pola sata diviti kako ste domišljato organizovali njihove stvari – pre no što ih istresu napolje opet).

privatna arhiva

#5 UKLONITE SVE ŠTO JE VIŠAK

Priznajem, što se tiče igračaka (a i mnogih drugih stvari), u našoj kući ja sam najveći problem. Najteže mi je da ih bacim, poklonim, uklonim. Uvek mislim da će se deca kad tad setiti njih, da će se igrati i biti srećni do kraja života.

To se neće desiti. Sem možda ako neka ne preživi do njihove dece, pa da se sentimentalno sećaju kako je to bila baš njihova igračka.

Tako da, sentimentalnost na stranu i srežite viškove. Poklonite onima kojima treba, u vrtiće, ustanove gde borave deca, preko neke lokalne „sharing is caring“ grupe. Bilo gde gde će nekome značiti. Polomljene i pokvarene igračke se svakako neće same popraviti, pa čemu držanje istog (mada, još ne gubim nadu da ću negde naći delove slagalica koje nedostaju, samo treba da budem upornija, zar ne?).

Jer naša deca će se i dalje držati istog.

Ista stvar je i sa odećom, dečijom, vašom, i bilo čim drugim što stoji a nema namenu.

Takođe, bacajte papire. Stare račune (ako je važno, kopirajte više njih na 1 papir), silne crteže koje deca donose iz vrtića, reklame, stare novine. Uvek možete one baš drage stvari da stavite u jednu fasciklu. I dalje je to manje od gomile koja zauzima kuhinjski pult.

Ima inače ta zanimljivost oko kuhinjskog pulta. Nikad se ne vidi. Jer to je baš zgodno mesto da spustite nešto samo na tren, „možda je važno“, „možda će zatrebati“, „vidi neki šraf“, „evo ga točak nekog autića“. I onda, sve ostane tu večnost (a ne samo tren).

Neće trebati. Bacite.

#6 PRATITE VEŠ (JER ĆE NAM VEŠ DOĆI GLAVE)

Već sam gore nagovestila da nam je veš najslabija tačka. Na žalost, toliko ga bude da ako ste vi slabi teško da ćete ga savladati. Iskreno. Kao manja stena koja svakim danom proždire sve više i više našeg prostora, plašeći nas da ćemo morati da se odselimo jer nećemo imati stvarni prostor da živimo i bistvujemo unutra.

Stavila bih i fotku pride, al’ prizor je previše strašan, a ne želim da nekog uznemiravam.

Uglavnom, ono što sebi morate (a i ja) podvući je da se veš u roku 24 sata mora deportovati u ormare. Mora. Inače se razvlači po stolicama i podu, rizikujući da u sebe usisa onog ujka Milisava, pauka koji se u gornjem desnom uglu odomaćio od kako je zahladnelo. I pola prašine koju nekako privlači kao magnet.

Peglanje ne praktikujem unapred, tek kad je potrebno nešto da se obuče. Treba samo razvrstati sve to kome od nas sedam isto pripada.

privatna arhiva

#7 MULTITASKING NEKAD IPAK PALI

Nisam posebno veliki ljubitelj multitaskinga, priznajem. Ipak, kad je sređivanje u pitanju, neke stvari mogu da se povežu i time uštede vreme.

Već spomenuh gore školarce i bacanje smeća kad krenu u školu. Tu je prebrisavanje kupatila posle tuširanja, kuhinjskog pulta posle kuvanja, ubacivanje suđa u mašinu odmah posle jela, peglanje uz gledanje dobre serije, brisanje polica uz slušanje možda neke online edukacije. Ima tu ideja.

I, na kraju, kad sve sumiramo, nije smak sveta ako nije sve tip top. Uz decu je svaki dan izazov sam po sebi. I sređena kuća je utopija.

Lično, prihvatam da idem dan po dan. Lagano. Dok nas veš ne zatrpa.

/tekst pisan u saradnji sa Duck-om/

The post 7 caka za sređivanje kuće (kad imate decu) appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/7-caka-za-sredjivanje-kuce/feed/ 2
Vodič za preživljavanje prehlada u velikim porodicama https://mamaizmagareceklupe.com/vodic-za-prezivljavanje-prehlada/ https://mamaizmagareceklupe.com/vodic-za-prezivljavanje-prehlada/#respond Thu, 24 Oct 2019 07:52:57 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4133 Pre nekoliko nedelja, još jednom nas je život podsetio na ono filozofsko pitanje svakog roditelja u trenucima očaja – zašto deca moraju da se razbole. Filozofsko, nego kako, pošto pravog odgovora nema. Ne mislim na …

The post Vodič za preživljavanje prehlada u velikim porodicama appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Pre nekoliko nedelja, još jednom nas je život podsetio na ono filozofsko pitanje svakog roditelja u trenucima očaja – zašto deca moraju da se razbole.

Filozofsko, nego kako, pošto pravog odgovora nema. Ne mislim na to da mi neko objašnjava kako se neka prehlada prenosi, kako se širi, šta pomaže u tome, itd. Čak i da niste medicinar, posle tolikih prehlada, naučite toliko da komotno možete da volontirate negde na pedijatriji.

Pitanje se odnosi na deo – „sve bogovetno sam uradila da se ne razbole, a oni se opet razboleli“ koji je potpuno retorički i, verujem, vekovima bez utešnog odgovora roditeljima.

Kako se približava septembar, tako me sve više boli glava. Jer kad imate decu mlađu od pet godina, to znači razboljevanje. A kad ih imate više komada, neka vam sva sila sveta bude u pomoći.

Danas, bar kad živite u većem mestu, mnogo toga je dostupno 24 sata. Ipak, ja sam od onih koji vole da sve u napred imaju pripremljeno. Ne „za svaki slučaj“, već za prvi tren.

Tako, kad pričamo o tome kako olakšati kad se redom razboljemo porodično, to je na prvom mestu.

prehlada
photo credit: Spoma Avramov

#1 Pripremite zalihe

Neki nasumični spisak bi bio sledeći:

 • lekovi za snižavanje temperature / protiv bolova (što za odrasle, što za decu svih uzrasta koje imate)
 • morska voda u spreju za nos
 • sirup na biljnoj bazi za iskašljavanje i jedan za smirivanje kašlja
 • antihistaminik
 • preparat za zaustavljanje proliva
 • alkohol, rivanol, borna kiselina
 • gaze, špricevi, flasteri
 • krema sa cinkom (za ojede)
 • probiotik
 • supe u kesi
 • slani štapići
 • sok od jabuke
 • više vrsta čajeva

Priznajem, najteže je održavati zalihe grickalica i soka, jer, nekako, neko to uvek nanjuši i kad nisu bolesni.

#2 Usporite tempo

Ne znam za vas, al’ moj prvi poriv kad se neko od klinaca razboli je na nivou planova jednog generala pred početak bitke. Bukvalno sebe uhvatim da jurim sve, stalno se preračunavam šta dalje, kome šta treba, sa idejom da ih sve zbrinem istovremeno.

Naravno, i kod njih se poriv da dodatno žele da budu sa mamom i tatom uveća tada.

A najgore što možete sebi da uradite je baš nepotrebno iscrpljivanje jer sledeći na redu ste onda vi.

A ništa gore no ako se i mama razboli.

Stoga, nije loše malo više povesti računa i o sebi tih dana. Malo više leškarenja kad i oni (konačno) pridremaju, dodatni čaj i za nas kad pravite i njima. Topla supa i komad voća. Dezinfekcija ruku što češće, menjanje odeće.

Pa i pored toga, nekad je neminovno da pokleknemo. Ja često prihvatam i sva rešenja koja će me brzo vratiti u kolosek (jer, budimo iskreni, sa petoro dece, potrebno je da su oba roditelja angažovana, inače smo u problemu). Poslednje je Viscoflu, preparat koji sadrži N-acetil-L-cisten sa vitaminom C i vitaminom B2, te kao snažan oksidant, pomaže imunom sistemu. Drugim rečima, kad ste prehlađeni, kašljete tako da uplašite decu i imate osećaj da vas je neko tukao – vraća iz mrtvih.

prehlada

#3 Smanjite očekivanja

Ima ta zamka u koju kad tad svaka mama upadne – osećaš da možeš sve, pa radiš sve. Pa tako, i dok je opsadno stanje, dodatno vas nervira neurednost, prljavo suđe, gomila veša, ona paučina koju baš sad nekako vidite.

To je ona zamka koja učini da sebe dodatno trošite. Nemojte. Smanjite sve na blaži režim. Generalku odložite za posle oporavka, za nabavku potražite pomoć nekog sa strane ili iskoristite prednosti online kupovine.

I naravno, kuvanje. Tri zlatna dobitka su: poručivanje dostave, zamoliti nekog da vam nešto pripremi i kuvanje za više dana. Ili, ako ste od baš organizovanih, možda vas u zamrzivaču već čeka nešto što možete sad da iskoristite.

#4 Podsetite sebe da će i to jednom proći

U suštini, šta god da uradimo, deca će se razboljevati. Mi ćemo se razboljevati. Često budem demoralisana kad se to desi, čak i ljuta što opet to prolazimo. Upadnem u bazen samosažaljenja što opet to prolazimo. Pitanja šta to radimo pogrešno da opet vrtimo prehlade.

A onda, nekako ipak podsetim sebe da nije do mene, nije do nas. To je život.

Naše je da ih naučimo da redovno i pravilno peru ruke i da kijaju u rukav.

Da pokušamo da budemo pripremljeni unapred koliko je to moguće.

Da brinemo i o sebi dovoljno.

A za sve drugo, da mantramo da će proći.

Tekst nastao u saradnji sa Save Health Srbija

The post Vodič za preživljavanje prehlada u velikim porodicama appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/vodic-za-prezivljavanje-prehlada/feed/ 0
Prvi put na tanjiru: bela tortilja iz rerne https://mamaizmagareceklupe.com/bela-tortilja-iz-rerne/ https://mamaizmagareceklupe.com/bela-tortilja-iz-rerne/#respond Thu, 17 Oct 2019 21:21:00 +0000 https://mamaizmagareceklupe.com/?p=4197 Tortilje stvarno volim. To je brzinski recept za koji možete da iskoristite sve što imate u tom trenutku i opet ne možete da pogrešite. Ovo je jedna malo drugačija kombinacija – iz rerne, nešto što …

The post Prvi put na tanjiru: bela tortilja iz rerne appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
Tortilje stvarno volim. To je brzinski recept za koji možete da iskoristite sve što imate u tom trenutku i opet ne možete da pogrešite.

Ovo je jedna malo drugačija kombinacija – iz rerne, nešto što nisam do sada isprobavala.

Sastojci:

 • 300g pilećeg filea, na trake isečenog
 • meksička mešavina (ili pojedinačno crvena i zelena paprika, kukuruz šećerac, grašak, crni luk, beli luk)
 • 4 tortilje
 • paradajz pelat
 • 300g trapista
 • 100g šunke
 • mleko, brašno, ulje (za bešamel sos)

Piletinu kratko propržiti, pa izvaditi iz tiganja da se ocedi od viška masnoće.

Ubaciti u taj tiganj crni i beli luk, a kad omekša, dodati meksičku mešavinu. Kratko dinstati, pa dodati so, biber i čili papriku u prahu (naravno, po svom ukusu).

Ređati u vatrostalnu posudu red tortilje, red piletine, povrće, pa narendati sir. Završiti sa tortiljom koju bogato treba zaliti bešamel sosom.

Peći oko 20 minuta na 200 stepeni u rerni.

Postupak možete videti i kroz fotografije u galeriji:

The post Prvi put na tanjiru: bela tortilja iz rerne appeared first on Mama iz magareće klupe.

]]>
https://mamaizmagareceklupe.com/bela-tortilja-iz-rerne/feed/ 0