vitamina, c

Gumene bombone vitamina C

Jesen. Vrtić. Deca. Kombinacija iz pakla. Smeše nam se redovni obilasci pedijatra. Naravno, ne da bi nju pitali kako je.

U nekoliko jadnih pokušaja da klincima ojačam “borbene snage”, prošla sam kao bosa po trnju. Zvučaće neverovatno, ali sa svakom odlukom da im dajem neki preparat za jačanje imuniteta, oni bi se razboleli. Jako.

Da ne opisujem kako inače ide davanje (moljenje, nuđenje, pretnje) ovih napitaka. Deo na podu, deo na odeći, deo uspe da potrefi usta.

A onda sam skoro našla blog OvenLove i videla ovu sjajnu ideju.U mojoj režiji sam iskombinovala:

– ceđeni sok od narandže

– kesicu želatina

– 3 kafene kašike meda

– 3 kafene kašike vitamina C u prahu

– pola kafene kašikice ekstrata vanile

– prstohvat soli

Ohlađen sok sam pomešala sa želatinom i sačekala da nabubri. Zatim sam lagano zagrevala (da ne proključa) i dodala ostale sastojke.

vitamina vitamina

Sve to sam sipala u silikonske kalupe za led i stavila u frižider. Posle neka 4 sata se lepo steglo. I eto ih – gumene bombone, a vitaminske bombe!

Možete da ih držite u tegli u frižideru 3 do 4 nedelje. Naše su se pojele za 4 dana.

vitamina

 

Šta vi radite da ojačate imunitet? Kako vam se čini ova ideja? Pišite, vaše sugestije su dobrodošle!

Sviđa vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!

Ovu ideju i recept sad možete pogledati i u video formatu:

Podeli!

7 comments

  1. Nema na cemu! 🙂
   Klincima ce biti i zanimljivo sto je gumeno, i sto moze da se mrda u rukama. 🙂

  1. Koliko zelis. Konkretno, ja sam pravila u 2 plasicne posude za po 10 kocki leda i trebalo mi je malo manje od 1.5 solje soka.

 1. Dobar dan,
  Pozdravljam ideju i trud 🙂 Gumene bombone su deci zanimljive i vole ih, neki, kao moja žena, ih i dan danas obožavaju. Dobra stvar je što se na ovaj vaš način izbegavaju razno razne E hemikalije, što znate šta je u bombonama kao i koliko šećera ima, ovo poslednje i najbitnije. Takođe, istraživanja pokazuju da želatin pomaže kod problema sa zglobovima (vezivnim tkivom).
  Gde bih vam skrenuo pažnju je zabluda da vitamin C poboljšava imunitet i ubrzava ozdravljanje. Vit.C ima presudnu ulogu u stabilizaciji vezivnog tkiva; u imunitetu vrlo mala uloga. Ima ga u skoro svima namirnicama (pogotovo paprika, kupus, kelj, karfiol, ananas, itd.) i ako se dete iole normalno hrani ne treba ga dodatno unositi, pogotovo ovde ciljam na sintetisani/veštački vit.C. Povećan unos vit.C zakišeljava krv i tera organizam da se bori protiv toga, a i pri tom se smanjuje rastvorljivost vit.C u krvi pa se urinom izbacuje i više nego što bi trebalo (vit.C je kiselina, a kiselina se u kiselom okruženju ne rastvara nego taloži). Doza od 250mg dnevno je i više nego što normalno uhranjenom organizmu treba i tu bih da naglasim da je prirodni vit.C mnogo bolji i potentniji od veštačkog. Poenta je da je sasvim dovoljan sok od narandže 🙂
  Još jednom hvala na ideji i puno pozdrava,
  dr Dušan Novaković

  1. Poštovani Dušane,
   drago mi je što Vam se sviđa ideja. 🙂 I hvala što ste dovoljno vremena odvojili da prenesete info o vitaminu C.
   Slažem se da prirodna varijanta uvek zdravija, a i da je naravno najbolja raznovrsna i dovoljna ishrana. Ovakve male “ideje” su posledica “nadmudrivanja” sa pojedinim malim glava, gde često morate da bar da pokušate da budete dovitljivi, da ne bi se sve pretvorilo u ružno ubeđivanje. 🙂
   Još jednom, hvala na sugestijama!
   Srdačan pozdrav,
   Milena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.