i tako u beskrajno

Kako me je knjiga udarila u pleksus

Desi se tako, život donese neke ljude nenadano u tvoj život. Pa kroz upoznavanje, shvatiš da vas vezuju mnoge spone, više no što si pomislila ikad.

Tako je pre par godina u moj život ušla Srbijanka Stanković. Iz južnih krajeva za koje me i samu vežu koreni, našle smo naše poveznice Severa i Juga.

A onda je početkom ovog proleća, iz njene ruke, njenog pera (ili boljre rečeno, tastature) stigla knjiga. I primerak došao do mojih ruku.

Priznajem, kad sam potražila primerak, činila sam to iz dvojakih razloga: ona piše stilom po mom guštu, a i želela sam da je podržim na njenom putu umetnika koji je uvek džumbast i trnovit.

I tako je stigla do mene zbirka priči “I tako u beskrajno”.

I isto tako me, nenajavljeno, udarila svom snagom u pelksus.

Možda je to osećaj kad je čitaš u svojim četrdesetim godinama, koje te same po sebi pozivaju i teraju da se preispituješ “šta bi bilo kad bi bilo”.

Možda je to jer u tim godinama praviš osvrte odakle si krenuo i gde si sad.

Bolne su spoznaje. I sopstvene i Darine i Sarine i Biljanine i Milanine i svih drugih junaka njenih priča. Koje sve povezuje ista misao: “možda samo tako beskrajno postojimo u tuđim posvetama, na fotografijama, u poljupcima utisnutim u obraze ili kosu. Ili možda isto tako u beskrajno nešto nestanemo.”.

Osvrt na detinjstva i maštanje, odnose sa roditeljima i koliko nas je to oblikovalo nadalje, težnje koje nismo postigli, propuštene prilike jer smo želeli više ili verovali manje.

Srbijanka prosto natera da se preispituješ. Na momente može biti i pomalo uznemirujuće. Na momente je prosvetljenje.

Al prodrma.

Živeći tuđe živote, životareći sopstveni život, često samo posmatrači kako isti prolazi, ova knjiga natera da se pokreneš, da podvučeš crte, da poželiš da dišeš punim plućima.

Doduše, ako je čitate sa dvadeset, verovatno ćete pre dati Srbijanki priznanje za lepotu pisanja.

Srbijanka, hvala ti!

P.S. Ukoliko želite jedan od ova 2 primerka koje sam nabavila za vas, dovoljno je da se do petka, 3.6.2022. uveče upišete u komentare ispod ovog teksta, kad ću izabrati 2 dobitnika.

P.P.S. Ni posle pola godine, dobitnici mi se nisu javili za preuzimanje njihovih primeraka. A ova knjiga ne zaslužuje da stoji negde na polici, no u nečijim rukama. Stoga, ponavljam poziv – ukoliko želite da 1 od ova 2 primerka bude vaš, dovoljno je da se do nedelje, 8.1.2023, uveče upišete u komentare ispod ovog teksta (a i vratite se dan kasnije da vidite da li ste baš vi dobitnik).

Podeli!

52 comments

 1. Volim da procitam sve knjige koje preporucis, a zbog raznoraznih obaveza u poslednje vreme nisam skoro uzimala bilo sta za citanje. Vreme je za malo odmora uz dobru knjigu🙂

 2. Predivan gest od vas zaista,i svi saveti i preporuke su uvek dobrodosli da ih procitam i primenim. Bilo bi beskrajno divno da dobijem knjigu i priustim sebi malo uzivanja i opustanja,sto pored dvoje male dece nije cest slucaj.

 3. Posle ovakvog teksta imam zelju odmah da krenem sa citanjem iste. Sjajno Milena, kao i uvek! 😍 Nadam se jednom primerku, jer osecam da mi je preko potrebno da se pokrenem, a ova knjiga zvuci kao idealan znak za to. 🙏

 4. Hm, kao neko ko ima preko pedeset, ko smatra da su pedesete nove tridesete, knjiga me je zainteresovala zbog tvoje rečenice iz teksta –
  “Možda je to osećaj kad je čitaš u svojim četrdesetim godinama, koje te same po sebi pozivaju i teraju da se preispituješ “šta bi bilo kad bi bilo”.

  Možda je to jer u tim godinama praviš osvrte odakle si krenuo i gde si sad.”

 5. Na pitanje sta bi bilo kad bi bilo u većini zivotnih odluka nisam pogrešila i ne razmišljam o tome kako bi bilo da sam krenula drugim putem jer i tamo bi me sačekale prepreke kao i svakoga.Biram da budem srećna i da se u budućim odlukama vodim srcem kao i do sada.

  1. Nekako sam se s ovom knjigom mi mimoilazila do sad, iako sam povremeno na Fejsu imala prilike da naletim na neke odlomke.

   Često uzimam knjige iz biblioteke, a one koje su moje, nosim na putovanja – da mogu da ih zadržim duže. Javljam se da zbrinem jedan primerak. Nadam se da ćemo zajedno otići na neku lepu destinaciju. 🙋‍♀️

 6. Do sad je svaka Vasa preporuka bila opravdana, tako da ne sumnjam ni u ovu. A tako zelim da disem punim plucima ☺️

 7. Zanimljiva i originalna preporuka. Prosto poželiš odmah da kreneš da čitaš knjigu. Upisujem se za knjigu.😊

 8. Volela bih da je pročitam, prodrma me i tvoj opis knjige a mogu misliti onda koliko je dobra knjiga☺️💓

 9. Управо сам у периоду када преиспитујем себе, своје границе и свој правац. У вакуму лудила и ништавила верујем да би ми пријало да прочитам нешто што удара у плексус и освешћује. Хвала

 10. Odavno ne stižem ništa da pročitam, a jako želim da me nešto ponovo navuče na knjigu. Predivna preporuka!

 11. Evo možeee! Knjiga i dece nikad nije dosta! Kažu i para (ali to nikad neću znati 🙄😂)

 12. Уживам у свему што Србијанка напише, уписујем се за књигу! 🍀

 13. Здраво, пратим те по овим мрежама и верујем да када ти препоручиш књигу, то мора бити нешто баш добро! ✨⭐ Стога се јављам за једно обрадовање поклоном. 🥰
  Све најлепше жеље шаљем и теби и преслаткој деци! 🍀🌍🌞💖💞❤️🎉

 14. Sada sam u tim famoznim “četrdesetim”, sama se već dobrano preispitujem pa bih baš da pročitam i tuđe viđenje ovog razdoblja života..

 15. Javljam se
  Ukoliko osvojim knjigu daću svoj skroman doprinos i napisati utisak na svom IG profilu koji koristim za promociju knjiga posebno domaćih autora
  Srećna Nova godina i predstojeći praznici 😊

 16. Posto nisam imala srece prosli put, da probam sad! Rado bih procitala knjigu, ako je ti preporucujes!🙂
  P.S.Cestitke za nove rode😁!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.