Miniven u drumskoj trci

Ima li ijedno vozilo toliko lošu reputaciju kao miniven?

Miniven – na lep način rečeno da imaš kombi, samo zato što ne voziš kilograme voća, povrća, materijala… (ups, ček’ malo!) već samo klince (množina).

U jednoj epizodi je poznati Džeremi Klarkson okarakterisao osobe koje kupe miniven kao one što poručuju “Dobio sam decu i čekam da umrem”.

Priznajem, pre nekoliko godina (ma da se ne lažemo, do pre 2 godine) nisam mogla ni da zamislim da ću voziti ovako nešto. Mislim, ko želi da vozi takvu grdosiju, često ružne neupadljive spoljašnosti? Sem možda onih soccer mama koje viđamo u filmovima?

I tako, došla beba broj tri i odjednom naše mezimče od kola nekako postalo malo. Posao uguravanja tri autosedišta je postao Sizifov posao.

Kupovina novih kola beše mučan posao. Nećemo spominjati finansijski deo. Ne. Pritisak će mi samo na pomisao skočiti.

Ali sesti u miniven beše otkrovenje! Moćno!

E, takav je osećaj voziti ga!

Al’ imam jedno važno pitanje: zašto me drugi vozači potcenjuju? Voze prilepljeni uz zadnji deo kola, kao da vozim presporo (ha!). Presecaju u zaobilaženju. Čak i u kružnom toku ne poštuju prvenstvo.

Pre svega, ne vozim kao ludak. Pa zar se ne vide glave (ili bar nasloni dečjih sedišta) ekipa koja sedi iza mene? Prtljag je suviše dragocen da bih ludovala.

Ali nemam ni oznaku “P” da sam novi vozač. Naprotiv, više od decenije iskustva i vrlo dobro poznajem propise.

Vozim miniven kao što vozim bilo koja kola.

Time što sam mama nisam ostala bez mozga i sposobnosti! Ono nije učinilo da budem druga osoba, učinilo je da postanem bolja osoba. Pa time i ona koja zna da vozi tu grdosiju od kola sa svo troje klinaca pozadi.

Stoga prestanite da nas u minivenu gledate kao manje vredne vozače.

Jer znate šta? Moj miniven je brži od većine kola koje vi vozite i mogu to lako da dokažem.

foto: tumblr.com

Podeli!

7 comments

 1. Ja isto hoću kupujem veliko auto, pa me sad ovo tvoje baš zainteredsovalo… Šta je to tačno, miniven? Google izbacuje gomilu različitih.
  (Nije što se spremam na treće dijete hahah)

 2. Da, nije da se spremaš na treće. 😀

  Veće vozilo, podseća na kombi, ima obično više sedišta, 7-8, mada može i sa 5.
  Reno grand scenic, Reno espace, Ford S-max, Ford Galaxy, WV Turan, Peugeot 5008,… ma mnoštvo ih je. Pitanje samo koliko su primamljive spoljašnjosti (a bogme i cene).

 3. Hei, pa ja sam baš svoju potragu počela sa Scenic-om, tad nisam znala da se zove grand scenic, posvetila sam mu čak jedan post na blogu. 😀
  https://izmedju2vatre.wordpress.com/2015/03/20/kako-zena-bira/
  Pošto kupujemo polovno, potraga se odužila pa i proširila i na ove ostale, i sad izgleda nećemo nikad to privesti kraju… A ja i dalje vozim staru mečku kojoj točkovi otpadaju, dođavola to mi je bio prvi post na blogu, tj. drugi… hjooj, ima preko 3 mjeseca od tad!

  1. Imaš scenic i grand scenic. Ovaj drugi je nešto veći, i može 7 sedišta.
   Al’ lepe obe verzije.

   P.S. Vidiš kako se automehaničarsko znanje proširi kad se krene u akciju potrage za novim kolima? 😀

 4. I idealni su kad se pakujes za more 😉 mada bi moj muz rekao – koliki god da je ja cu ga napuniti (a taj isti muz posle zapitkuje – a da nemamooooooo… nesto tipa ziherice) 😀
  I da ne zaboravimo Opel Zafiru 😉

  1. Idealan je bio… dok nije došlo četvrto. 😀 Ostadosmo bez gepeka, pa to pakovanje opet ode u domen naučne fantastike. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.