Jedno ostrvo, jedna kola, nas pet: Krf

Ovogodišnja letnja avantura se zvala Krf.

Nekako on nije došao na red do sada. Ne znam zašto. Naša putovanja su nas vodila u druge pravce.

Ovo je i prvo letovanje u postavi nas petoro: muž i ja i troje klinaca.

Isplanirano onako arhaično: uz stare autokarte, brošure o ostrvu, njegovoj istoriji i zanimljivostima.

Jer tako nekako sve ima duha.

Mi sprovodimo odmor kao aktivan odmor. Stoga odlazak kolima i jedan dobar, unapred utvrđen plan je neophodan.

Smešteni smo bili na zapadnoj obali, u mestu Ermones. Kada čitate različite forume, obično se ta obala izbegava jer ima vetrova. Ali ako kad mi planirate da od ostrva vidite što više, najmanje je bitno gde ćete biti smešteni.

Naš izbor je, priznajem, motivisan željom da zaobiđemo popularna mesta među našim turistima. Više jednostavno volimo da su to usamljenija mesta, tiha, odvojena, bez puno lumpovanja i mamipara.

Plaže na toj zapadnoj obali su u vidu više malih uvala – Paleokastrica, Ermones, Glifada. Okružene zelenilom i uz čistu, prozirnu vodu, definitivno mame uzdahe.

I priznajem, ima vetra i ima talasa. Ali ništa što može da omete uživanje u kupanju, čak i vrlo male dece.

One su, kao i plaže na istočnoj obali, kamenite. Plaže na severu i jugu su, za razliku od njih, peskovite.

Na jugu je luka i mesto Lefkimi. To je pravi tipično morski gradić – uskih i krivudavih uličica i kamenih kuća. Oko njega ima par plaža koje više koriste lokalci, a koje su stoga, bar meni, zanimljivije.

Jedna od njih je Bouka. To je jedna od plaža koja će se svim klincima dopasti – metri i metri plićaka, a na obali mnoštvo peska za razne građevinske poduhvate.

Pored Lefkimija je mesto Kavos. Ali ako ste kao i ja 30+ i u društvu dece, zaobiđite ga. Učini će samo da se osetite matoro. Verujte mi.

Istočna obala je najpopularnija. Bilo u južnijem delu da se izležavate na uskim kamenitim plažama Beniceza ili da u severnijim krajevima pijete piće na plaži Dasije ili Ipsosa, nećete pogrešiti. To su i tipična turistička mesta, sa mnoštvom prodavnica suvenira i opreme za plažu. I uz veliki izbor različitih vodenih sportova.

A možda ćete čak pasti u iskušenje da napravite i afro pletenice. Kao pojedinci koje znam.

Na istočnoj obali je i plaža koja je ostavila najveći utisak na nas – Barbati. U duhu modernog jezika, najjednostavnije ju je opisati kao “fensi”. Mirna, dugačka plaža od čisto belih kamenčića definitivno zna da ostavi bez daha.

Severno se nalaze plaže koje su svuda ocenjene kad najlepše – Arilas i Sidari.

I stvarno sa razlogom.

Sidari je posebno popularan zbog Kanala ljubavi.

Pored plaža, naravno da kad smo na Krfu nismo propustili da obiđemo grad Krf kao i ostrvo Vido.

Na ostrvo se stiže malim brodićima koji saobraćaju na pola sata. Tamo se nalazi Muzej posvećen stradalima u I svetskom ratu, kao i spomenik zahvalnosti.

Za nas, jedan od obaveznih tačaka u obilasku. Za klince je bilo super voziti se brodićem, ali tamo su prikazali (ne)strpljenje primereno godinama.

Grad Krf, tipičan mediteranski, uz stari grad i dve tvrđave, svakako zahteva da se obiđe. Na momente se vidi borba onog starinskog i modernog duha, od minijaturnih taverni, prodavnica starih zanata, mirisa predmeta od kože i maslinovog drveta, do prodavnica najpoznatijih modnih marki, ekskluzivnih restorana i prodavnica suvenira.

Možete da zaključite da nam je odmor bio vrlo aktivan. A o tome koliko je stvarno bio “odmor”, u jednom drugom postu.

A evo i nekoliko slika da malo dočara sve rečeno.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.