vuk

Kad vuk ispadne iz priče

Često koristim knjige za mnoge životne zgode (i nezgode) kao pomoćno sredstvo. Nekad je u pitanju pomoć da prevladamo neku situaciju, a nekad i kad držač za laptop dok pokušavam da balansiram i pišem.

I priznajem, volim kad naiđemo na neku knjigu koja odmah, onako na prvu loptu pokaže neku korist.

Ovakav uvod pravim, jer želim da vam predstavim jedno sjajno izdanje Propolisbooks. U pitanju je knjiga “Vuk koji je ispao iz knjige”, autora Tijeri Roberehta.

U Zojinoj sobi je gužva na policama sa knjigama, Vuk, strašni, crni. crnji od noći je tako ispao iz svoje knjige. I našao se u nepoznatoj sobi gde vreba neko strašniji od njega – jedan mačak.

Vuk pokušava da nađe rešenje i pobegne od mačke tako što ide od knjige do knjige, ali je tamo nepoželjan. Suočava se sa neprihvatanjem i odbacivanjem. Sve dok u jednoj knjizi ne su sretne jednu devojčicu sa crvenom kapuljačom kojoj je potreban.

Prateći vuka kroz njegove nevolje, možemo se lako poistovetiti sa time kako se on oseća – uplašeno, odbačeno, neshvaćeno, neuklopljeno. I, nalazeći devojčicu – korisno, zahvalno, srećno.

Tačno sva ona osećanja koja i sama deca često prolaze, a možda ne umeju da imenuju.

Džabe i što je tako strašan i crn kad i on može da bude uplašen.

Knjiga ima i veoma dopadljive ilustracije, lako prihvatljive i malo manjoj i malo starijoj deci. A bogme, i odraslima kao što sam ja.

Sviđa mi se smirenost i lakoća kojoj je prikazano kako se vuk oseća, koja izaziva da se dete sa istom tom lakoćom poistoveti sa njim i njegovim osećanjima. Idealna za učenje i saosećanja, ali i pomoć u izražavanju svojim bojaznosti koje dete može da oseća.

Knjiga je, u međuvremenu, dobila svoju pozorišnu verziju. Nismo još imali priliku da je pogledamo, ali nadam se da će je i biti.

Do tada ćemo praviti spisak gde je sve vuk mogao da ode i koje avanture je mogao da doživi tamo.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.