Kako ukrasti trenutke za sebe kad si mama?

Pre nekog vremena, muž je odveo klince (da, svo četvoro) napolje na neka 2 sata. To je momenat neočekivane samoće (i slobode) koji te zatekne i… ne znaš šta ćeš pre.

Da l’ da složiš veš, opereš suđe, skloniš (i pokušaš da sortiraš) igračke, istuširaš se, pogledaš seriju. I tako dalje, i tako dalje.

A ništa od toga ti se ne radi.

Onda vremenom shvatiš da ni ne moraš ništa od toga da radiš, tj. treba da radiš šta želiš.

Mame često upadnu u klopku griže savesti i krivice da urade nešto (sebično) samo za sebe.

Verujem da je svaka mama to i sama iskusila – uradiš nešto za sebe, i to se vrati kroz više strpljenja za decu i uopšte neki radosniji dan.

A niko ne želi mamu koja samo viče, zar ne?

E sad, problem je što većina najčešće misli da nema vremena da nađeš vreme samo za sebe. Al’ vreme se može naći, samo se treba pridržavati nekoliko stavki:

 1. Planirajte unapred. Odredite šta hoćete da uradite, kada hoćete da uradite i učinite sve prireme za to (ako treba da dogovorite čuvanje dece, kupovinu karata, raspoređivanje drugih obaveza). A onda to, kao obavezu zabeležite u kalendar ili čak zapišite na lepljivi papirić i stavite na vidljivo mesto.
 2. Ne trošite ovo vreme uzalud. Nemojte zaboraviti da je ovo vreme za vas. Stoga, nema potrebe da peglate tada jer mislite da treba, sem ako baš ne uživate u tome. Ili, još bitnije, nemojte da visite na društvenim mrežama ili u bilo kojoj drugoj aktivnosti koja vam crpi energiju ni za šta. Ovo vreme je ono što treba da vas regeneriše i učini da se osećate dobro.
 3. Uživajte u tom vremenu. Imajte na umu da je ovo vaše vreme, uživajte u trenutku i neka bude najbolje što možete da učinite od svega.
 4. Napravite mesta za sebe. Možda vam se čini da imate dosta obaveza i da nemate mogućnost da imate to vreme za sebe, ali to je pre znak da je obaveza – previše. (A zašto je to bitno, pisala sam u intervjuu sa Žanom Erdeljan koji možete pročitati ovde.)

Life is too short. #seaside #thassos #greece #momstimeout

A post shared by Милена Костић (@mamaizmagareceklupe) on

Kako da nađete trenutke za sebe iako ste mama?

Mnogo puta sam čula savet da je neophodno da nađeš vreme samo za sebe, iako si mama, da ti život nije stao zato što sada imaš decu i slično.

Ali često mi se čini da pored četvoro dece dan prođe ne znam ni ja kad pre, i da prosto ne znam kako da uguram to “vreme za sebe”.

A onda sam usput počela da kradem malo po malo, i evo nekih predloga kako da i vi to uradite:

 1. Nađite neki hobi koji možete da radite od kuće. Ok, možda ste bili aktivni planinar, a sada niste u prilici to da radite, ali uvek možete da tu ljubav oblikujete spram novih okolnosti. Ja lično nisam imala neki poseban hobi ranije, ali jesam vremenom stvorila, a to je pisanje ovog bloga. Iako sad zbog njega često kukam kako ništa ne stižem, njime sam otkrila te samotnjačke trenutke rano ujutru ili noću kad svi legnu, a kada sednem ispred laptopa i započnem kucanje.
 2. Vreme za zabavu je kad deca odu na spavanje. Kao što sam gore napisala, sebi kradem trenutke uveče kad sva deca poležu. Muž je već navikao da pišem po utvrđenom rasporedu, a ponekad i kad me opali inspiracija, te da tada, iako sam tu u istoj prostoriji sa njim, da psihički nisam tu. A ako nije blog u pitanju, tu je ona prva ljubav – čitanje knjige. Tada sam kao najgora tinejdžerka, sedim sklupčana sa knjigom u ruci i gutam redom strane sve pod izgovorom “samo još ovo poglavlje”.
 3. Prilagodite aktivnosti deci. Uključite decu u svoje rutine. Nekako većina zaboravi da život posle rođenja dece više ne može da bude kao onaj od ranije. Pokušavamo da stare aktivnosti nastavimo i dalje, a tako ne ide. Stoga, pokušajte da sve dosadašnje navike i aktivnosti prilagodite novim okolnostima, tj. deci. Ako ste bili aktivan planinar, sad pređite na neke laganije šetnje. Muž i ja volimo da putujmo i lutamo, i sada, dok su deca mala, neke stvari su neizvodljive sa njima. Ali putovanja su ostvariva i dalje, samo malo drugačije isplanirana.
 4. Nije smak sveta ako kuća nije sređena. Osim ako baš ne uživate u tome, spremanje stana nije nešto čemu treba da robujete. Jer, sve će to doći kad tad na red da bude oprano i sređeno, ali možda je trenutak neophodan da sebe regenerišete i oporavite možda upravo prošao. Naravno, dodatni plus je ako par ravnopravno dogovori sve obaveze oko stana, onda je sve to još manje opterećujuće.
 5. Učite decu da budu samostalnija. Po meni, ovo je najbitnija stvar inače u odgajanju dece. Ne vidim svrhu niti potrebu da decu stalno animiraš ili da im robuješ. Kad su mali, čim bi pokazivali znake da žele sami da jedu, puštala sam. Kad su hteli sami da se oblače (kako god to urade), puštala sam. Sami spremaju jelo, kupaju se. Samo napred. Naravno, uzrast dece igra veliku ulogu. Ako ste mama bebe ili manjeg deteta čije potrebe podmiruješ često, ove sitne trenutke možete ukrasti dok beba spava ili je zanima tata. Ali kako dete raste, mogućnosti se povećavaju (a roditelji dece starije od naše mi obećavaju da će biti sve lakše i lakše. Držim ih za reč.)
 6. Brzinska regeneracija. Nekad je potrebno 5-15-30 minuta da sebe regenerišete brzinski. I da je dovoljno. Možete: staviti slušalice i pustiti omiljenu pesmu, ispuniti ukrštenicu, obojiti jednu bojanku za odrasle, uživati u toploj čokoladi/kafi/čaju, prelistati časopis, nalakirati nokte, uraditi vežbe istezanja, otići na plivanje, priuštiti mirišljavu kupku, zapaliti mirisnu sveću ili štapić, čitati knjigu uz ručak, otići da se isfenirate, ugovoriti masažu (postoje mogućnosti i da vam doću kući da vas izmasiraju te štedite vreme), pisati dnevnik, pogledati epizodu omiljene serije, uzeti da štrikate,… (nastavite niz).

Često sam bila u iskušenju pod izgovorom da nemam vremena, da mi literatura budu ljubići sa kioska ili neko štivo tog nivoa. Međutim, to ne znači da nemam potrebu da pročitam i neku kvalitetniju literaturu (kao nekada “pre dece”). Među poslednjim knjigama koje sam čitala je “Kafa na užarenom pesku” Lene Mande, koja mi je stvarno prijala.

E sad, ako zbog naslova mislite da je dešavanje knjige uživanje u kafi negde na plaži, pogrešili ste. Ali ako vam treba jedna lagana priča (lagana u smislu da priča romana lagano teče) koja bi vas regenerisala posle nekog dužeg stresnog perioda, ovo jeste dobar izbor.

I stoga sam veoma srećna što je Kamelia izdavačka kuća odlučila da pokloni 1 primerak ove knjige nekome od vas.

Kao što sam gore pisala, mirisi sveća i arome mirisnih štapića su nešto što može da pomogne da se brzinski za 5 minuta (ili duže ako ih koristite dok se kupate) regenerišete.

Kad sam pre nekako otkrila Instagram nalog Candela creative, bila sam zadivljena kako te sveće izgledaju. I inače ostanem uvek ushićena kad vidim kako su neki ljudi kreativni, ali opet se iznova oduševim ovakvim stvarčicama.

Stoga sam imala sreće, jer se Candela creativa rado odazvala i spremila jednu prelepu sveću za jednog čitaoca bloga. I verujte mi da sam pokušala nekoliko slika ne bih li dočarala kako ona izgleda, i na kraju odustala jer nijedna nije verno prikazala. (Al’ garantujem da se nećete razočarati, naprotiv.)

Ela je neko čije radove pratim unazad već oho-ho. Priznajem da redovno čitam i šta piše u nekim fb grupama koje se bave izradama sapuna. To je neko i zbog koga sam sa nekim strahom pred 8.mart postavila tekst o našim sapunima za bake.

Ela je neko i u čijim šumećim kuglama uživam.

Stoga je Ela bila logičan izbor da je pitam da obraduje nekog čitaoca bloga.

A Ela, kao Ela, ne samo da je želela da se priključi, već je spremila 3 poklon paketića (kako ona kaže, jedan veći i dva utešna).

A šta je potrebno da bi osvojili jednu od ovih 5 nagrada?

 1. Podržite sva tri sponzora tako što ćete označiti da vam se sviđa (“lajkujte”) njihova facebook strana:

2. Moju facebook stranu Mama iz magareće klupe već pratite, tako? 🙂

3. Ispod objave o nagradnoj igri na facebook strani, u komentar napišite koji je vaš hedonistički trenutak.

4. Prizovite dobru karmu širenjem vesti o nagradnoj igri (deljenje posta nije obavezno, ali sam zahvalna na svakom).

Nagradna igra važi samo za teritoriju Srbije, troškove snosi organizator, tj. ja, a traje počev od 28.07.2017. u 9h do 31.07.2017. u 8.59h. Ukupno će biti izvučeno 5 dobitnika, a nagrade se dodeljuju redosledom u tekstu.

Podeli!

4 comments

 1. Uh…uvek sam u nedoumici kad iskrsne “mojih par” trenutaka ,šta raditi…ali ako ikako mogu ugrabim bar za par strana odabrane knjige, to je moje bekstvo 🙂

 2. Kada moji mališani nekim slučajem nisu rapoloženi da baš tada, kada sam rešila da se malo isključim stvarajući moja voljena Čudesa od kesa, rade isto što i ja, eto mog hedon momenta. Da, u pitanju je reciklaža i pletenje i heklanje 300 čuda od platičnih kesa iz prodavnice. 🙂 Kafa, igla ili heklica, klupko i mozak zaista ode na otavu. Imam i fotku, ali ovde nema opcije da bih mogla da je metnem. 😀

  1. Uh, greškom ovde napisah komentar! 🙁 Sorry, odoh sad na FB. Jupiiii, moći ću da postavim i sliku! 🙂 Btw, oduševljena sam Ela kozmetikom! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.