rumina

Ko je Rumina, zaštitnica dojilja?

Ima ta neka ideja koja se dugo vrti po glavi. Onako, kao dosadna mušica, vi je oterate, ali ona je tu, pa tu.

I vremenom, čini mi se, što je više ignorišete, to je upornija.

Tako sam ja za ušla u zamajavanje sa mojom mušicom. Mušicom koja je želela da i onako, u jednom online kutku objedini sve ono čime se bavim.

Da na jednom mestu mogu da se nađu edukacije o dojenju, dečjim auto-sedištima i bebonošenju.

Dok sam prelomila da oformim mesto, potrajalo je. A onda se nametnula sledeća nedoumica, kako nazvati isto.

Davno negde, onako usputno, naišla sam na Ruminu. Ruminu, starorimsku zaštitnicu dojilja. Rumina, zvučalo mi je onako, baš po meni za ono što sam planirala.

Te je ono moje mesto, moj sajt za edukaciju, i dobio ime RUMINA.RS.

A ko je bila Rumina?

Rumina, takođe poznata kao Rumilia i Rumia, bila je starorimska boginja dojilja i zaštinica je svim novorođenčadi, i ljudskih i životinja. Ime joj potiče od latinske reči “rumis” ili “ruma”, a u prevodu bi značilo “dojilja”, “ona koja doji”, “majka koja doji”. Njen pandan je Rumino, zaštitnik krava dojilja i njihovih teladi.

Imala je svoj hram u podnožju brda Palatina, u blizini mesta gde je po predanju vučica podojila i odgajila Romula i Rema, osnivače Rima.

Ruminu i Rumina su tu predstavljala 2 drva smokve. Drvo smokve asocira na plodnost, jer mlečno bele šare na listu simbolizuju kako tok mleka, tako i semenu tečnost, a sam plod je prepun semena, a i oblikom podseća na dojku. Ona je, pak, sveti simbol i boginje Juno, majke boginje, te se stoga smatra da je simbolika Rumine bila i više no samo dojenje, da je obuhvatala pitanja plodnosti i trudnoću.

Rumina se dovodi u vezu i sa boginjama Kuna i Kunina, koje nadziru bebe i decu dok spavaju, kao i Eduka i Potina, koje se staraju da su deca dobro nahranjena.

Za žrtvu joj se prinosilo mleko, ne vino, kako je uobičajeno. A molimo se da jak tok mleka.

Vremenom se stopila sa drugim božanstvima i možemo samo po tim najstarijim izvorima podataka da se ovako, delom i nepotpuno, upoznamo sa njom.

Simbolično, zar ne?

Verujem da, pošto ste se sad pobliže upoznali sa Ruminom, iako je, takođe verujem, većini vas prva reakcija bila “nikad čuo/la”, da se možete složiti da je ova simbolika sve za ono čime se bavim, i koje poruke želim da prenesem.

Pozivam vas da bacite pogled na sajt Rumina i javite utiske. Sa nestrpljenjem vas očekujem.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.