nošenje

Nošenje beba i dece – koje nam prednosti nosi

Dok sam bila mama jednog deteta, nosiljke su bile jedna od onih stvari koje ti savetuju da ti olakšaju šetnju. Klasična epizoda uključuje da beba počne da se buni tokom šetnje u kolicima, i ti, delom što ne želiš da plače, delom što želiš da izbegneš one netražene komentare prolaznika (koji će svakako doći) bebu uzimaš u ruke, dok balansiraš i nastavljaš da guraš ona prazna kolica.

I onda tu negde saznaš za kengure i da u ovoj epizodi nećeš morati da i držiš bebu, jer se ona nosi, a ti ćeš biti slobodnija za guranje kolica.

Godinama kasnije, upoznavajući se sa svetom bebonošenja, a i završavanjem edukacije za savetnicu za nošenje beba i dece, spoznala sam da su prednosti koje taj svet nosi mnogo veće od samo slobodnih ruku.

Povezanost

Nošenje svog deteta omogućava roditeljima da lakše prepoznaju njegove potrebe. Istraživanja uvek pretpostavljaju majku i bebu kao jedinstveni i neraskidivi par. Ta povezanost koja iskonski postoji zna da bude narušena u prvim danima po rođenju bebe, nekad odvajanjem iz različitih razloga od mame, nekad različitim društvenim formama kojima nas uče (“Ne navikavaj ga na ruke!”). Nošenje, samo po sebi, olakšava (ponovnu) uspostavu te povezanosti.

Olakšava period postpartuma

Držanjem bebe blisko uz nas podiže nivoe hormona sreće, ponajpre hormona oksitocina. Takođe, prirodno smanjuje anksioznost kod mame i naučno dokazano, umanjuje veće oscilacije u promenama raspoloženja kod novopečene mame, pa čak i šansu za razvojem postporođajne depresije.

Olakšava dojenje

Razdvajanje mame i bebe u mnogome zna i može da opstruiše dojenje. Ipak, insistiranje na povećanju kontakta, perioda “koža na kožu”, držanja bebe uz nas kroz tzv. “cosleeping” i nošenje u nosiljkama, može da pomogne poboljšanju dojenja.

Nošenjem bebe mama brže i spremnije prepoznaje i odgovara na bebine potrebe, a to je takođe u uskoj vezi sa dojenjem.

Smirena beba

Nošenjem i time, kako sam gore navela, blagovremenim odgovaranjem na bebine potrebe, imamo i smirenu bebu, bebu koja nije uznemirena, izložena hormonima stresa zbog odvajanja od mame, što dugoročno ima uticaja na emocionalni razvoj deteta.

Regulacija fizioloških funkcija

Pomoću nošenja, osoba koja nosi dete pomaže regulisanju detetovih fizioloških funkcija – pomaže smirivanju otkucaja srca, normalizaciji disanja i snižavanju/povišenju telesne temperature.

Slobodne ruke

I, dobro, ne mogu dovršiti ovaj spisak bez slobodnih ruku, zar ne? Pored sveg emocionalnog, povezujućeg, nosiljke su svakako jedan alat koji pomaže i olakšava svakodnevicu mnoštvu porodica.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.