Koliko su predškolcima bitni radni listovi?

Koliki je stvarno značaj radnih listova? Jeste li razmišljali nekada o tome?

Moram da priznam da od kada sam postala roditelj ili, bolje rečeno, od kada imam jednog đaka prvaka i jednog koji je na korak od toga, sve vezano oko njihovog obrazovanja uzimam sa velikom analizom.

Priznajem, nekad i prevelikom.

Ali nekako sam uvek smatrala da je uloga roditelja da bude aktivna podrška tokom školovanja, a ne samo nemi posmatrač koji je gurnuo dete u sistem i (pre)pustio da sve zavisi od vaspitača i učitelja.

Pri tome ne mislim da treba da se mešamo u posao prosvetara, daleko bilo. Ali da pomognemo gde možemo, da.

Iskreno, jedan od strahova mi je da deca neće naučiti kako da uče adekvatno ili da neće zavoleti učenje.

Sa radnim listovima smo se upoznali kad je starija ćerka bila predškolac. U dogovoru sa vaspitačicama nabavili smo im po jedan za vrtić.

Kako je to ipak ostajalo u vrtiću, a ja znatiželjna kako sam već znatiželjna, strašno me je nerviralo što nemam uvid šta rade, kako to izgleda i šta su naučili.

Takođe me je intrigiralo da li su uopšte dorasli takvim nekim zadacima, da li ih razumeju i koliko spretno rešavaju.

Dosta njih smo, stoga, nabavili i koristili kući. Bilo je tu onih koji su pomagali grafomotoriku, pisanje slova, matematiku, prostorno orjentisanje itd.

Ćerki je postalo rutina i nekako podrazumevajuće, pa smo čak i po završetku vrtića nabavili jedan radni list za vežbanje tokom raspusta.

Tokom tih meseci druženja sa radnim listovima, verujem da se njihov značaj može sumirati u sledeće 3 prednosti:

1.Čini učenje zabavnijim

Jedna od bolji učenja je da sadržaj uspe da održi pažnju deteta i dovoljno zainteresuje da bi ga rešavalo. Verujem da ovako malim koracima dete se priprema za školu i one silne 45.-ominutne časove koje u prvom razredu imaju i po pet komada.

2. Bolje razumevanje

Često mi se dešavalo da u pokušaju da objasnim neki zadatak ili problem zauzvrat dobijem bledi pogled nerazumevanja. Radni listovi su koncepirani tako da razumeju šta se od njih traži. Pitanja su najčešće veoma koncizna i odgovori koji se traže su kratki i jasni.

3. Olakšavaju učenje

Uvek je lakše kad se uči nešto što te interesuje, a radni listovi daju mogućnost da jednostavno preskočite šta (tog momenta) nije u fokusu interesovanja i radite samo ovo zanimljivo.

Takođe, radni listovi služe za vežbanje i ponavljanje, te stoga mogu da pomognu detetu da shvati koncept bolje.

E, a onda je drugorođeno stasalo da se i on upozna sa radnim listovima. Iako je predškolac tek za godinu dana, visoko je motivisan činjenicom da mu je starija sestra krenula u školu i jako želi da se dokazuje.

Radni listovi za slova su mu još teški ali zato sve drugo prosto – guta.

Već sam pisala da Enco book ima radne listove Maksina priprema za školu koju čine Crtančica i dvojna knjiga – Mala matematika i Svet oko nas.

Kako je onu prvu sestra prisvojila, on je brže bolje odvojio ovu dvojnu i proglasio svojom svojinom.

Odvojili smo nekoliko dana i polako rešavali zadatke. Sem pojedinih koji zahtevaju osnovno poznavanje slova da se dopiše (iako sam ga nagovarala da isto nacrta umesto pisanja, neće), iako je namenjeno predđkolcima, sve drugo bez nekih većih problema jedan petogodišnjag rešava.

Veoma jasno je napisano šta se od njega traži i odgovor, ako ga zna, se nameće kao taj, bez mogućnosti da se razmišlja između mogućnih i više ili manje tačnih odgovora.

Takođe, kako je on od onih koji imaju mrave u guzi ne ne znaju da miruju, ovi radni listovi su bili dovoljno zanimljivi da mu održe pažnju, a sa druge strane inspirišu ga da traži da radimo i sledeći i sledeći zadatak.

I nije grešio.

Moram da priznam da sam baš ponosna bila (iako verujem da svaka mama isto kaže).

Da li i vi koristite radne listove? Kakva su vaša iskustva? Pišite, rado bih da čujem.

Tekst pisan u saradnji sa Enco book.

Podeli!

One comment

  1. Ja sam ih kupovala jer moje dete nije išlo u vrtić, to je u mom gradu privlegija posebnih. Uglavnom, smo žvrljali neke iz “Vulkančić” kolekcije, Jeftine a dobre. Na kraju imaju i diplomu! I bila sam baš začuđena kako zna neke stvari koje mu ja nikad nisam pokazala. Hoću reći, dobro je za decu, a dobro i za sopstveno samopouzdanje 🙂 Ono, ipak nisam omanula kao što mi se čini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.