milili

Milili Wraps & Slings iliti kako sam neočekivano postala tester nosiljki

Neke mudrosti dođu sa godinama, neke sa većim brojem dece.

Pisala sam već da sam prvi “kengur” kupila sa prvim detetom i – mrzela ga. Redovno bi se usecao u ramena, a beba bi visila nekako previše, te sam je svojim nogama kačila tokom hodanja.

Stoga je ulogu u nošenju pretežno preuzimao muž, jer je – viši.

Uglavnom, brzo smo ga izgustirali i spakovali. I zaključili da nije to za nas.

Negde pred rođenje drugog deteta saznajem da postoje i marame, a ne samo struktuirane nosiljke. I stoga nabavljam prvu.

Kako je u pitanju bila elastična marama, beba od preko 6kg, i leto, ni ovo nije dugo korišćeno kod nas.

Al’ situacija sa rođenjem trećeg deteta počinje da se menja.

Ozbiljnije ulazim u sve to i otkrivam da je svet nošenja beba i dece (tzv. babywearing) mnogo više od ergonomski neispravnih nosiljki i elastičnih marama.

Zašto? Pa imam samo 2 ruke, a treba savladati troje sitne dece istovremeno u šetnji. Na primer.

Do četvrtog deteta nabavljam i prvu tkanu maramu. I ne ispuštam je nadalje.

Okolina mi se pomalo i smeje jer gde idem ja ide i beba u marami.

Te jeseni započinjem i kurs za savetnicu za nošenje, osnovni stepen u organizaciji Die Trageschule, ali na žalost, ne uspevam u tom trenutku i da ga završim (što ne znači da neću).

Moj “štek” počinje da raste. Sad imam čak tri tkane marame, 2 ring slinga i jednu struktuiranu nosiljku. I nešto od toga zahvaljujući pozajmici jedne divne devojke.

Tu negde naiđem na prijavljivanje za testiranje marama srpskog proizvođača tkanih marama Milili Wraps & Slings. Nisam bila nešto pozitivnog stava da ću biti među odabranima, jer su se prijavile mame koje imaju mnogo više iskustva u ovome od mene, zatim savetnice i one koje uveliko rade testiranja različitih nosiljki.

Međutim, posle nekog vremena, vlasnica Milili marama, Milica Grujičić, poslala mi je poruku da sam među testerima.

E, a onda krene panika. Šta se uopšte očekuje od mene? Šta ako mi se ne svidi nešto, a eto, dobih priliku da veoma skupe marame nosam 2 nedelje?

Šta uopšte znači testiranje i zašto je bitno?

Pa bitno je proizvođaču iz 2 razloga.

Prvo, dobija povratne informacije od korisnika – proverava se kvalitet i sigurnost marame koju neko u stvarnosti koristi. Dobija informacije i da li je materijal postojan ili dolazi do nekih izmena korišćenjem, da li su boje postojane pri pranju, i slično.

I drugo, možda bitnije za naše prostore gde mnogi roditelji, kao i ja, kasno ili uopšte ne saznaju da tako nešto postoji, preko testera proizvođač i/ili distributer ima priliku da vrši marketing – da širi vest o njihovom brendu i potencijalno dobija nove kupce.

Milili marame sam gledala krišom na netu. Krišom jer se u tom periodu nisam usuđivala da izdvojim veće pare za kupovinu neke marame. I jer nisam znala da se može kupiti i polovna (čak se za neke tkane i preporučuje).

Marame koje sam imala do tada, iako polovne, nisu bile posebno korišćene pa samim tim su bile i dosta čvrste i krute.

Ali kako su bile prve tkane, to mi je postalo normalno.

Tako je to kad ne znaš za bolje, zar ne?

U momentu stizanja paketa za testiranje, mlađani subjekat testiranja je imao 9 meseci i 9kg (visinu nisam znala).

U paketu su stigle 3 marame – duga marama NEW MUSIC – veličine 6, kratka marama GRAFFITI – veličine 3 i ring sling GRAFFITI – veličine L.

Kao poslednjoj u nizu za testiranje, do mene nisu stigli prsteni kao ni upustvo.

Ali kakve su marame stigle! Ništa mekše do tada (a ni do sada) nisam uzela u ruku.

Marame su nekako glatke, iako su tkane. Mekane, obrađenih ivica tako precizno da se ne vidi šav.

Dizajn, koji se radi u Srbiji, parira bez problema kvalitetu tkanina koje dolaze iz Švedske. Al’ to nije ni čudno, s obzirom da dolazi od jedne glumice, rediteljke, dizajnerke, aktiviskinje, kreativke, preduzetnice, mame.

Elem, da se vratim maramama.

Vreme je za setnju. 😉 #babywearing #wraps #mililiwraps

A post shared by Милена Костић (@mamaizmagareceklupe) on

Prvo smo testirali ring sling. Razlog jednostavan – najlakše se montira.

Ovaj koji smo imali na testiranju ima plisirani ramenog dela. Jako mi se dopada kao takav. S obzirom da imam ring slingove hibridnog tipa i davno ne možemo da ih koristimo jer se usecaju, ovo je fino rasterećenje za rame i mamu.

Veličine je L, pa je dovoljno je dugačak da smo mogli da isprobavamo razne završetke nošenja na leđima.

zamotuljak, roda, milili
Druga na redu je bila duga marama, New Music. S obzirom da upustva nisu stigla, pretpostavljala sam da je u pitanju šestica (i bila sam u pravu).

Pokazala se kao laka za vezivanje, jedino što sam ja nekako sama sigurnija sa sedmicom i dvotrukim čvorovima, koje je sad teže napraviti (za front carry – nošenje napred).

Za nošenje na leđima ima neku magiju, jer je subjekt testiranja inače jako veliki vrtiguz i težak za saradnju, al’ u ovoj je bio potpuno omađijan. 😀

milili
Što se tiče kratke marame – moje marame su sve duge, i ovo je bila prva kratka koju sam duže koristila. U pitanju je trojka, i opet, fali ta mrvica dužine za ovoliku mamu i ovoliku bebu.

Ali, priznajem, u njoj sam potpuno uživala i opredelila sam se da prvom prilikom nabavim kratku, baš zbog ovog iskustva.

milili

Uglavnom, beše to jedno veoma lepo iskustvo. Bebac je uživao u mekoći marama, ja sam uživala u mekoći marama. Tako da – svi srećni.

Al’ nije se sve svelo samo na to. Dobila sam sjajnu priliku da se igram i isprobavam nove vezove. Dobila sam priliku da proširim i znanje i iskustvo.

A i posle ove saradnje, na red su stigle neke druge (o kojima ću pisati), te sam zvanično pripisala ulogu testera nosiljki u svoj CV. Bar onaj lični.

 

Više od Milili Wraps & Slings možete saznati na njihovom sajtufacebook-u i Instragramu.

Sviđa vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!

Sviđa vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!
mama iz magarece klupe

Moje ime je Milena i ja sam Mama iz magareće klupe. Kad čuju da imamo 5 dece, prvo nam kažu da smo hrabri, a onda da smo ludi. A zatim nas pitaju kako se snalazimo. O životu jedne višečlane porodice, o pitanjima roditeljstva, ali i ličnim nedoumicama, ovaj blog je zamišljen kao oaza gde se drugi roditelji mogu ohrabriti, jer svi, koliko god dece da imamo, prolazimo isto. Ponekad sam freelance pisac. Ponekad sam samo revoltirana. Mrzim nepravdu. Nepopravljivi sam optimista.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.