milili

Milili Wraps & Slings iliti kako sam neočekivano postala tester nosiljki

Neke mudrosti dođu sa godinama, neke sa većim brojem dece.

Pisala sam već da sam prvi “kengur” kupila sa prvim detetom i – mrzela ga. Redovno bi se usecao u ramena, a beba bi visila nekako previše, te sam je svojim nogama kačila tokom hodanja.

Stoga je ulogu u nošenju pretežno preuzimao muž, jer je – viši.

Uglavnom, brzo smo ga izgustirali i spakovali. I zaključili da nije to za nas.

Negde pred rođenje drugog deteta saznajem da postoje i marame, a ne samo struktuirane nosiljke. I stoga nabavljam prvu.

Kako je u pitanju bila elastična marama, beba od preko 6kg, i leto, ni ovo nije dugo korišćeno kod nas.

Al’ situacija sa rođenjem trećeg deteta počinje da se menja.

Ozbiljnije ulazim u sve to i otkrivam da je svet nošenja beba i dece (tzv. babywearing) mnogo više od ergonomski neispravnih nosiljki i elastičnih marama.

Zašto? Pa imam samo 2 ruke, a treba savladati troje sitne dece istovremeno u šetnji. Na primer.

Do četvrtog deteta nabavljam i prvu tkanu maramu. I ne ispuštam je nadalje.

Okolina mi se pomalo i smeje jer gde idem ja ide i beba u marami.

Te jeseni započinjem i kurs za savetnicu za nošenje, osnovni stepen u organizaciji Die Trageschule, ali na žalost, ne uspevam u tom trenutku i da ga završim (što ne znači da neću).

Moj “štek” počinje da raste. Sad imam čak tri tkane marame, 2 ring slinga i jednu struktuiranu nosiljku. I nešto od toga zahvaljujući pozajmici jedne divne devojke.

Tu negde naiđem na prijavljivanje za testiranje marama srpskog proizvođača tkanih marama Milili Wraps & Slings. Nisam bila nešto pozitivnog stava da ću biti među odabranima, jer su se prijavile mame koje imaju mnogo više iskustva u ovome od mene, zatim savetnice i one koje uveliko rade testiranja različitih nosiljki.

Međutim, posle nekog vremena, vlasnica Milili marama, Milica Grujičić, poslala mi je poruku da sam među testerima.

E, a onda krene panika. Šta se uopšte očekuje od mene? Šta ako mi se ne svidi nešto, a eto, dobih priliku da veoma skupe marame nosam 2 nedelje?

Šta uopšte znači testiranje i zašto je bitno?

Pa bitno je proizvođaču iz 2 razloga.

Prvo, dobija povratne informacije od korisnika – proverava se kvalitet i sigurnost marame koju neko u stvarnosti koristi. Dobija informacije i da li je materijal postojan ili dolazi do nekih izmena korišćenjem, da li su boje postojane pri pranju, i slično.

I drugo, možda bitnije za naše prostore gde mnogi roditelji, kao i ja, kasno ili uopšte ne saznaju da tako nešto postoji, preko testera proizvođač i/ili distributer ima priliku da vrši marketing – da širi vest o njihovom brendu i potencijalno dobija nove kupce.

Milili marame sam gledala krišom na netu. Krišom jer se u tom periodu nisam usuđivala da izdvojim veće pare za kupovinu neke marame. I jer nisam znala da se može kupiti i polovna (čak se za neke tkane i preporučuje).

Marame koje sam imala do tada, iako polovne, nisu bile posebno korišćene pa samim tim su bile i dosta čvrste i krute.

Ali kako su bile prve tkane, to mi je postalo normalno.

Tako je to kad ne znaš za bolje, zar ne?

U momentu stizanja paketa za testiranje, mlađani subjekat testiranja je imao 9 meseci i 9kg (visinu nisam znala).

U paketu su stigle 3 marame – duga marama NEW MUSIC – veličine 6, kratka marama GRAFFITI – veličine 3 i ring sling GRAFFITI – veličine L.

Kao poslednjoj u nizu za testiranje, do mene nisu stigli prsteni kao ni upustvo.

Ali kakve su marame stigle! Ništa mekše do tada (a ni do sada) nisam uzela u ruku.

Marame su nekako glatke, iako su tkane. Mekane, obrađenih ivica tako precizno da se ne vidi šav.

Dizajn, koji se radi u Srbiji, parira bez problema kvalitetu tkanina koje dolaze iz Švedske. Al’ to nije ni čudno, s obzirom da dolazi od jedne glumice, rediteljke, dizajnerke, aktiviskinje, kreativke, preduzetnice, mame.

Elem, da se vratim maramama.

Vreme je za setnju. 😉 #babywearing #wraps #mililiwraps

A post shared by Милена Костић (@mamaizmagareceklupe) on

Prvo smo testirali ring sling. Razlog jednostavan – najlakše se montira.

Ovaj koji smo imali na testiranju ima plisirani ramenog dela. Jako mi se dopada kao takav. S obzirom da imam ring slingove hibridnog tipa i davno ne možemo da ih koristimo jer se usecaju, ovo je fino rasterećenje za rame i mamu.

Veličine je L, pa je dovoljno je dugačak da smo mogli da isprobavamo razne završetke nošenja na leđima.

zamotuljak, roda, milili
Druga na redu je bila duga marama, New Music. S obzirom da upustva nisu stigla, pretpostavljala sam da je u pitanju šestica (i bila sam u pravu).

Pokazala se kao laka za vezivanje, jedino što sam ja nekako sama sigurnija sa sedmicom i dvotrukim čvorovima, koje je sad teže napraviti (za front carry – nošenje napred).

Za nošenje na leđima ima neku magiju, jer je subjekt testiranja inače jako veliki vrtiguz i težak za saradnju, al’ u ovoj je bio potpuno omađijan. 😀

milili
Što se tiče kratke marame – moje marame su sve duge, i ovo je bila prva kratka koju sam duže koristila. U pitanju je trojka, i opet, fali ta mrvica dužine za ovoliku mamu i ovoliku bebu.

Ali, priznajem, u njoj sam potpuno uživala i opredelila sam se da prvom prilikom nabavim kratku, baš zbog ovog iskustva.

milili

Uglavnom, beše to jedno veoma lepo iskustvo. Bebac je uživao u mekoći marama, ja sam uživala u mekoći marama. Tako da – svi srećni.

Al’ nije se sve svelo samo na to. Dobila sam sjajnu priliku da se igram i isprobavam nove vezove. Dobila sam priliku da proširim i znanje i iskustvo.

A i posle ove saradnje, na red su stigle neke druge (o kojima ću pisati), te sam zvanično pripisala ulogu testera nosiljki u svoj CV. Bar onaj lični.

 

Više od Milili Wraps & Slings možete saznati na njihovom sajtufacebook-u i Instragramu.

Sviđa vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.