Mlečni blister

Desi se nekad da tokom perioda dojenja mama uoči na bradavici ili na areoli tačkicu. Tačkica je nekad prozirna, nekad bela, žućkasta ili crvenkasto-braon. Ova pojava se naziva „mlečni blister“ ili samo blister.

Boja tačkice može da ukaže na uzrok nastanka. Prozirna predstavlja ustvari pojavu kada koža preraste izlaz mlečnog kanala, mleko sporije ili upošte ne može da potekne, pa se stoga zadržava. Može se uočiti nakupina tečnosti unutar nje.

Beli, ponekad žućkasti blister predstavlja osušene kapljice mleka koje stvara na taj način prepreku unutar samog kanalića.mlečni blister
Beli blister može da bude i posledica mlečca (soor-a), ali tada se obično javlja u više broja istovremeno.

Nekada uopšte nije prisutan bol i blister prolazi posle nekoliko nedelja tako što dolazi do prirodnog ljuštenja kože bradavice. Ali nekad, bol može da ometa majku da doji. Mama oseća bol na samom mestu ili malo iza blistera. Posle podoja ili izmlazanja, on popušta.

Ovo nije slučaj ako je uzrok soor. Bol i dalje postoji, pa i između podoja (više o soor-u možete da pročitate ovde).

Šta uzrokuje ove blistere?

Mogući uzroci su prepunjenost dojki i svaka situacija koja dovodi do zastoja mleka u dojkama (makar delovalo banalno kao što je nošenje previše stegnutog grudnjaka).

 • Crvenkasti ili crvenkasto-braon bliste predstavlja tzv. „krvavi blister“. On je posledica svega onoga što dovodi i do ragada:
 • Loš položaj bebe na dojci
 • Problemi sa sisanjem (podvezan jezik na primer)
 • Loše postavljeni silikonski šeširići
 • Loša tehnika izmlazanja pumpicom

blister

Kako se tretira blister?

 1. Tople vlažne obloge

Neposredno pre podoja držite vrlo tople vlažne obloge.

Ako se pokaže da ovo nije dovoljno, najmanje 4 puta dnevno pored ovih obloga, koristite i one od „gorke soli“ (magnezijum-sulfata). Rastvor se pravi tako što 2 kafene kašikice gorke soli rastvorite u 2 decilitra vode (rastvorite u delom vreloj vodi, a onda dodajte hladnu da obloge ne bi bile previše vrele i da se ne opečete).

Omekšavanje kože možete uraditi i tako što ćete na kuglicu vate staviti maslinovo ulje i to nositi na bradavicama imeđu podoja. Pre podoja je potrebno da isperete bradavice.

2. Čišćenje kože izlaza mlečnog kanala

Prethodno pobrojano je nekad sasvim dovoljno, ali ovo čišćenje možete i pored toga da radite jednom dnevno dok se u potpunosti ne zaleči koža.

Radite piling bradavice. To možete da učinite frotirskim peškirom trljajući kožu.
Nekad je dovoljno staviti vrlo toplu vlažnu oblogu na dojku i uz pritisak (kao ceđenje bilo koje bubuljice), istisnuti mleko.

Nekad sve to nije dovoljno i potrebno je otvoriti blister. To se radi sterilnom iglom. Mogućnost infekcije je velika ako ovo radite sami, u kućnim uslovima, pa se obavezno za ovo obratite zdravstvenom radniku.

3. Forsirajte ovu dojku pri podoju ili izmlazanju

Uvek prvo započnite podoj na dojci gde se nalazi blister. Beba je najveća pomoć da potekne mleko. Pri sisanju možete da primenjujete kompresije dojke i time dodatno podstaknete izlazak mleka.

Ako se izmlazate pumpicom, takođe započnite od te dojke.

Šta još može da bude od pomoći?

 • Lecitin. Nema pravog objašnjenja za ovo, ali mame kojima se blisteri često pojavljuju su uočile da se frekvencija njihovog pojavljivanja smanjuje povećanom upotrebom namirnica koje sadrže lecitin.
 • Smanjite unos namirnica bogatih masnim kiselinama. Kod mama koje ih unose u većim količinama se češće javljaju začepljenja usled osušenih kapljica mleka.
 • Kreme koje sadrže vitamin E možete da nanosite na bradavice. Jedino je potrebno da ih isperete pre podoja.
 • Maslinovim uljem u koje ste dodali nekoliko kapi esencijalnog ulja grejfuta ili nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna možete masirati bradavice jednom tokom dana.
 • Izbegavajte pranje bradavica i areola agresivnim sapunima. Okolne žlezde prirodno podmazuju to područje, a sapuni mogu da naruše tu ravnotežu.

Koži gde su bili mlečni blisteri je potrebno i nekoliko nedelja da zaraste.

Na prvom mestu je potrebno rešiti probleme njihovom nastanka – prepunjenost dojki, zastoj mleka, soor.

Ukoliko primetite neke dodatne simptome – temperaturu, groznicu, crvenilo, oticanje, gnoj, javite se svom lekaru.

M. Kostić, savetnica za dojenje (tekst objavljen na sajtu Dojenje)

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.