pinjata

Naša prva pinjata

Skoro, naš bata od tetke je proslavio rođendan. Osmi. To je onaj rođendan kad ne znate šta da poklonite – već mu pomalo pristaju “odrasli” pokloni, a opet još je dete.

Moram da priznam da smo skoro 2 nedelje studiozno razmišljali o poklonu. Htela sam da mu bude i zanimljivo, ali i jedinstveno. I na kraju odluka – pravićemo mu pinjatu.

To je naša prva pinjata. Pinjata inače predstavlja kartonske/papirne lutke čija se unutrašnjost ispuni slatkišima i šarenim papirićima, a koju na kraju zabave treba “tući” da bi se raspala i tako ispali svi slatkiši. Deca ih obožavaju!

Pinjata treba da ima i svoj “lik”. Pošto je ovo bilo prvi put da pravim(o), išla sam na  jednostavnost – pravili smo “Angry Birds” crvenu pticu.

Pre no što se uhvatite sa ovakvim projektom, jedna napomena: počnite nekoliko dana ranije. Al’ sve ću objasniti dok opisujem postupak.

Prvo, šta vam je potrebno?

  • Jedan veći balon (veličina balona određuje veličinu pinjate).
  • Stare novine.
  • Lepak (mi smo koristili domaću varijantu lepka).
  • Krep papir.
  • Kolaž papir.
  • Makaze.
  • Slatkiši (bombone, čokoladice, žvake…).

Naduvajte balon. Stare novine isecite (iscepajte) na uske trake. Isto uradite i sa krep papirom (mi smo, naravno i očigledno, koristili crveni).

Trake novina namažite sa lepkom i pažljivo ređajte po balonu. Bitno je da nema slobodno prostora između traka (slobodno mogu delimično da se prekrivaju). Jedini deo gde ne lepite je oko samog čvora balona.

 

Kad sve pokrijete, ostavite da se osuši. Prosečno vreme potrebno za to je oko 24 sata.

Ovo ponovite još 2-3 puta, tako da ustvari dobijete 3 ili 4 sloja nalepljenih novina na balonu. (Ovde je odgovor na pitanje – zašto se pinjata započinje ranije nekoliko dana? Svaki od slojeva se pojedinačno suši oko 24 sata pre no što dodate naredni.)

Sledi ukrašavanje pinjate. Pošto nisam dobro proračunala koliko će mi vremena trebati da se sve osuši na vreme, moja prvobitna ideja da je obojim crvenom akril bojom je otpala. Umesto toga sam je izlepila crvenim krep papirom.

 

 

Kad se sve lepo osuši, papir će biti tvrd na dodir, kao karton. Tada probušite balon i pažljivo ga izvucite napolje. Na mestu gde je bio čvor ostaje rupa za popunjavanje unutrašnjosti, koju smo kasnije prekrile sa krep papirom.

Ostalo je da od kolaž papira napravimo oči, obrve, rep, čuperak i nos. Sam čuperak sam zalepila pošto ju je moja pomoćnica (čitaj: Pikolina) ispunila.

 

 

Jako je bitno da ne sručite sav težak sadržaj (slatkiše) odjednom unutra, jer se može desiti da zbog težine pinjata napukne. Najbolje prvo ubacite trake krep papira i starih novina koje ste urolovali, pa tek onda i slatkiše.

Nije savršeno, ali za prvi put nije loše ispalo. Verujem da će svaka sledeća biti bolja.

A slavljenik ju je se oduševljeno dočepao.

 

 

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.