Svemirska avantura: mlazni pogon

Ovaj post je trebalo da bude napisan dok je još bilo snega i zime. Jer je ovo bilo inspirisano Tajnim Deda Mrazom gde smo bili Deda Mraz jednom Relji.

Kako je Relja sedmogodišnjak, bili smo na velikim mukama da mi, koji smo mlađi, osmislimo i samostalno uradimo nešto zanimljivo tako velikom dečaku.

Listajući internet naišli smo na ideju o raketama tj. sopstvenom mlaznom pogonu. Ćerka je odmah odlučila za to s obzirom na novootkrivenu ljubav prema svemiru (o čemu ću pisati u jednom od narednih postova).

Šta vam treba za ovu svemirsku avanturu?

1. plastične flaše, 2 komada. Neke manje, litarske na primer, su više odgovarajuće.

2. akril sprej. Kupila sam ga u jednom hobby prodavnici. Priznajem da smrdi dok se prska kao bilo koji auto-lak, ali brzo prođe. Suši je veoma brzo! Boja ostaje bez problema i na plastici (ako obojite i svoje prste i nokte, kao ova persona, uspešno se skida acetonom.).

3. parče kartona. Visinu i širinu prilagodite visini i širini deteta.

4. krep papir u crvenoj i narandžastoj boji.

5. elastična guma – lastiš.

6. topli silikonski lepak (“glue gun”).

Pošto je ćerka bila vrlo ponosna na svoju rukotvorinu, jedan smo napravili i za kućnu upotrebu (dobro dva, al’ ko još broji?). Ponela ga je u vrtić pa je tako započela Svemirsku avanturu – upoznavanje sa svemirom, planetama, astronautima, raketama,…

Između ostalog, i oni su pravili ove rakete. Improvizovali su: umesto akril spreja flaše su obmotali aluminijumskom folijom, pa eto malo jednostavnijeg rešenja.

Nego da se vratim na samo pravljenje.

Flaše se oboje sprejem. Ostavite nekih 10-15 minuta da se boja osuši.

Za to vreme spremite od krep papira buduću “vatru”. Isecite ga u vidu plamenova, narandžasti nešto manji od crvenog. Međusobno zalepite crveni i narandžasti papir.

Kad su flaše spremne, međusobno ih pomoću glue gun-a zalepite sa strane.

U otvore zalepite krep papir.

Na kartonu izbušite 4 rupe bliže ćoškovima. Tu ćete provući lastiš (pošto ste ga izmerili spram detetovog ramena, da ne zateže previše). Onda zalepite karton za zadnju stranu i to je to, mlazni pogon je spreman! Idemo u avanture!

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.