Tvrdoglavi lavić – knjiga za malce tvrdoglavce

Skoro smo obnovili našu malu biblioteku. Stariji klinci su konačno dovoljno odrasli da knjige čuvamo samo od ovog najmlađeg, i konačno dovoljno uzbuđeni da se kupuju novi naslovi.

Danima smo pregledali šta je to što bi mogli novo da čitamo. Ko su ti novi junaci koje bi da upoznamo i pustimo u naše živote?

tvrdoglavi_lavic1

Izbor ove knjige je bio – naslov. Vrlo je jednostavan odgovor na pitanje “Zašto?” – onaj gore najmlađi član se zove tako, ponašanja u skladu sa tim.

Tvrdoglavi lavić je, pa kako ime kaže, tvrdoglav. Upada u mnoštvo situacija gde ne prolazi dobro, a baš zbog te svoje osobine.

Baš kao naš bata koji ne prestaje da upada u neprilike po stanu, od pokušaja žvakanja kablova, obaranja tegli, cepanja novina, do redovnih čvoruga i modrica i pokušajima da bude stariji no što trenutno sa 9 meseci može.

Tako je i prvo upoznavanje sa knjigom proteklo pretežno uz reči “Lave, nemoj” i pomalo na kraju nisam znala kome se više obraćamo, ovom pored nas ili malenom laviću iz knjige, budućem kralju šume.

tvrdoglavi_lavic2 tvrdoglavi_lavic3

Zajedno sa mnom, u isto su bili zaneti i stariji klinci.

“Mama, vidi! Baš kao naš Lav, ništa neće da posluša.” – pola večeri se potezalo ovo, razgledajući divne ilustracije koje krase knjigu.

Lično volim ovako urađene slikovnice – većeg formata, jasnih, velikih ilustracija, lakih za održavanje pažnje.

Tekst je sveden, jasan, pa su ga uspešno pratili i ona od 7 i ona od 3 godine.

I pouka knjige je lako shvatljiva za ceo taj raspon godina. Nije bilo potrebe da ih navodim šta je to lavić radio a nije trebao, kao što neke knjige, iako za decu, nametnu da je neophodno.

Jedina pauza koja je zahtevala objašnjenje je bilo šta je to savana i mogu li oni da odu tamo da žive.

Već sutradan ujutru je izbila veća svađa oko toga ko će od njih da nosi knjigu da je pokaže drugarima u vrtiću.

Kad sam ušla da Gubitnika pokrijem, otkrila sam da je dobio pravo da spava sa istom.

tvrdoglavi_lavic4Tvrdoglavi Lavić je jedna od knjiga iz edicije Prijatelji iz savane. Svaka slikovnica je problemska slikovnica u kojoj glavni junak mora da prevaziđe određeno ponašanje. Ove slikovnice toliko zanimljivo opisuju sve to – od tvrdoglavosti do stida, ljutnje, straha, da će uskoro, zahvaljujući Pčelici, pored dece u Srbiji u istima uživati i mališani u Bugarskoj.

A da hoće, hoće.

 

Tekst nastao u saradnji sa Pčelicom.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.