momdermclass

Utisci sa prvog MomDermClass predavanja

Pre nekog vremena, dobila sam poziv od La Roche-Posay da budem učesnik prvog MomDermClass predavanja koji organizuju.

Kako smo inače verni korisnici njihovih Lipikar proizvoda, a i već sam imala zadovoljstvo u oktobru da budem učesnik facebook live chat-a u njihovoj organizaciji, rado sam se odazvala.

Iako, priznajem, neko vreme sam dramila mužu oko toga šta obući, obzirom da pri ulasku u 8.mesec trudnoće ne znam da li više izgledam ili se osećam kao morž. Al’ to je neka druga priča.

Kad postanete roditelj, pa i da vam to nije prvo dete, teško da možete izbeći nedoumice, sumnje, nesigurnosti, pa i greške. I to o svemu. Od hranjenja, presvlačenja, izbora odeće, opreme, kolica,… Sve može biti uzrok stresa.

A gde su tek nega bebe, prehlade ili neka hronična oboljenja? Kako je to tek roditeljima da se nose sa tim?

Ceo koncept MomDermClass predavanja je baš na tome – pružiti mamama ispravne, adekvatne savete, rešiti im nedoumice, pružiti podršku.

momdermclass
photo by: La Roche-Posay Srbija (na slici je blogerka Tamina, sa bloga Mamin najlepši svet i moja malenkost)

Ovaj prvi MomDermClass ugostio je desetak odabranih b(v)logerki, voditeljki, novinarki, sve sa idejom da kroz svoje kanale komunikacije sa publikom sakupimo pitanja, nedoumice i strepnje drugih mama i ovde dobijemo odgovore.

Samom facebook live chat-u, prethodilo je predavanje dr Biljane Marenović, spec.dermatovenerologije.

Možda sam malo pristrasna vezano za nju, ali kako je ovo bila treća prilika da slušam njeno predavanje, kao i treća prilika da je gnjavim sa ličnim interesovanjem, obzirom da imamo svog atopičara, najjednostavnije bih je opisala kao – divnu, strpljivu, nežnu, koja veoma umešno i jednostavnim izlaganjem uspe da dopre do slušalaca, kao i da da potpune odgovore. I taj opis ni malo ne bi bio preterivanje (pitajte samo druge učesnice).

Pitanja su se ređala i pre no što je došao zvanični deo za to. Što je bilo nekako spontano, baš, verujem, zbog doktorkine spremnosti da odgovori i objasni.

Okosnica predavanje je bila oko nege kože beba. Imale smo priliku da shvatimo zašto se menjaju trendovi vezano za preporuke o nezi, ali i zašto su već nekoliko godina unazad zastupljeni baš oni koji jesu sada.

Shvatanje da je koža novorođenčeta tanja od naše, baznog pH, približilo je preporuku da se prvih mesec dana ne preteruje sa kupanjem bebe i da nema potrebe isto sprovoditi svaki dan.

Ređali su se saveti oko nege, utopljavanja i nekih mera, da kažem, osnovnog održavanja.

Ono što je za mene bila nova informacija, i to veoma vredna, jeste da postoje studije koje pokazuju da korišćenje ovakvih proizvoda (emolijansa i kupki namenjenih atopičarima) smanjuju mogućnost da dete dobije atopijski dermatitis.

Jedino je bitno da u tom slučaju birate proizvoda koji mogu sa sigurnošću da se koriste od prvog dana života, tj. u prva tri meseca.

Kako imamo sad već dva atopičara, u iščekivanju nove bebe, to mi je olakšalo odluku kako da je negujem.

momdermclass
photo by: La Roche-Posay Srbija

Posle predavanja, započet je facebook live chat. Moram da priznam da me je fasciniralo koliko različitih pitanja smo prikupili od čitalaca/pratilaca, podcrtavajući na neki način koliko je svaka od nas jedinstvena u svom radu i prezentovanju.

Mene je, takođe, iznenadilo da mi je veliki broj mama postavio pitanja vezana za decu u pubertetu ili neposredno pred, dajući mi tako novi uvid o mojim čitaocima.

Da ne bih sad prepričavala, na kraju teksta imate link ka snimku gde možete da prikupite izuzetno korisne informacije i odgovore na pitanja.

Tih sat vremena je prosto proletelo. Iako pregršt informacija, čak i za nas koji smo magistrirali na ovoj temi, nije se osetilo da je opterećujuće. Naprotiv, svaka od nas je dodatno, kad su se ugasile kamere, iskoristila priliku da doktorki postavi to još samo jedno pitanje.

Ostatak je prošlo kroz druženje i upoznavanje. Bar što se mene tiče, jer lično nisam bila u prilici da upoznam ostale učesnice ranije, sem Sare, autorke bloga Momsters.

momdermclass
photo by: La Roche-Posay Srbija

Gde vidim prednost ovakvih dešavanja?

  • razmena iskustava
  • pružanje međusobne podrške roditeljima
  • dobijanje ličnih odgovora, koji se odnose baš na vaše dete (jer svako dete se razlikuje)
  • dobijanje stručnih odgovora
  • širenje ispravnih informacija

Stoga sam dodatno motivisana da sakupljene informacije i saznanja podelim kroz buduće tekstove o atopiji.

Jer svaki roditelj atopičara zna koliko je to važno.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.