Zašto deca treba da uče što više stranih jezika?

Uvek sam mislila da sam oštećena tokom školovanja jer nisam imala adekvatno dva strana jezika.

Nekada se strani jezik učio tek od 5.razreda osnovne škole. Da, toliko sam stara.

Mnoga istraživanja kažu da je učenje posle određenih godina teže, tj. teško je postići autentičan akcenat. Naša generacija je bila pomalo eksperimentalna, te smo mi prvi dobili izborni strani jezik u trećem razredu. I to engleski.

Kako se u međuvremenu nastavni plan izmenio, engleski je zvanično zamenio ruski kao glavni strani jezik, mi ostadosmo samo na njemu.

U gimnaziji se podrazumevalo da se uče dva. I sve nas koji smo do tada učili samo jedan, ubaciše zajedno u isto odeljenje koje je za drugi jezik dobilo – nemački.

Međutim, kako je bio potpuni deficit profesora, menjali su se ti koji su nas podučavali, dok se na kraju nije ustalila žena koja je prethodno radila u – banci.

Pa zamislite koliko smo naučili?

Sve jasno, zar ne?

Do fakulteta sam pomalo flertovala sa španskim, vraća se nemačkom, a engleski staž je potrajao 14 godina.

Kad se naša starija ćerka rodila, činilo mi se da je postalo moderno učenje beba stranom jeziku. Stalno sam nailazila na reklame, a i tekstove da je skoro pa neophodno da dete od prvih meseci uči uporedo drugi jezik.

A uporedo sa tim išli su tekstovi da decu ne izlažemo raznim programima koji nisu na maternjem jeziku jer ih to samo buni i otežava da uspostave pravilan govor.

Kako ti je to prvo dete, malo više si isprepadan da ćeš negde pogrešiti. Ili da si već pogrešio.

Ja, kao, ja imam potrebu da iščitam gomilu činjenica, studija, dokaza, da bih negde te činjenice poslagala u glavi.

Kad bih pokušala da sumiram zašto je bitno da deca uče što više stranih jezika, to bi se moglo svesti na nekoliko razloga.

photo by: Brighties – centar za učenje engleskog jezika

Pomaže razvoj mozga

Istraživanja kažu da učenje stranih jezika podstiče kongitivni razvoj deteta. Drugim rečima, jača mu mozak.

To je inače jedan od razloga zašto se preporučuje da dete započne učenje stranog jezika u uzrastu između 3 i 7 godina, periodu kad najlakše “hvataju” strane reči i usvajaju nove pojmove.

Možda vam se ne čini povezano, ali učenje stranih jezika u predškolskom uzrastu pomaže detetu da:

  • nauči da bolje rešava probleme
  • bude kreativniji
  • usvoje apstraktno mišljenje
  • usavrši kritičko mišljenje
  • fleksibilniji su u razmiljanju
  • poboljša memoriju
  • bolje mogu da rade više zadataka istovremeno.

Bolji akademski uspeh

Svi se slažu sa tim da učenje stranih jezika u tom ranom uzrastu može da utiče da ta deca imaju bolji akademski uspeh kasnije u školovanju.

S obzirom da sam gore navela da imaju bolje kritičko mišljenje, bolje rešavaju probleme i fleksibilniji su u razmišljanju, to je i za očekivati.

Ono što je mene iznenadilo je da su to obično deca koja su veoma uspešna u matematici, ali i u poznavanju i korišćenju srpskog jezika (tj. maternjeg).

Pa bez obzira što povremeno možemo da čitamo da učenje više jezika dok su mali može samo da ih zbuni, naprotiv, to može da im pomogne da još bolje savladaju sopstveni jezik.

Jer učenje stranog jezika u mnogome se bazira na pravljenju paralela sa gramatikom i stilom maternjeg, te stoga i ti časovi pomažu savladavanju srpskog.

Kulturno obogaćivanje

Sećam se kad sam bila u prilici da posetim London kako mi je sve bilo unapred poznato. Znala sam i njegovu istoriju, i najvažnije spomenike, galerije, muzeje, znala sam i pravila i preporuke ponašanja.

Kao da sam odrasla tamo.

A veoma je jednostavno zašto. Jer tih 14 godina nisu bili samo upoznavanje sa engleskim jezikom, već i sa njihovom kulturom i načinom života.

Tako učenje stranih jezika pomaže u približavanju tih drugih kultura nama, kao i boljem razumevanju tuđih načina života.

Učenje stranih jezika otvara jedan potpuno novi svet. Ne samo da može da pomogne u poslovnom smislu jednog dana, pomažući da pređemo mnoge granice (ne samo bukvalno), već pomaže osobi da obogati sebe, svoj svet, svoje okruženje.

Naravno, sve ovo gore samo po sebi znači mnogo više, ako smo i sami kao roditelj angažovani. Možemo poraditi na tome da nađemo školu čije metode su prilagođene uzrastu deteta, ali i da nađemo takvu čije je okruženje podsticajno tako da deca rado dolaze i tužno odlaze.

Kod nas se trenutno odbrojavaju dani do polaska u školu našeg prvog đaka prvaka. Danas, kad su tehnologije sastavni deo života, unapred se upoznala sa sadržajima na engleskom (a ponekad i na španskom) jeziku.

I usvojila je mnoge pojmove. I postala radoznala da nauči još, te nas stalno zapitkuje kako se nešto kaže na engleskom (jer je shvatila da joj na španskom baš nismo od pomoći).

I, iskreno, raduje me ta radoznalost. Zamišljam da jednog dana govori bar 4 jezika i obilazi svet, upoznavajući se sa kulturama zemalja u kojima se oni koriste.

Da uči, saznaje, napreduje. Širi krila da postigne potencijale.

photo by: Brighties – centar za učenje engleskog jezika

Tekst napisan u saradnji sa Brighties – centrom za učenje stranih jezika.

Više od Brighties– u možete saznati OVDE ili na njihovoj facebook strani OVDE. Upis u novu školsku godinu počinje u septembru.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.