nošenje

Edukacija za savetnicu za nošenje beba i dece

Pre mesec dana ispunila sam jedan cilj zacrtan u jesen 2016. Postala sam savetnica za nošenje beba i dece.

Šta je uopšte to?

Iako se češće vidi engleska složenica “babywearing”, ono se odnosi na veštinu nošenja beba i dece. Lično, preferiram izraz bebonošenje (te se nemojte iznenaditi što ću istu najčešće koristiti).

Iako je danas dostupno veliki izbor nosiljki (pod ovim izrazom podrazumevamo i marame i oblikovane nosiljke sa i bez kopči), kao i veliki broj foto i video materijala koji prikazuju korišćenja istih, nije retko da, čak i uz odabir optimalne nosiljke, ista ne paše onome koji nosi kako je želeo jer – nije adekvatno nameštena.

Druga strana ovoga je i veliki broj nosiljki koje nisu ergonomski optimalne za korišćenje i potrebna je stručna pomoć pri odabiru iste. Nemojmo se lagati, često su nosiljke finansijski veći trošak, te, kad ga već činimo, bilo bi sjajno da nisu bačene pare, zar ne?

Postoji nekoliko škola bebonošenja, čak više i u samom Evropi. U našem regionu najčešće ćete saznati da je u pitanju nemačka škola nošenja – Die Trageschule Dresden.

Obuka u okviru ove škole ima tri stepena – osnovni, napredni i sertifikat. Osnovni kurs daje priliku da savetnice započnu individualno savetovanje, jedan na jedan, dok napredni daje mogućnost održavanja tematskih radionica.

Stoga, to je bitno naglasiti, prolaskom ovih obuka vi naučite kako da učite roditelje da koriste nosiljke.

Posebno neko iskustvo nije potrebno, ali je svakako lakše kad ste “u materiji”, da tako kažem, i aktivno se nosite.

Elem, obuka sam počela da slušam u septembru 2016., ali je nisam i odslušala do kraja. Obuka je inače trodnevna, za svaki nivo zasebno. Ovo je osnovni nivo.

Kako se sve ove godine nije uspeo okupiti dovoljan broj osoba u Srbiji da bi trener, Urška Podvršič, oformila grupu, a datumi u susednim državama su se poklapali što sa Uskrsom što sa porođajem, oberučke sam uhvatila ovu priliku u januaru i otišla u Rijeku. O novim peripetijama ovaj put još ne mogu ni da mislim, al svakako smo stigli tamo.

U ovoj “generaciji”, edukaciju sam slušala sa Denis Caro, Ines Užar, Editom Umihanić, Vegom Letica i Ivanom Dumanić. Sve devojke imaju svoje fb/IG stranice, potražite ih, pogotovo ako ste iz Rijeke, Zadra, Umaga ili Sv. Ivan Zelina.

S leva na desno: Ines, Ivana, Denis, ja i Vega.

Posle više godina i nosanja više dece, sad stajem sa druge strane. U planu su radionice u Novom Sadu sa koleginicom Milijanom Miodanić Manojlović (možete je naći na fb stranici Mama plus beba) i individualne konsultacije, jedan na jedan ili sa parom vezano za sva pitanja izvora nosiljke, isprobavanja, učenja vezova i korigovanja pri nošenju, ako ima potrebe.

Svakako ću sa vama u narednom periodu deliti kroz tekstove zanimljivosti na ovu temu.

A sad pitanje za vas – da li ste i vi babywearing mama?

Podeli!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.