ekcem

Kad ekcem iznenadi u trudnoći

Mnogo puta sam već pisala o atopičaru kojeg imamo u porodici.

Ustvari, od pre par meseci, imamo ih dva. I njegov brat pokazuje iste simptome.

Iako se sa time nosimo već šest godina, spoznaja da je i drugi takvog imuniteta me je pomalo deprimirala.

Izvukla je iz naftalina one misli i griže savesti o tome ko je kriv.

Iako je većini doktora dovoljno saznanje da postoji porodična anamneza (a kod nas možete da birate alergijske rinitise, astme, ekseme, alergije na sve i sva), neki od njih uvek istaknu da je majčina strana ona koja prevagne.

Što će biti prevedeno – nije do nas, do mene je.

Ne mogu reći da ne vučim neke problematične gene.

Moj brat se kao beba borio sa alergijama na mnogo šta, između ostalog na kravlje mleko, jaja, jagode.

Moj tata svakog proleća kija, slini i guši se zbog cvetanja raznog drveća.

Ali ja, nisam od tih bila.

Ok, lažem, ne uspevam da nosim nikakve minđuše bižuteriju jer mi se odmah uši upale.ekcem

Trudnoća sama po sebi je stanje potpunog poremećaja hormona.

Niko ne zna da objasni da li stres koje vaše telo prolazi time što je u trudnoći ili sama trudnoća po sebi utiču na to da se stanje pogorša ili da uđete u remisiju sa ekcemima.

Ili da se možda po prvi put suočite sa istim.

Većina trudnica koja se borila sa ovim ekcem razvije na stomaku ili ispod dojki.

Kod mene je moralo i to da bude ono ređe – kod mene su buknule podlaktice i ručni zglob.

Inače sam od onih koji se pate sa suvom, osetljivom kožom. Malo je toga što mi prija i pomaže od krema i kupki, pa najčešće “pozajmim” od mog atopičara njegove preparate.

Ipak, pomalo si zatečen kad u sred noći vas probudi koža koja peče toliko da to prelazi u bol.

Svrbi, a češanjem krvari.

I tako 24 sata, bez olakšanja.

ekcem
slika preuzeta sa interneta, ali oslikava pravo stanje koje sam iskusila

Postoji je nekoliko stvari koje možete da učinite u ovoj situaciji:

  • hladne obloge – možda nije najbitnija stvar, ali jeste meni bila najbrže rešenje u smirivanju svraba; znala sam čak da tetru pokvašenu ohladim kratko u zamrzivaču i to prislonim kao oblogu.
  • puno, puno emolijansa – sve se pogoršava ako je koža suva, dehidrirana; kao što sam napisala, moja je inače takva a u trudnoćama se pogoršavala; bez redovnog nanošenja emolijansa, brzo bi opet zatezala.
  • često nanošenje – nadovezujući se na ovo gore, nije dovoljno nekad da samo jednom nanosite emolijans; ja sam uzela od sina emolijans u stiku i nosila ga sa sobom te tako svako malo ga mazala.
  • sredstva koja sadrže pantenol – opšte je poznato da pantenol umiruje kožu i sluzokožu, a kad je u pitanju ekcem ni ne smete nista agresivno, te je ovo pravi izbor u toj prilici.
  • pametno pranje odeće – obavezno isključite iz upotrebe agresivne praškove za pranje veša, upotrebite dvostruko ispiranje i nemojte koristiti omekšivače; ne zaboravite da isto primenjujete i za posteljinu jer i ona dolazi u kontakt sa vašom kožom.
  • izbegavajte okidače – izbegavajte da često koristite sapune, pazite na alergene iz ishrane, nakit, vrele kupke, sintetičku odeću, vunu.
  • uključite probiotike – iako nije potpuno potvrđeno da unos probiotika apsolutno poboljšava stanje, mnogi, pa i ja, navode da njihovo korišćenje jeste dovelo do poboljšanja stanja.
  • konsultujte se sa lekarom – iako većina trudnica zazire od pomisli da koristi lekove u tom periodu, ipak ovakva stanja nekad zahtevaju da se istom povinujete; danas postoje imunomodulatori koji ne sadrže kortikosteroide, ali i kortikosteroidi koji deluju isključivo lokalno, kao i antihistaminici a koji mogu da se koriste i pomognu kod jakih inflamacija; naravno, za sve to je potrebna konsultacija i preporuka lekara.
  • izbegavajte stres – znam, ova rečenica zvuči utopijski, ali ovo kod ekcema stvarno jeste od značaja; dokazano je da stres pogoršava stanje.

💥GIVEAWAY TIME💥 Sa trudnoćom, mnoge stvari se promene. Tako sam ja u poslednjoj odreagovala ekcemima kojima inače nisam sklona. Na inače suvlju kožu koju imam, ovo je bilo izrazito iritantno i bolno. Kako je ovo porodica sa osobama koje imaju #atopijskidermatitis u prednosti sam jer smo opremljeni za sve situacije. Pa tako uvek imamo i #cicaplastbaumeb5 , balzam za regeneraciju kože. Sadrži 5% pantenola, kao i antibakterijske agense. Koristili smo ga kod opekotina od sunca, a muž čak posle otklanjanja mladeža. Sve u svemu, visoko korisna stvar. Za dvoje vas ovog puta poklanjam #giveaway po 1 balzam. Igramo se i ovde i na fb strani. Potrebno je da: pratite profil @mamaizmagareceklupe i u komentaru tagujete nekog prijatelja. Nagradna igra traje do utorka, 8.05.2018. u 22h, a dobitnika izvlačim sutradan. Poklone šaljem samo na adrese u Srbiji. Srećno! 🍀 #LaRochePosaySrbija #LaRochePosayAmbassador #LaRochePosayProizvodNaPoklon

A post shared by Милена Костић (@mamaizmagareceklupe) on

Kod većine trudnica kod kojih se ekcem pojavio prvi put u tom periodu, povuče se posle porođaja.

Ja sam uočila da i dalje reagujem na neki nakit, što se nije dešavalo ranije. Ali uzdam se da kako je tek mesec dana prošlo od porođaja da će ipak biti prolazno.

 

Da li ste se vi suočili sa ekcemom tokom trudnoće? Pišite iskustva i savete u komentarima.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!

 

Tekst nastao u saradnji sa La Roche-Posay.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.