rutinu, rutina, jutro

Kako da olakšate jutarnju rutinu sa malom decom

Ustati ujutru je samo po sebi često stresno.

A kad imaš 3+ dece, ma kad imaš uopšte dete, sve to dobija još viši nivo koji ne bih ni znala sa čime da uporedim.

Dete ne sarađuje, dete plače, dete besni.

Vama izlazi para na uši.

Posle četvoro dece, moje jutro najčešće sadrži momenat gde susretnem nekog od roditelja u vrtiću ili školi koji me pita kako zaboga uspevamo da spremimo svo četvoro klinaca i stignemo na vreme.

I delujemo normalno.

Meni se nekako uvek činilo da nemam neki konkretni odgovor kako to uspevamo, jer jednostavno –  to je naša rutina i tako je, kako je.

Ali posle mnogo takvih pitanja, pokušala sam da sumiram šta je to što smo namerno ili nenamerno uveli da olakšamo jutarnju rutinu sa malom decom.

rutina

1.Dovoljno sna

Posle ovih 7 godina, prva stvar u koju se kunem je dovoljno sna. Super je sve to, deca se uveče zabavljaju, vama žao da ih prekidate. Leto je, još nije pao mrak. Iz nekog razloga kasnite sa večernjom rutinom, ali se kruto držite svih koraka koje inače radite.

Te dete kasnije ide da spava.

A vreme ustajanja je uslovljeno vrtićem, školom, poslom, i ne možemo tek tako da ih ostavimo da duže spavaju.

I tako, eto nama ujutru jedno džangrizavo derište sa kojim možemo samo da se svađamo. (Uslovno rečeno jer obično dete besni i neće da priča, a vi vičete.)

Meni se uvek šokiraju na informaciju da naša deca idu na spavanje najkasnije do osam uveče. Bilo koje doba godine da je, bilo koji dan u nedelji da je.

(Mimo bolje saradnje, kunem se u to da su od kada smo počeli da se dosta rigino držimo ovog pravila, manje bolešljivi.)

2.Pripremite uveče sve što možete

Ovo je nešto što lično imam naviku od školskih dana. Razlog je bio veoma jednostavan – volim da spavam i želela sam da ujutru imam što više vremena za to.

Stoga uveče:

 • pripremite odeću za sve vas. Možda vas mrzi da uveče dangubite na peglanje, ali lakše je uveče potrošiti na to desetak minuta, no ujutru između ubeđivanja sa decom, spremanja sebe, još da tražite šta će ko od vas da obuče (a zamislite tek kako je kad je u pitanju 6 članova). Kad nisam sigurna kakvo vreme će vreme biti, uvek pripremim obe varijante. Za svako dete pojedinačno poslažem autfit, tako da ujutru ne gube vreme čekajući da im dodam šta je čije. Takođe, obuću, jakne i torbe poslažemo kod ulaznih vrata, tako da kao na traci samo uzimaju svoje i izlaze napolje.
 • pripremite torbe za vrtiće, knjige za školu, vaše papire (ili šta već nosite na posao). Od kada imamo đaka prvaka učimo je da odmah po urađenom domaćem spakuje torbu za sutra. Ovako lakše ispratite da li je dete sve spremilo, no ujutru da sa polovičnom pažnjom pazite još i na to.
 • pripremite novčanik, dokumenta, mobilni. Uveče razmislite šta vam je potrebno od svega toga, te na jedno mesto sve stavite, negde na dohvat ruke, tako da ujutru samo uzmete i krenete.
 •  pripremite doručak veče ranije. Ako imate naviku da nosite doručak na posao ili spremate užinu za svog školarca, pokušajte da nađete ideje koje možete da napravite veče pre. Ujutru kad je eventualno potrebno da dodate neki sastojak, ustanite ranije bar 15 minuta.

3.Ustanite ranije od dece

Možda ste od moje sorte koja bi sve dala na svetu da (duže) spava, ali ideja da ustajete istovremeno sa decom nije efikasna. Ustajanje bar pola sata pre njih, daje priliku da se bez žurbe spremite, možda popijete kafu ili čaj ako imate tu naviku, možda pročitate par naslova, doručkujete.

Jutarnja rutina prija i nama odraslima, ne samo deci.

Tako opremljeni energijom i, nadam se, koliko toliko razbuđeni, lakše ćete biti “zen” kad krene potencijalno natezanje sa decom.

rutina, rutine, organizacija, jutro

4.Jasno objasnite deci jutarnju rutinu

Iako smo neke stvari verovatno uradili hiljadu puta, desi se da tog hiljaduiprvog shvatim da je neophodno da deci i kažete.

Naša rutina je otprilike ovakva:

 • muž i ja ustajemo pola sata ranije i naizmenično se spremamo (uz, priznajem, hvatanje mobilnih u ruke i bacanjem pogleda na novosti).
 • budimo klince redom; troje starijih odlaze da urade jutarnju toaletu dok ih jedno od nas nadzire, dok drugi preuzima presvlačenje najmlađeg člana.
 • oblačenje, češljanje (pretežno su samostalni, pa je naše učestvovanje sada minimalno), obuvanje i izlazak napolje.

Jasno, zar ne?

E, pa, ispostavilo se da deci baš i nije. Moraš veoma precizno definisati svaki korak.

„Idemo u kupatilo. Onda piškite, operete ruke, umijete se, operete zube. Kad završite, idite u dnevnu sobu da se obučete. Odnesite pidžame u svoju sobu. Očešljajte se”

I to je samo jedan delić.

Ali stalnim ponavljanjem od svega toga stvarno stvarate jutarnju (i ne samo jutarnju) rutinu.

Naravno, ima dana kad jutro krene na teži način, i pored svih ovih koraka. Dešava se, to je život i to je roditeljstvo.

Al’ je ipak lakše kad u par poteza olakšaš i sebi i detetu.

Ako tražite još poneku inspiraciju, pročitajte, recimo, kako Mama Popins sprovodi njihovu jutarnju rutinu.

Takođe, od pomoći vam može biti i knjiga „Mirnije, lakše, srećnije roditeljstvo” o kojoj sam skoro pisala.

Imate li vi neku vašu jutarnju rutinu? Podelite sa nama ideje, predloge i cake.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!

Podeli!

3 comments

 1. Svaka čast i to sam već na početku teksta htela da napišem pre svega zbog odlaska na spavanje u 8! Mi se na primer uopšte toga ne držimo… iako znam da je to osnova svega. Kod nas malo letnje vreme, malo da se igramo sa njima, malo oni traže… Super ste!

 2. 50% posla je obavljeno samo ako su naspavani – a kod njih cini razliku dal’ je leganje u 8 ili u 9!
  Medjutim, Marfi udara svim snagama, izgleda da jedino moji zivci uspevaju da se treniraju dugorocno 🙂
  Dodala bih – bez TV-a i bez igranja. Lego moze, ako su obavili sve sto je njihovo, tako da neretko sve obave ultrabrzo samo da bi mogli da se poigraju pre polaska, a to na kraju ispadne i sjajna motivacija.
  Lego rules!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.