Kako me je trudnoća podstakla da počnem da brinem o sebi

Pomalo je paradoksalno da sam došla do toga da sam uskoro mama petoro dece, a da tek sad počinjem da vodim više računa o sebi.

Generalno, kad ste trudni, vaš uobičajeni život se menja i, hteli ili ne, postaje teži. Pogotovo ako radite, imate stariju decu, ili vam je jednostavno životi ritam komplikovaniji, tu nema vremena da uzmete vreme za sebe.

Polako se približavam finišu ove trudnoće. Da je bilo lako, nije. Priznajem.

Posle 8 godina i vezanih 5 trudnoća, ovaj put sam sebi zacrtala da malo više mislim o sebi tokom ovog perioda.

Ali, kako da vodim računa o sebi?

Na ovo pitanje, uvek imam spreman izgovor: “Ali imam toliko toga što me čeka. Treba spremiti klince, ručak, onaj veš se gomila, tekstovi se gomilaju, imam sastanak,… “. I sve je to tačno. I verujem, ovo priznanje to neće promeniti.

Ali shvatila sam, ako ne smanjim tempo, ne odmorim, ne jedem na vreme, ne isključim se od svega, niti ću biti tu na raspolaganju klincima niti sebi, niti će bilo šta biti odrađeno kako treba.

I ne samo to. Duboko verujem (a ima i gomila naučnih studija koje govore isto) da takav tempo, pod stalnim stresom ne može ništa dobro da donese onoj bebi u stomaku (ili može i da joj šteti).

Zar nam to treba?

Kako dalje?

Ajd’ da budem praktična. Volela bih da sumiram šta sam naučila do sada. A ako mogu da brinem o njih četvoro uzrasta od 2 do 8 godina, vodim blog, držim radionice, organizujem manifestacije,… možete i vi da bar nešto od ovoga primenite.

Držite se jednostavnosti

Nije potrebno da odvajate vreme da svaki obrok kuvate, može i jednostavnije. Ne mora biti ništa moderno, sasvim je u redu da skuvate ručak za dva dana, ili da skuvate pa deo zamrznete.

U redu je da večera bude suhomesnato, sir i neka salata, čak i za klince, ili neki namaz na hleb. I takvi obroci mogu da budu veoma hranjivi, a uostalom, povremeno je sve sasvim dopušteno.

Ne mora da bude “pravi” obrok – dovoljno je da je nešto što ćete svi jesti.

Zatražite pomoć

Moja večita boljka. Potreba da sve morate da uradite sami je nešto što je teško prevladati. Ali umesto da se trošite, nekad je jednostavno da samo zatražite pomoć.

I to za bilo šta: za čišćenje, peglanje, dostavu obroka, da vam neko pokupi dete iz vrtića,… Nemojte se ustezati.

Ne kažem da treba da kukate, ali nemojte ni da navikavate okolinu da sve prepusti vama. Jer zasićenje može da naiđe naglo.

A kad prođe taj “gusti” period, uzvratite nekome. Ako ništa, osećaćete se dobro.

Oslonite se na partnera

Nije nešto o čemu sama razmišljam, jer (to sam već pisala) u porodici sa više dece dinamika je takva da morate da se podjednako angažovani, da bi sve funkcionisalo.

Ali na radionicama koje držim često slušam buduće mame kako prave planove, a muž je neko kao pomoćni točak.

Da li je tu neka urođeno-naučena crta šta je to naša “dužnost” ili ne, većina se usteže da partnera zamoli da uskoči više no uobičajeno.

Moj ritam je poslednjih meseci pomalo ubrzan, i jednostavno, muž je neko ko je morao da preuzme više. Doduše, mnogo toga to inače preuzima u našoj kući, pa sad ne bih da izdvajam nešto posebno.

Ali bitno je i sledeće – recite im šta vam treba. Zamislite, oni nisu čitači misli (iako ponekad dođe i do toga).

Angažujte povremeno i decu

Može vas iznenaditi koliko toga deca umeju u svojim uzrastima. Samo se ponekad mi ustežemo da to i proverimo.

Moj skoro-šestogodišnjak bez problema usisava oko kuhinjskog stola ili slaže čiste peškire i čarape. Starija, osmogodišnjakinja, izvadi mokar veš i prostre ga da se suši, slaže čisto, pere suđe, ume na napravi sebi i braći i sestri doručak ili večeru, ide u radnju.

Verujte, sve to možda deluje jednostavno, ali daje mi priliku za dodatnih 10 minuta odmora.

A da ne pričam koliko to pomaže njihovoj samostalnosti.

Iskoristite nalete energije

Kad osetite da pucate od energije, iskoristite te dane da olakšate one koji ne idu lako.

Spremite ručak u duploj meri, pa pola zamrznite. Kupite više voća za jednostavne užine za neki naredni dan.

Iskoristite vreme sa decom. Idite u šetnje, na igralište.

Kako da brinem o sebi tokom trudnoće?

A opet, verujem da većina nas ne zna il zanemaruje kako to tačno da brine o sebi, o svom zdravlju tokom trudnoće.

#pregnancy #healthyfood #moodfood

A post shared by Милена Костић (@mamaizmagareceklupe) on

Jedite šta i kad možete

Kao neko ko je u svih pet trudnoća prošao kroz izrazito teške mučnine, najteže za poslušati mi je bio savet da – jedem redovno.

Takođe, u nekoj od prethodnih trudnoća, u pokušaju da se hranim zdravo, oštetila sam kućni budžet kupujući namirnice kojima nisam mogla da priđem, a kamoli ih jedem.

Daleko od toga ne treba da se hranite zdravo. Ali ja bih to ovako sročila: pokušajte zdravo. Ali ako trenutno niste u stanju da sve ispoštujete po jusu, nije smak sveta.

Bar jednite nešto, nego da jedete ništa.

I pokušavajte da budete hidrirani što više.

Pokrenite se

Ima dana kad mi je teško da ustanem iz kreveta i kad bih ih cele preležala. Shvatila sam vremenom da se tim danima osećam ustvari još gore.

Posle ovih 8 godina, kod mene je došlo i do toga da sam zakržljala. Ne znam kako drugačije da nazovem što mi svaki zglob škripi i što imam ponekad osećaj da umesto kičme imam stub.

Danas možete naći mnoštvo fitnes klubova i školica za trudnice koji nude različite programe rekreacije, pilatesa, joge.

Sve to zvuči zanimljivo, jedino što sam ja od one sorte koja baš nije ljubitelj vežbanja u grupi (i komunikacije sa drugima tamo).

Postoje i sjajni videi na YouTube -u.

I tako, nabavih ja pilates loptu u prethodnoj trudnoći. I koriste je klinci za igru.

U ovoj trudnoći sam nabavila knjigu “Fit u trudnoći sa pilatesom” (izdavač Kreativni centar) ne bih li se pokrenula.

Kako sam sve tromija, prelomih da se pokrenem i počnem da primenjujem vežbe iz knjige. Sreća, pa je napisana motivišući, a prikazane vežbe mogu da urade čak i ovako zakržljali kao ja. A kako sam se posle par dana osećala da mi je onaj stub umesto kičme postao savitljiviji, dajem sve od sebe da se redovno i dalje pridržavam.

brinem

Topla kupka

Pre par dana, posle skoro celodnevnog stajanja na jednoj manifestaciji što sam organizovala, uveče me je dočekala napunjena kada.

Davno sam pročitala da kod grčeva u nogama, otečenih stopala pomaže kupka sa solima magnezijum hloridom, pa sam ih u prošloj nabavila.

Kupka ne treba da bude previše topla, ali da je dopuštena, jeste.

Osećaj je neprocenjiv!

Spavajte redovno

Najčešće kad me pitaju kako uspevam da postignem sve to šta radim, pola u šali kažem – ne spavam.

Na žalost, često je to najmanje šala. A, na žalost, najčešće tokom trudnoće imate osećaj kao da ste kopali u rudniku i da vam san očajnički treba.

Sa obavezama, pogotovo uz stariju (sitnu) decu, teško je nekad obezbediti dovoljno sna.

Ali verujem da treba pokušati sledeće: idite na spavanje bar pola sata ranije no što inače radite, odspavajte preko dana kad ste u prilici (npr. ako vam deca i dalje spavaju popodne) i kradite trenutke sna kad god ste u prilici.

Oblačite se komforno

Sa svakom sledećom trudnoćom morala sam ranije da se odreknem “normalne” odeće i da pređem u trudničku. Jeste da mi nije svejedno (retko koji komad odeće mi je stvarno izazvao oduševljenje), vremenom sam shvatila da je udobnost nešto mnogo potrebnije u ovom periodu.

Nas tri ♡

A post shared by Милена Костић (@mamaizmagareceklupe) on

I šta bih rekla za kraj a da i sami niste zaključili? Nemojte da vam je briga o sebi, o svom zdravlju tokom trudnoće među poslednjim stavkama na spisku.

Ovako, uz dodatnu energiju i entuzijazam možete više da pružite svojima u okolini, ali i da uživate tokom ovog perioda više.

Jer, tako treba da pamtite tih 9 meseci.

 

Koji je vaš savet za brigu o sebi tokom trudnoće? Podelite ga u komentarima.

Sviđa vam se tekst? Podelite ga sa drugima. Hvala!

Tekst nastao u saradnji sa Kreativnim centrom.

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.