babinje

Ultimativni vodič za opremanje za babinje

Ultimativni? Da, ultimativni. Posle 8 godina vezanih trudnoća i na dva meseca od petih babinja, verujem da imam dovoljno iskustva da savetujem na ovu temu.

A šta je to što je osnova svega?

Pripremite se na vreme za period posle porođaja!

Tokom prve trudnoće nisam nešto posebno razmišljala šta je to što mi treba i kako sebi da olakšam taj period. Jednostavno sam kupila sa spiska što sam  dobila u školici za trudnice, i to je to.

Tek sa svakim sledećim detetom sam postajala sve svesnija koliko je taj period važan, i pri tome ne mislim samo na oporavak jedne mame, već i na svo to povezivanje sa novorođenčetom.

Vreme prebrzo ide, i to kasno uočimo.

A i, kako god da se porodimo i gde, zaslužujemo da brinemo o sebi u ovom periodu.

To što se osećate dovoljno dobro da isti dan po dolasku kući spremate večeru, ne znači i da to treba da radite.

Stoga, na ravno dva meseca od našeg novog ciklusa, počinjem da razmišljam o pripremi šta mi sve treba za tada.

Ovo je neka lista, po meni, korisnih stvari, a koje će vam uveliko pomoći da sve ide lakše.

babinje

1.Vaučeri kupljeni unapred

Period dolaska bebe je finansijsko opterećenje. Tačka. Koliko god se pripremali na to, ipak vas (i vaš novčanik) uzdrma.

Ali kako trudnoća traje 9 meseci, imate dovoljno vremena da se pripremite za to. Unapred odredite manje sume i kupite vaučere u apotekama, parfimerijama, pa čak i ako nađete neke za dostave. Za sve ono što ćete nemilice kupovati u tom prvom periodu.

2. Smrznuta jela

Kao što gore napisah, najveća zamka je da se trošite u prvim danima posle porođaja, čak i koliko da pravite jelo.

Ja sam imala sreće da je muž čuvao godišnji za taj period, pa nisam previše brinula o tome da li će biti ručka. A i svekar je uskakao (a svi znaju da on fenomenalno kuva).

Međutim, situacija je poslednji put bila drugačija, tata nam nije mogao biti sa nama sem nekoliko dana, te je bilo potrebno naći soluciju, a da to ne znači stajanje pored šporeta svaki dan.

Solucija su smrznuta jela.

Odvojte jedan vikend i uz pomoć mame, prijateljice, koga god, pripremite nekih 20.-ak jela koja se mogu zamrznuti. To će vam uveliko pojednostaviti dane.

Takođe, pripremite unapred neke grickalice, jer ćete u ovom periodu, pogotovo ako dojite, biti povremeno naglo i neočekivano gladi.

3. Voda, voda, voda

Uh, kad se setim samo. Ne bih još ni započela podoj, a već sam imala osećaj da sam prepešačila pustinju. Tako da sam od prvog momenta skoro počela da praktikujem da držim flašu vode pored kreveta.

I to baš flašu, od najmanje 1l. Verujte mi, one manje flašice su za decu.

Stoga nije loše da unapred pripremite bar 2 paketa vode u špajzu.

4. Ulošci različitih veličina

Dok sam se pripremala za treći porođaj, nekako se zadesilo da sam kupila ravno 6 vrsta uložaka za porodilje. Sećam se kako mi je prijateljica rekla da mogu komotno da pišem recenzije posle isprobavanja.

Različiti proizvođači, različiti za korišćenje, ipak sam nekako oformila mišljenje šta mi odgovara.

Tako sam shvatila da ne kupujem najjeftinije sa nekom mišlju da ću tako uštedeti. Najčešće se desi da su previše tanki ili se nekako ukrute, tako da na kraju završim noseći istovremeno dva komada, u pokušaju da krvarenje ne probije.

Što se tiče skupljih, potražite u većim hipermarketima ona pakovanja robne marke. Najčešće ih prave baš oni čiji su ulošci među najskupljima.

Koliko vam treba? Puno. Iako se krvarenje kod žena razlikuje, verujem da ako imate oko 20 pakovanja nećete pogrešiti. A za slučaj da ste se preračunali, jednostavno ih iskoristite sa sledećom menstruacijom (ili trudnoćom).

Ono što savetujem od srca je i da kupovinu ovoga započnete bar 2-3 meseca ranije, po nekoliko pakovanja. I time ne mislim na potencijalan prevremeni porođaj, već na kućni budžet koji ovako “manje boli”.

5. Oprema za krevet

Za one koje su prošle bar 1 porođaj nema potrebe objašnjavati kako taj period posle prati krvarenje, curenje mleka i uflekana posteljina. Samo kad se setim kakva su neka jutra izgledala,…

Stoga, mislite unapred na svoj krevet. A ne kao ja, koja je upropastila dušek doživotnom krvavom flekom (ne, stavljanje soli na to, kao ni sredstva za fleke nije uspelo potpuno da je ukloni).

Pripremite unapred bar jednu rezervnu posteljinu i jednokratne podmetače za krevet. I koristite ih.

Idealno bi bilo da imate i onaj nepropusni podmetač, ali oni većih veličina (kao za krevetić) se teže nalaze.

6. Komforna odeća

Sećam se kako sam se iznenadila posle prvog porođaja – stomak mi je bio kao neka 3 meseca pre toga. Što bi značilo, i dalje sam izgledala trudno.

A onda tu su dojke. I to Dojke. To što se čini tokom trudnoće da su nabujale, da dekolte može da vam izađe bilo kome na ravne časti, čekajte da vidite par dana (ma, par sati) po porođaju kako će delovati.

Ali telo je izrazito osetljivo tada. Pogotovo te dojke. Sećam se kako je materijal znao da mi smeta, i to spavaćice, za drugo da ne pričam.

Pre tog prvog kupila sam ravno 2 spavaćice za babinje. Obilazila sam prodavnice i pijace u potrazi za onom koja ima dublje kopčanje napred, jer su nam tako savetovali.

I tokom te kupovine se razočaram potpuno. Prvo, jer su sve bile nekako ravnog kroja. A drugo, jer su i pored tog kopčanja ostale nekako nedostupne za dojke tj. podoj. Da bih se pripremila da stavim bebu na jednu od njih, zahtevalo je to akrobacije.

I ispostavilo se da su dve spavaćice ipak premalo i za boravak u porodilištu, a kamoli i kući (u porodilištu u mom gradu donosimo svoje stvari za boravak tamo).

I onda mi je muž nabavio još jednu. U mojoj veličini. Onoj, bivšoj, pre trudnoće.

I super mi je stajala, uz telo, do pola butine. Jedino sam imala osećaj da ću izludeti sa njom, a da će mi grudi eksplodirati u istoj.

Naravučenije svega, bilo je da u sledećim trudnoćama uzimam bar broj veće. I sto više pamučne koliko je to moguće, da nema osećaj da nosim šmirglu čim se oznojim (a tada se baš znojimo).

Iako sam i dalje očajavala jer su sve imale na sebi one bebeće slikice, aplikacije koje govore da je beba stigla, roda, i drugi natpisi (drugima možda zanimljivi, meni ne).

E, sad sa iskustvom da jeste bitna i spavaćica i odeća u tom periodu, istraživala sam šta sve ima da se pronađe na tu temu. I kad sam naišla na Tibbu, (ako je još niste otkrili, to je domaći brend koji se bavi proizvodnjom odeće za trudnice i dojilje) i pročitala šta je njih (tj. nju, imenjakinju mi) inspirisalo za pravljenje svega toga, znala sam da sam našla ono što sam tražila.

Kada sam se spremala na put ili avanturu zvanu Porodilište (pre skoro dve godine) jedan od većih izazova mi je bio da pronadjem odgovarajuću, prijatnu i lepu spavaćicu sa 3/4 rukavima. 👀😨 Neverovatno, ali istinito. Zamislite, sve – ali SVE su bile kratkih rukava ili bez rukava, o bebećim dezenima da i ne govorim! 😫Pošto je tada Tibba bila samo ideja 💭, na kraju završih kupovinu spavaćice na mojoj omiljenoj pijaci kod jedne fine tete, ali istina nisam baš bila zadovoljna. 😒 Sećam se tad rekoh sebi: “Milena, oookej – za ove pare nije toliko loša, pristojan je pamuk, zažmuri na ove vezene cvetiće i kovrdžasto obradjene krajeve 🙄, pa majku mu ne ideš na žurku….” I tako kupih ja spavaćicu, a posle izlazka iz porodilišta rekoh sebi da ću sledećeg puta sigurno imati idealnu spavaćicu, po svojoj meri (ne jednu nego dve)! 🙌 Jer mesto zvano porodilište i iskustvo porodjaja i onoga što ide kasnije je mnogo više od gore pomenute žurke! Ma to je najludja “žurka” na kojoj sam ikada bila i takav dogadjaj zaslužuje onaj prefiks “naj” u svakom smislu, pa i kad je spavaćica u pitanju! 😌 I zato posle tačno godinu i sedam meseci, u istom porodilištu moja idealna spavaćica je bila na meni. 👌Najprijatnija (za špartanje od kreveta do toaleta🤨), najpraktičnija (pre svega za dojenje 👶😍 i razne nemilosrdne vizite lekara) i na kraju meni najlepša! 😊 Evo je, to je ta! ✨ Tibba spavaćica specijalizovana za dojenje (i sve lepo što trudnoća i porodjaj donosi)! ☺️😍 Zar nije savršena? 😊 #tibbaclothes #spavacicazadojenje #dojenje #trudnoca

A post shared by Tibba (@tibba.clothes) on

Jeste da mi je trebalo pet trudnoća za to, ali bitno je da je pronađeno kad tad.

7. Rastvor hipermangana

Za sve nas koje smo rađale vaginalno i to krupnu decu, zna se šta nam najčešće sleduje. Epiziotomija i hemoroidi.

Za ovo prvo, ali i uopšteno vaginalni porođaj, tj. smirivanje intimnih delova, sedenje u kupki sa rastvorom hipermangana mi se stvarno pokazalo delotvorno. Dovoljno je da napunite kadu ili bide tek toliko da sedite u kupki, kao i da voda nije pretopla. Možete koristi to i više puta dnevno.

8. Obloge od hamamelisa

I ovo je nešto što sam otkrila kasno, tj. tek negde pred četvrti porođaj.

Hamamelis je nešto što se koristi u kozmetici, može se naći po prodavnicama koje prodaju sredstva za pravljenje iste. Super stvar za regeneraciju.

A kako posle vaginalnog porođaja ponekad imate osećaj da morate tu regiju nekako da umirite (kako znate i umete), obloge ovog tipa vam mogu značiti.

Sve što treba da uradite je da na parče vate ili još bolje onog uloška za porodilje nanesete hamamelis i da sve to zamrznete.

Ove obloge su super stvar i za hemoroide. U svakom slučaju, ekspresno rešenje kod bolova i nešto što umiruje odmah.

 9. Hladne obloge za grudi

U prvoj poseti patronažne po rođenju prve ćerke, sećam se da je rekla mužu da pripremi ćebe jer će mi možda tu noć biti hladno, tj. trešće me groznica.

Kako rekla, tako se i desilo.

Ono što tada nisam znala je da se to desilo zbog naglog nadolaska mleka koje se dešava u tom periodu.

A takođe nisam tada znala da sa svakim sledećim detetom to ide brže, pa sam sa četvrtim to prolazila još u porodilištu.

Kad ste kući, u prednosti ste da sebi tada olakšate, a najlakše je hladnim oblogama.

A kad kažem hladne, mislim hladne. Uzmete tetra pelenu, pokvasite, iscedite i stavite u zamrzivač 15-20 minuta.

Toliko hladne.

10. Sve drugo koje može da olakša i pomogne

Knjige, filmovi, časopisi (da prekratite vreme dok dojite)

Analgetici za bolove.

Papirni tanjiri, ubrusi, plastične čaše, pribor (da eliminišete jednu stavku u dnevnom raspremanju).

Marama za nošenje bebe (omogućuje slobodne ruke, a o prednosti ako već imate stariju decu, da ne pričam).

Prihvatanje pomoći ako se neko nudi – da vam opegla, spremi, donese jelo, izvede stariju decu u šetnju.

 

Šta bi vi uvrstili još na ovaj spisak? Napišite u komentaru.

Sviđa vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!

Podeli!

3 comments

  1. Иако ми тренутно водич није потребан, имаћу га на уму ако се нешто промени по том питању. 🙂 Иначе сам хтела да поменем да у Jysk-у имају и непромочиве чаршаве и заштите за душеке у различитим димензијама. То наше душеке спасава од разних незгода.
    Свако добро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.