Trudnica protiv jutarnjih mučnina

Jutarnja mučnina.  Nešto što oko 20 posto srećnica ne iskusi tokom trudnoće. One manje srećne će vrlo brzo shvatiti da naziv „jutarnja mučnina“ potiče od neke bivše trudnice koja je iz samilosti htela da nekako olakša budućim mamama.

Jer jutarnja mučnina vrlo često nema nikakve veze sa jutrom. Pre će biti da ima veze sa svih 24 sata.

Ja sam jedna od tih manje srećnih. I to sva tri puta, na čuđenje moje okoline (navodno svaka sledeća trudnoća treba da je lakša).

Skupljala sam savete od svih, što dobrovoljno da sam tražila, što sam bila primorana da slušam kako mi ih daju. Neki su bili više a neki manje uspešni.

#41weekspregnant #toomuch #pregnancy #babyboy #babyno4ontheway

A post shared by Милена Костић (@mamaizmagareceklupe) on

Prvo što sam shvatila je da kad sam u stresu ili žurbi bude mi lošije.
Stoga, potrudite se da usporite. Dajte sebi koji tren više dok ustajete, ne pravite nagle pokrete. Probajte maksimalno da se opustite. Stres stavite na „ignore“.

Kad vas prati mučnina po ceo dan kao što sam ja prošla u trećoj trudnoći, misao da treba da jedete uopšte ne prija. Ali tu se najčešće i greši. Nikako ne preskačite obroke! Birajte namirnice bogate ugljenim hidratima i proteinima jer se oni lakše vare (krekeri, hleb od celog zrna, bademi). Izbegavajte masne, teške i preobilne obroke. Probajte da jedete često a male porcije.

Pijte dovoljno tečnosti! Ali ne kafe, čaja, zaslađenih napitaka (sve to povećava mokrenje), već vode. Ako dehidritate, to će samo pogoršati postojeću mučninu. Da ne pričam o težim posledicama (lično sam to iskusila tokom druge trudnoće kad sam zbog toga hospitalizovana i bila danima na infuziji).

Takođe, ujutru samo polako. Držite pakovanje krekera uz krevet, da kad otvorite oči prvo pojedete malo, pa tek onda ustanete. (Meni lično nije odgovaralo, valjda Pavlovljev refleks da prvo moram do kupatila. Al znam mnoštvo žena koje se kunu o ovo.)

Znate li da se čulo mirisa pooštri u trudnoći? E ako imate jutarnje mučnine, to nije najbolji trenutak da to otkrijete. Još mi je u živom sećanju kako sam u prvoj trudnoći kao furija uletela u trpezariju i uzela tanjir sa jagnjetinom ispred svoj zabezeknutog muža i izbacila ga ispred stana. Toliko mi je smetao taj miris, a uopšte nisam bila u toj prostoriji. Stoga, da ne bi bile u toj situaciji, zamolite osobe koje spremaju obrok da ga rade ili sa namirnicama čiji Vam mirisi ne smetaju toliko ili dok niste tu.

U trećoj trudnoći sam našla zlatni „lek“: limun. Kupila sam eterično ulje limuna i stalno ga nosala sa sobom i stavljala pod nos da mirišem. Stoga, probajte sa limunom – mirišite ga, jedite ga, pravite limunadu. Možda i Vama pomogne.

Dosta trudnica preporučuju đumbir. Meni je lično to egzotično (teška sam sa prihvatanjem novih jela).

Nemojte da Vas iznenadi ako uočite povezanost pojave mučnine i toga da ste popili svoje trudničke multivitamine. Ja sam lično imala osećaj da mi stoji kamen u želucu. Većina doktora će i reći da tokom prvog tromesečja ili čak i prvih 4 meseca pijete samo folnu kiselinu od dodataka, a tek kasnije komplekse multivitamina.

I šta ako se pogorša?  Odmah se javite lekaru! Nemojte da Vas ponos ili sramota ometu u tome. Ja sam trpela u drugoj trudnoći 2 dana to što nisam mogla da uzmem gutljaj vode da ne povratim, ali sam sve mislila da će se smiriti. Na kraju sam provela skoro 2 nedelje u bolnici gde sam kroz infuziju dobijala lekove za smanjenje mučnina, kao i razne vitamine za oporavak.

I za kraj utešna misao: bilo da mučnine i/ili povraćanja traju 3 nedelje, 13 ili 23, ovo će kad tad proći.

Podeli!

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.