mlečac

Mlečac (soor)

Jedno od čestih stanja sa kojima se majke suočavaju u toku dojenja je mlečac ili soor. To je oboljenje u ustima novorođenčeta kao i na bradavicama majke, a koje izaziva gljivica Candida albicans. Ona je inače normalni stanovnik naše kože i sluznica, ali u nekim situacijama kada dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže u telu, dolazi do njenog prekomernog rasta, a sa njim i problema za organizam.

Najčešće je uzrok veliki pad imuniteta, a gledajući iz perspektive novopečene mame koja je nenaspavana, umorna,  neredovno jede, nije čudo što su one ugrožena kategorija. Još ako su pile antibiotike ili neke imunosupresivne lekove kao što su kortikosteroidi, ili imale kandidijazu tokom trudnoće, rizik je veći. U povećanom riziku su i mame sa dijabetesom.

Dete se može zaraziti i tokom samog porođaja, prolaskom kroz porođajni kanal majke koja ima ovu infekciju, ali i korišćenjem silikonskih bradavica koje su loše održavane i putem prljavih predmeta (igračaka, cucle) i ruku koje ono stavlja u usta.

  •  Kako prepoznati da dete ima mlečac?                      

U ustima bebe, na jeziku (posebno pri korenu), na nepcu, na sluznici obraza se primećuju bele naslage koje se ne mogu lako skinuti (kao pri otklanjanja ostataka od mleka) već je potrebno da ih žustrijim pokretima prsta obavijenog gazom sastružemo. Tada je moguće i da nastanu oštećenja sitnih kapilara i pojave kapljice krvi. I sama pljuvačka može da ima beličasti odsjaj.

Beba otežano sisa, odbija dojku, plače, razdražljiva je jer joj to sve stvara bol. Ako i sisa, sisa češće nepravilno i nekad je uzrok uzimanja nedovoljne količine mleka. Tokom dojenja se čuje kao da cokće, klikće (a ranije se nije čuo takav zvuk).

Nekad se kod bebe uopšte ne primećuju ikakve promene u ustima. To ne znači da soor nije prisutan, već samo da je verovatnije negde ispod korena jezika, da se proširio dublje ka grlu, ili u crevima. Tada se često javlja pelenski osip kao simptom. Stomak je ispunjen gasovima koji se više osećaju nego obično.

  •   Kako prepoznati da majka ima mlečac?

Može se dogoditi da majka nema simptome, ali ako beba ima soor, ima ga i ona i obavezno je da se oboje istovremeno leče.

Vodeći simptom na koji se mame žale je oštra, probadajuća bol u bradavicama koja nije postojala tokom ranijih podoja. Ova bol se ne smanjuje promenom položaja pri dojenju. Bol se javlja za vreme ali i posle podoja.

Javlja se i probadajuća bol u dojci pri podoju, kao bockanje iglicama i razlikuje se od samog refleksa otpuštanja mleka.

Bradavice su nekad bez okom vidljivih promena, ali mnogo češće su bolno osetljive, peckaju, crvenije su, sjajnije površine, ponekad i sa ljuskama koje liče na perut. Ranice (ragade) su vrlo česte.

Majke obično imaju i prateću vaginalnu infekciju ovom gljivicom.

  •   Šta možete da uradite ako Vi i dete imate mlečac?

Najbitnije pravilo je da se obavezno oboje istovremeno lečite!

Održavanje higijene je na prvom mestu. Bradavice perite toplom vodom, bez upotrebe sapuna i gelova. Pustite da se prirodno suše na vazduhu. U slučaju ove infekcije ne mažite mleko po njima nakon podoja.

Jastučiće za dojenje češće menjajte. Prednost dajte pamučnim umesto jednokratnim jastučićima, koje perite na 60 stepeni.

Češće perite ruke, pogotovo posle prepovijanja bebe i odlaska u toalet.

Otkuvavajte posteljivu i donji veš.

Sterilišite dečije igračke i cucle.

Preporučuje se da iz svoje ishrane izbacite slatkiše i proizvode od belog brašna, jer ih gljivice vole. Takođe, možete uzimati proizvode koji sadrže bakterijsku kulturu Lactobaccilus acidophilus.

Ono što možete da uradite je i da napravite rastvor sode bikarbone. Promešajte 1 kafenu kašičicu sode sa 100ml prokuvane, ohlađene vode i u taj rastvor potopite prst omotan komadom gaze. Time pažljivo skidajte naslage u bebinim ustima. Ovo se primenjuje pola sata do sat vremena pre podoja. Rastvorom sode bikarbone možete brisati svoje bradavice.

Rastvor sode bikarbone možete da koristite do 2 nedelje.

Podoj uvek započnite na dojci na kojoj je bradavica manje bolna, pa onda prebacite bebu na osetljiviju stranu.

Mleko tokom trajanja ove infekcije nemojte skladištiti jer niska temperatura ne uništava gljivice.

Ukoliko simptomi ne prestanu ili postanu izraženiji, konsultujte se sa pedijatrom oko upotrebe nekih antigljivičnih lekova.

M. Kostić, savetnica za dojenje na obuci (tekst objavljen na sajtu Dojenje)

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.