Blagostanja blagoslovenog stanja

Ugledali ste dve crte na testu? Čestitke!

Uživajte sada… sledeće dve-tri nedelje.

Ako ste u onoj manjinskoj grupi gde 1 od njih 10 trudnica nema nikakvih muka… pa, ne obraćajte mi se. Time mašite tamo nekom drugom. A mene ostavite samu sa svojom mukom.

A ako ste moja sapatnica u onoj grupi od nas 9, pa, moje saosećanje.

Dve crtice i dve nedelje iščekivanja da se konačno osetite trudno. Da, sve smo prošle kroz to.

I verujte mi, ne treba vam to.

preg-quote-4

Jer:

  1. Jutarnje mučnine

Samo što nisu jutarnje. Ne, one ne biraju doba dana, da l’ je vreme za spavanje, šetnju ili posao. I nemaju leka. Ko kaže da im pomaže ovo ili ono – u fazi je samozavaravanja i ostavite ih u tom uverenju. U suštini dok ne provališ šta ti paše, one same prođu ili se bar ublaže.

2. Nadutost i stomaka

A kao posledica tog gore, brzo će vam se ispuniti želja da izgledate kao trudnica. Samo što to neće biti trudnički stomak, već posledica gasova zbog neredovnog jela, nejedenja i povraćanja. Još gore ako primate neku hormonsku terapiju. Okrugao, divan, cakan, taman da možete da se pohvalite njime. Sem sto je osećaj užasan i mislite da će eksplodirati sam od sebe. I pitate se kako ćete uopšte izdržati kad krene da raste zbog bebe.

3. Zatvor

Najveći neprijatelj većine trudnica. One mučnine i nejedanje dodatno pogoršava stvar, al’ realno ne možete baš pobeći od toga, jer tu hormoni trudnoće komanduju. Šta može da pomogne? Pa za početak, da možete da eksperimentišete a da od toga ne povraćate. One bez mučnine će brže naći rešenje. Mi ostale, uh…

4. Hemoroidi

Mislite da je zatvor poslednja stavka? A, ne! Nemojmo zaboraviti ovaj pakao. Boli, svrbi, peče. Još ako ste trudni leti, pa se i znojite, ajme.

5. Znojenje

Kad već spomenuh znojenje, e to je tek posebna kategorija. Smrdimo, da. Koliko god da se kupamo, tuširamo, preoblačimo, trudnički znoj je, pa recimo, vrlo upečatljiv. A tek količinski! Džabe sve, svaka majica ima oslikani pazuh.

6. Pojačano osećanje mirisa

Već sam negde pisala kako sam mužu dok sam bila trudna prvi put uzela tanjir i izbacila ispred stana. Nisam ja kriva, to je užasno smrdelo. Ozbiljno. Nema veze što mi drugi tvrde da ništa ne osete, mislim da je problem do njih.

A tek situacije vožnje u gradskom prevozu. Jedan od razloga zašto svuda idem peške.

7. Nema spavanja

Nema uvijanja – nećete spavati. Verovatno više nikada. Mučnine bude, stomak smeta, ne možete da se okrenete, bešika puna, ne možete da dišete. Ma nabrojte šta god, nećete spavati.

A tu su i one čudne trudničke nesanice za koje još uvek ne znam čemu služe. Sem da vilenim po stanu i pre zore.

8. Često piškenje

Sad kad spomenuh bešiku, setih se kako sam skoro negde videla parolu “Piškiti ili ne piškiti – to ne pita trudnica. Piškiti.”. Ustaneš, piškiti se, sedneš, piškiti se, legneš, piškiti se, kreneš u šetnju, piškiti se, u šetnji si, piškiti se, sedneš da ručaš, piškiti se. Ma, šta god radiš ili ne, piškiti se.

9. Trnjenje, svrab, bol

Trnu ruke, trnu noge, bole noge, bole leđa, bole kukovi, boli tamo dole, boli stomak, svrbi koža, teško hodaš, ustaješ, sedaš. Spisak je beskonačan. I bilo šta može da se javi bilo kada tokom tih 9 meseci.

10. Poludeli hormoni

Realno, ovo niste vi tokom ovih 9 meseci. Čak bi plakali, čas svađali, možda i tukli. Smejete se, vrištite, plačete na reklame (i kad stanete na vagu). Ni sami nekad ne znate šta hoćete. Al’, molim lepo, niko ne sme da vam se zameri. Vi ste ovde trudni.

P.S. Kad osetite ono čudo što se migolji po stomaku, vidite nosić na ultrazvuku, prihvatite u naručje po prvi put, to je neprocenjivo. Ovo sve drugo tada postane samo usputna gnjavaža na koju ćete zaboraviti. Do sledećeg puta.

 

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima. Hvala!

Podeli!

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.