mama, doji, bebu

Ne mora svako da doji, ali ne ometajmo one koje žele

Danas se završava jul, sutra startuje avgust, a time i Svetska nedelja dojenja. Sedma koju obeležavam. Sedma kako se bavim savetovanjem mama i budućih mama o dojenju.

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja ustanovila je Svetska alijansa za promociju dojenja (WABA) i cilj joj je podsećanje na dobrobiti dojenja, ali i neophodnosti podržavanja istog. Svaka Svetska nedelja dojenja ima svoj moto, posebnu temu kojom se bavi. Moto ove godine je: Podržimo roditelje, omogućimo dojenje.

Zašto? Jer je više nego evidentno da dojenje, nešto što svi nekako smatramo prirodnim sledom posle trudnoće i prirodnim procesom, bude opstruisano od strane bliže okoline nenamerno pogrešnim savetima (mnoštvo bapskim priča i mitova koji su ukorenjeni), podrškama koje nisu stvarna podrška onome ko započinje laktaciju (“Ni ja nisam dojena/dojila, pa šta mi/joj fali?”), opstruisano od strane sistema nedovoljno edukovanih /zainteresovanih zdravstvenih radnika, zdr. radnika koji krše Kodeks o reklamiranju zamena za majčino mleko (prihvatanjem sponzorstava/poklona/odlazaka na edukacije po pokroviteljstvom bilo koje vrste od strane proizvođača/distributera mlečnih formula ili proizvođača proizvoda kao što su flašice i cucle), opstruisano od strane društva promovisanjem tekstova o ekstremima pojedinaca, stvarajući odbojnost prema dojenju, ismevajući inicijative o dojenju i pojedince koji se time bave.

Mogla bih ovako doveka. Na žalost. I verujem da bi tako lako uočili zašto nam ispod 13% beba isključivo sisa posle 6 meseci. Zašto dnevno dobijem preko 30 poruka sa pitanjima o dojenju. Zašto se manifestacije kao ova koriste da ti isti promovišu sebe kao pokrovitelje dojenja (Zaista mislite da je proizvođaču mlečne formule koji stvara prihod od toga, u cilju da dojite? Zaista?!) omalovažavajući celokupnu ideju.

U narednih 7 dana medije će preplaviti tekstovi i gostovanja o dojenju. Na društvenim mrežama će se prepucavati oni koji su ekstremni na obe linije. Privlači će se pažnja prenemaganjem kako se, eto, opet tu nešto propagira dojenje i kako to smara. Koristiće se tema da se pišu postovi da bi se dizao tzv. rič.

A onda će 8.avgusta sve pasti u zaborav.

Promena verovatno neće biti.

Moj i mojih koleginica inboxi će biti zatrpani porukama. Mame će zbog pogrešnih saveta i dalje imati bolove, mastitise, hiperlaktacije, bebe će napredovati na granicama ili će bezrazložno biti prevedene na mlečnu formulu. I dalje će se plašiti da nemaju dovoljno mleka ili će ih uveriti da im je mleko slabo.

I dojenje će i dalje biti degradirano, da je samo po sebi problem, ne uočavajući da se problemi stvaraju na druge načine i inicijative.

Da je potrebna neka pravovremena edukacija. Ispravne informacije. Ali ne od proizvođača mlečnih formula, naravno. Bez obzira kakve poklone dele. 

Informacije je bar danas lako naći, samo je bitno gde i od koga. 

Da je potrebna podrška. Da je potrebno da ste okruženi onima koji jesu uspešno dojili. Koji će vas podsetiti na vašu odluku da dojite, čak i kad bude teško. 
Jer, kao što kažu da je potrebno selo da se odgaji dete, tako je potrebno selo da mama uspešno doji.  .

Podeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.