zima

Zdravo zimo, zbogom kaputi

Ok, nije da se ova zima pokazala svojom jačinom. Ipak, uzdajući se u neke najavljene prognoze, možda ipak pokaže svoje hladne zube.

Kad spominjem zimu, i tekući raspust (u nekim krajevima) ne mogu da se ne osvrnem na putovanja i posebno,na putovanja kolima sa decom.

Jer, kad je zima, a treba negde da putujemo sa decom, prirodno se nameće nedoumica – kako decu obući u vožnji. Jer, ne želimo da se smrznu dok čekamo da se kola ugreju, a ne želimo ni posle da prokuvaju.

Ipak, retko koji roditelj je svestan da ta nedoumica ima i mnogo širi aspekat, onaj bezbednosni, a to je – da li odevanje dece (zimi) utiče na njihovu bezbednost tokom vožnje.

Da, utiče.

zima
sedište BeSafe iZi Combi X4 ISOfix

Obično ćemo decu ubaciti u skafandere, jer nam je to, budimo iskreni, najjednostavnije, pri čemu se nećemo brinuti da li im je hladno.

Ipak, treba biti svestan da sve te pufnaste stvari – skafander, perjane jakne, onemogućavaju pravilno korišćenje dečjih auto-sedišta.

Uradimo jedan test. Obucite dete u perjanu jaknu, ubacite ga u kola, stavite u sedište i vežite pojasevima. Onako jako kako bi i inače to radili, jako stegnuto tako da može najviše 1 prst da se provuče kod ključne kosti.

A zatim, otkopčajte pojaseve, izvadite dete, skinite mu jaknu i vratite u sedište. Pojaseve, tako kako ste ostavili od prethodnog vezivanja, ponovo vežite.

Šta ćete primetiti? Da ima previše prostora između njih i deteta. Slobodno uradite test – uhvatite palcem i kažiprstom pojas kod ključne kosti, kao da štipate. Ako to možete da izvedete – da, pojas je nedovoljno zategnut.

To je sav taj prazan prostor koji je stvorila jakna. A koji će se manifestovati pri nekom potencijalnom udesu, kad se sabije. A dete isklizne iz sedišta u kojem ste ga, kako ste mislili, propisno vezali.

Ali šta raditi ako ne smeju skafanderi?

Pa dovijanje nam sledi. Kao i uvek u roditeljstvu.

Opcije koje nam preostaju su:

  • ako ne žurite, prvo zagrejte vozilo, pre no što dete uđe u njega
  • donesete dete do kola u skafanderu/jakni, a onda ga skinete i vežete u sedište, pa pokrijete ćebetom (plus kapa i rukavice)
  • umesto pokrivanja ćebetom, starije dete, posle vezivanja može da obuče jaknu naopačke, spreda
  • oblačenje u plišane, vunene stvari, slojevito (plus kapa i rukavice)
  • dete koje koristi tzv. buster sedišta može da ostane u jakni, ali je raskopča, da bi pojas vozila kojim se vezuje prišao što bliže telu i, posle vezivanja se zakopča preko svega toga.

Možete, doduše, ponekad naići na razne domišljate dodatke za sedišta, osmišljene da utople decu, ali, generalno, ta korišćenja su na sopstvenu odgovornost jer mogu biti škodljiva, a često i nebezbedna ili čak opasna solucija.

I, sad, zima slobodno može da dođe.

P.S. Pre 2 godine o istom sam pričala i u prilogu na linku ispod.

Podeli!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.